logo
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
26/03
2 ...

Зникнення сотень видів рослин і тварин, екосистем, нацпарків: Міндовкілля про наслідки підриву Каховської ГЕС

07-06-2023 19:482446

Зникнення сотень видів рослин і тварин, екосистем, нацпарків: Міндовкілля про наслідки підриву Каховської ГЕС
Фото: Соцмережі

Підрив дамби Каховської ГЕС – це найбільший акт екоциду, який росія вчинила з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

 

На цьому наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час онлайн-брифінгу для українських та іноземних ЗМІ, повідомляє Урядовий портал.

За словами Міністра, підрив дамби Каховської ГЕС матиме катастрофічні наслідки:

в результаті підриву до річки Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила із ризиком подальшого витоку ще більшого обсягу. Пляма нафтопродуктів потенційно може “прямувати” у Чорне море;

  • у Чорне море також може потрапити і певна кількість утворених внаслідок дій росії відходів руйнації;
  • у зоні можливого затоплення опинилися понад 80 населених пунктів. Адже дамба Каховської ГЕС утримує об’єм близько 18 кубічних кілометрів води;
  • під загрозою знищення 333 види тварин і рослин, які мають різний природоохоронний статус, та 25 типів оселищ;
  • деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Зокрема, у нацпарках «Нижньодніпровський», «Великий Луг», «Кам’янська Січ», «Білобережжя Святослава».

Наприклад, нацпарк «Нижньодніпровський» – це понад 80 тис. га природоохоронних земель з рідкісними видами біорізноманіття. Тут є Рамсарські угіддя, а також території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто визнані найбільш цінними і охороняються європейським законодавством;

Загалом 9 об’єктів Смарагдової мережі (Дніпробузький лиман, Чорноморський біосферний резерват, Олешківські піски) та 5 Рамсарських угідь – потенційно перебувають у зоні ураження;

Підірвавши греблю на Каховській ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води в Крим. Рівень водосховища настільки критичний, що вода просто не потрапить туди по Північно-Кримському каналу.

«Прем’єр-міністр на засіданні Державної комісії ТЕБ та НС поставив завдання усім профільним структурам для ліквідації наслідків. Зокрема одним із завдань, яке стоїть перед Міндовкілля – це спільно з Державною екологічною інспекцією обрахувати всі збитки, які можуть бути нанесені чи вже нанесені діями рф. Вони мають увійти в загальний перелік військових злочинів проти довкілля, які росія сьогодні чинить на нашій землі», – наголосив Руслан Стрілець.

За його словами, наразі водним ресурсам орієнтовно завдано збитків на 2 млрд гривень. Держекоінспекція ще має підрахувати збитки ґрунтам, об’єктам природно-заповідного фонду, біорізноманіттю, лісовим та іншим природним ресурсам. У процесі подальшого аналізу ситуації, ця сума буде збільшуватись.

Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news