logo
25/04
2 ...

У Самборі розпочалося святкування 30-річчя відновлення Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ

05-06-2023 08:34883

У Самборі розпочалося святкування 30-річчя відновлення Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ
Фото: автора

Напередодні, 4 червня, у свято Зіслання Святого Духа у прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці Самбора розпочалося відзначення 30-річчя відновлення Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

З нагоди ювілею у храмі відбулася святкова Архієрейчька Літургія, яку очолив Ярослав Приріз – єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Владиці співслужили декан Самбірський о. Богдан Добрянський, адміністратор храму о. Володимир Коркуна,, о. Дмитро Сенейко, о. Тарас Рисей, о. Володимир Матківський, о.Іван Вербіцький, о. Андрій Комар, о. Роман Андрійовський, протодиякон Микола Рик.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Звертаючись до чисельно зібраних вірян, владика Ярослав наголосив, що сьогодні знаменний день - день народження Христової церкви. Ми маємо дякувати Богу за дар Святого Духа, за його дар сили, яка кріпить наше воїнство у двобої за незалежну державу, відстоює право народу вільно жити на своїй землі, щоб на ній не було врага-супостата, а був мир, велично лунала молитва. 

Єпископ Ярослав Приріз нагадав, що у 2023 році виповнюється 1035-річчя Свято-Володимирського Хрещення Руси-України та 30-річчя заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Ці важливі події в житті церкви є доброю нагодою подякувати Богові за незліченні благодаті. які від нього отримує український народ.

За словами владики, єпархія – спадкоємиця однієї з найдавніших єпископських кафедр Київської церкви. Історично нинішня єпархія відновилася з прадавньої Самбірської  єпархії, яка датується ХІІІ ст..  Із ХY  ст.. єпархія називалася Перемишльсько-Самбірською, а в ХYІІ ст. стала Перемишльсько-Самбірсько-Сяніцька.

Після насильної ліквідації сталінським режимом УГКЦ, починаючи з 1946 і до 90 років ХХ ст., духовенство і вірні діяли у підпіллі. Але темним комуністичним силам, керованими з москви, не вдалось вбити сили віри і духу. Тепер вона постає у новій величі, свято виконує місію вірного служіння, народу, державі, утвердженню її авторитету серед світової спільноти. .

У рамках 30-річного ювілею єпархії владика Ярослав Приріз освятив відреставрований історичний хрест. Він наперекір комуністичній владі був освячений підпільним греко-католицьким духовенством у Самборі 2 липня 1989 року з нагоди 1000-ліття Хрещення Руси-України і встановлений на тому місці, де зараз побудований собор, хрести якого здіймаються в небо.

Та цей хрест спіткала сумна доля. Його вночі темні сили викрали і кинули в мало доступне місце річки Дністер. Однак за Божою волею люди його знайшли і встановила на старе місце. Тепер пам’ятку відреставрували і встановили на фасаді собору, щоб був свідком  гіркого минулого церкви, яке не має права більше повторитися.  

Сьогодні, у понеділок, у Дрогобичі продовжиться відзначення 30-річчя віднови Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Участь в урочистостях візьме Блаженнійший Святослав. Початок о 12 годині.

 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news