logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

«The Washington Post» дезінформує громадськість стосовно обсягу американської допомоги для України

30-08-2023 13:482366

 «The Washington Post» дезінформує громадськість стосовно обсягу американської допомоги для України

Вашингтонська аналітична організація «Center for Security Policy» опублікувала дослідження про зумисне фальшування інформації стосовно надання Україні фінансової допомоги для боротьби з московськими загарбниками. Із цим англомовним дослідженням «Factcheck: Washington Post false claims about size of US aid to Ukraine» можна ознайомитись ось за цим посиланням.

Неоліберальне видання «The Washington Post» опублікувало 4 серпня 2023 року маніпулятивну статтю «Погляд на суму витрат США на підтримку оборони України», в якій застосовано навмисно спотворені цифри матеріальної допомоги та необґрунтовані твердження стосовно обсягу американської допомоги Україні від початку широкомасштабного загарбницького  вторгнення Московії на територію України. Фальшиву публікацію американських журналістів відразу синхронного поширили десятки світових видань у різних мовах, що вказує на сплановану акцію проти України. 

Публікація «The Washington Post» чітко лягає у політичне «Прокрустове ложе» Байдена стосовно України, оскільки розвіюються сподівання Білого Дому на вимушене погодження України почати перемовини із міжнародним московським терористом на умовах кремлівських загарбників. Відтак, усе більш примарними стають вірогідні зобов'язання Байдена перед Московією стосовно «збереження авторитету ботоксного терористичного фейса №1». Політична ситуація настільки розжарилась, що Байден в істериці почав погрожувати припинити постачання в Україну навіть і того мізерного обсягу військової техніки.  

А ще Байден затаїв до Зеленського персональну злобу. Пригадаймо, як він ганебно вивів американські війська із Афганістану в серпні 2021 року, а ще й покинув для талібів американської зброї на $7 мільярдів. Під час цього хаосу і втечі елітний американський спецназ тричі намагався доставити в аеропорт Кабулу тих афганців, які співпрацювали із Заходом. І тричі поспіль вони отримували від талібів добрячих пендалів і повертались ні з чим. Тоді Канада звернулась по допомогу до України. Український спецназ двічі заходив у Кабул, знайшов і вивів до аеропорту, згідно наданого списку, орієнтовно 700 осіб

Ось так мимоволі й сталось, що перед усією міжнародною спільнотою Байден виявився боягузливим бездарою, а Зеленський – сміливим стратегом. Цього злопам'ятний Байден ніколи не вибачить ні персонально Зеленському, ні загалом Україні.

А сьогодні елітно-диванні американські експерти приїжджають в Україну вчити Залужного як воювати без достатнього військового спорядження, зокрема без авіації та спецтехніки для розмінування кілометрових територій.

Отже, вашингтонський «Center for Security Policy» взявся спростувати недостовірність «The Washington Post» на підставі офіційної статистики самого ж Білого Дому. 

Аналітики зазначили, що видання «The Washington Post» маніпулятивно повідомило: «Окрім $43,1 мільярда на військову допомогу, що становить 65,1% допомоги США Україні, Сполучені Штати надали Україні орієнтовно $20,5 мільярда бюджетної підтримки з початку війни. Водночас ще понад $2,6 мільярда для підтримки переміщених осіб, зокрема й біженців та інших вразливих верств населення у межах країни (України) та за її межами. Загалом США надали Україні $66,2 мільярда військової, фінансової та гуманітарної допомоги».

Твердження №1: «Крім $43,1 мільярда на військову допомогу, що становить 65,1% допомоги США Україні…»

Облудливий фейк. Журналісти «The Washington Post» відмовляються або нездатні бачити різницю між тим, що Білий Дім обіцяв надали Україні, а також тим, що реально надіслав. Фактична американська військова допомога Україні становить лише $18,1 мільярда. Це результат арифметичної суми із трьох компонентів:

• $23,5 мільярда – військова допомога США надана через програму персонально Байдена, тобто Управління фінансових ресурсів президента (PDA);

• $6,2 мільярда, які начебто надійшли в Україну, однак зникли із фінансових звітів програми Байдена (тобто їх зіщурячили);

• $1,5 мільярда надано через дві організації – «Ініціативу сприяння безпеці України» (USAI) та «Іноземне військове фінансування» (FMF).

$43,1 - $23,5 - $1,5 = $18,1 мільярда

Отож військова допомога, фактично надіслана Україні станом на кінець липня 2023 року, становить  $18,1 мільярда.

Твердження №2: «Сполучені Штати надали Україні орієнтовно $20,5 мільярдів доларів бюджетної підтримки з початку війни…»

Облудливий фейк. За даними Міністерства фінансів України, загальна економічна допомога США, яка надійшла в Україну станом на 2022 рік і за 7 місяців 2023 року, становить $19,1 млрд, а не $20,5 мільярда.

