logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

Львівщина відзначає Міжнародний день музеїв (ФОТО)

18-05-2023 19:43983

Львівщина відзначає Міжнародний день музеїв (ФОТО)
Фото: пресслужба ЛОР

Щороку, 18 травня, світ відзначає Міжнародний день музеїв. З цієї нагоди у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка провели урочисті заходи за участі представників 16 музеїв, очільників області, депутати обласної ради та громадськості.

Привітав музейних працівників заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, інформує пресслужба ЛОР.

«Наша памʼять, наша історія і музейні експонати  - це наша сила, наше багатство і наша зброя. Ворог знає це - і тому десятиліттями в радянському союзі, а також під час повномасштабного вторгнення музеї та заклади культури стають головними мішенями, куди летять ракети. А музейні експонати - здобиччю клятих мародерів і злодіїв з армії окупанта.
Війна кинула вам великі виклики. Не такі, як у прифронтових областях, але все ж дуже серйозні. Найперше - це збереження і якісне зберігання експозицій. І я дякую кожному з вас, хто не оглядався на державу, не чекав, що зробить хтось інший, а сам шукав партнерів за кордоном, сам обʼєднував волонтерів і допомагав музейним установам у різних областях.

Дякую всім, хто вже понад рік став до лав культурного фронту. Всім, хто волонтерить, хто долучається до таких акцій, як у центрі крові, всім, хто оновлює експозиції, коли безпечно, проводить екскурсії, втілює міжнародні проєкти, впроваджує інклюзивні практики. Ви воюєте на дуже важливому культурному фронті», - наголосив Юрій Холод.

Опісля Юрій Холод вручив кращим музейникам області Подяки Львівської обласної ради.
Нагадаємо, з нагоди Дня музеїв на Львівщині заплановані низка заходів  – тематичні екскурсії, квести для дітей, лекції, показ фільмів, виставки, театралізовані дійства, концерти тощо. Заходи триватимуть з 18 до 22 травня.

На території області діє 158 музейних установ. Це 8 установ обласного підпорядкування (6 музеїв та 2 заповідники),  3 музеї – підпорядкування Міністерства культури та інформаційної політики України, 2 – у підпорядкуванні Національної академії наук України, 9 музеїв міського підпорядкування. Також на території області діє 136 громадських музеїв.

Музейний фонд Львівської області об‘єднує майже 2 мільйони унікальних експонатів. 
Впродовж 2022 року музеї Львівщини відвідали понад 1 мільйон осіб, було проведено близько  12 тисяч екскурсій, також  відкрито 331 виставковий проєкт.

Leopolis.news