Львівщина відзначає Міжнародний день музеїв (ФОТО)

https://leopolis.news/post/85770/lvivshchyna-vidznachae-mijnarodnyy-den-muzev-foto

18/05/2023

Привітав музейних працівників заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, інформує пресслужба ЛОР.

«Наша памʼять, наша історія і музейні експонати  - це наша сила, наше багатство і наша зброя. Ворог знає це - і тому десятиліттями в радянському союзі, а також під час повномасштабного вторгнення музеї та заклади культури стають головними мішенями, куди летять ракети. А музейні експонати - здобиччю клятих мародерів і злодіїв з армії окупанта.
Війна кинула вам великі виклики. Не такі, як у прифронтових областях, але все ж дуже серйозні. Найперше - це збереження і якісне зберігання експозицій. І я дякую кожному з вас, хто не оглядався на державу, не чекав, що зробить хтось інший, а сам шукав партнерів за кордоном, сам обʼєднував волонтерів і допомагав музейним установам у різних областях.

Дякую всім, хто вже понад рік став до лав культурного фронту. Всім, хто волонтерить, хто долучається до таких акцій, як у центрі крові, всім, хто оновлює експозиції, коли безпечно, проводить екскурсії, втілює міжнародні проєкти, впроваджує інклюзивні практики. Ви воюєте на дуже важливому культурному фронті», - наголосив Юрій Холод.

Опісля Юрій Холод вручив кращим музейникам області Подяки Львівської обласної ради.
Нагадаємо, з нагоди Дня музеїв на Львівщині заплановані низка заходів  – тематичні екскурсії, квести для дітей, лекції, показ фільмів, виставки, театралізовані дійства, концерти тощо. Заходи триватимуть з 18 до 22 травня.

На території області діє 158 музейних установ. Це 8 установ обласного підпорядкування (6 музеїв та 2 заповідники),  3 музеї – підпорядкування Міністерства культури та інформаційної політики України, 2 – у підпорядкуванні Національної академії наук України, 9 музеїв міського підпорядкування. Також на території області діє 136 громадських музеїв.

Музейний фонд Львівської області об‘єднує майже 2 мільйони унікальних експонатів. 
Впродовж 2022 року музеї Львівщини відвідали понад 1 мільйон осіб, було проведено близько  12 тисяч екскурсій, також  відкрито 331 виставковий проєкт.

Leopolis.news