Твердження №3: «…понад $2,6 мільярда для підтримки переміщених осіб, зокрема й біженців та інших вразливих верств населення у межах України та за її межами».

Облудливий фейк. Гуманітарна допомога США біженцям і переміщеним особам не є допомогою Білого Дому для України як держави. Така допомога надається не іноземним державним структурам, а безпосередньо людям, отож вона не фіксується в обсягах допомоги окремим національним державам. Гуманітарна допомога обліковується окремо, про що свідчить, наприклад, Звіт про закордонні позики та гранти США, так звана «Зелена книга», яку регулярно публікує Агентство США із міжнародної допомоги (USAID).

Твердження №4: «Загалом США надіслали Україні $66,2 мільярда військової, фінансової та гуманітарної допомоги».

Облудливий фейк. Загальна допомога США, фактично надана Україні, становить $37,9 мільярда:

• військова допомога – $18,8 млрд, а не $43,1 млрд;

• економічна допомога – $19,1 млрд, а не $20,5 млрд;

• вся військова та економічна допомога – $37,9 млрд, а не 66,2 млрд доларів.

Твердження №5: «Це більше, аніж США надають допомогу будь-якій іншій країні... Експерти вважають цю суму потужними інвестиціями для союзника США, яких не було від часів Другої світової війни».

Облудливий фейк. На спільному порталі Державного департаменту США та Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) є офіційна база даних про обсяги допомоги, які уряд США надавав іноземним державам у період  1947-2022 років (військова допомога) та 1946-2023 років (економічна допомога). На підставі  цих офіційних даних складені таблиці та ілюстративні графіки, з якими можна ознайомитись на сайті англомовної статті аналітичної організації «Center for Security Policy». 

Ця офіційна статистика не залишає каменя на камені від брехливої статті «The Washington Post». Американська допомога Україні ані зашкалююча, ані безпрецедентна. За обсягом американської допомоги після Другої світової війни Україна посідає:

• 14 місце – за рангом військової допомоги;

• 27 місце –  за рангом економічної допомоги;

• 19 місце – за рангом загальної військової та економічно. допомоги.

Допомога Україні значно менша за обсяги тієї допомоги, яку уряд США надає таким державам: Ізраїль, Єгипет, Афганістан, Індія, Південний В’єтнам, Південна Корея, Туреччина, Ірак, Греція, Тайвань, Великобританія, Франція. І це при тому, що у більшості цих країн над головою мирне небо. 

Твердження №6: «…експерти класифікують цю суму як величезну інвестицію в союзника США, якої не було з часів Другої світової війни. «Це зашалюючі цифри», – сказав Майкл О’Хенлон, старший науковий співробітник Брукінгського інституту. Він порівняв ці цифри допомоги Україні зі зобов'язаннями США перед європейськими країнами наприкінці Другої світової війни».

Облудливий фейк. Найінтенсивніша військово-економічна допомога США для 16 країн Західної Європи, головна частина якої відома як «План Маршалла», здійснювалась впродовж 8 років (1946-1953). Загальний обсяг допомоги, наданий США за цей період, становить (у порівняльних цінах 2022 року):

• Велика Британія – $82,7 млрд;

• Франція – $68,5 млрд;

• Німеччина – $44,9 млрд;

• Італія – 40,0 млрд. 

Вся американська військова та економічна допомога Україні у 2022-2023 роках становить $37,9 мільярда – це менше, аніж допомога будь-якій із цих чотирьох країн уже після завершення війни.

Необхідно ще раз зазначити: допомога США західним країнам у Європі після Другої світової війни надавалась, коли ці країни перебували у стані миру (за винятком Греції та Туреччини). Допомога Україні надається під час гарячої фази широкомасштабної війни, де агресором є наддержава, яка, за всіма оцінками, має другий за величиною військовий потенціал у світі.

Висновок «Center for Security Policy»

Маніпулятивна інформація заангажованого неоліберального видання «The Washington Post» про допомогу США Україні не підтверджена офіційною статистикою. Ця публікація зумисне спотворена  із метою ввести в оману американську та міжнародну спільноту. Відтак всі недостовірні заяви, які вже зроблені на підставі маніпулятивної статті «The Washington Post», а також ті, що будуть зроблені у майбутньому, зокрема і від функціонерів Білого Дому, необхідно трактувати як зумисне політичне шахрайство, як інформаційно-психологічну спецоперацію проти України.

P.S. 

На захист України від інформаційних нападів частини заангажованої американської преси стали американські військові у відставці, учасники бойових дій за останні двадцять років.

Генерал Девід Петреус та експерт Фредерік Каган у тому ж таки виданні «The Washington Post» (флагмані інсинуацій проти України) пояснили, що Білий Дім не забезпечив Україну достатньою кількістю зброї, хоча й обіцяв. Українські сили не мають такої переваги в повітрі, які мали американські війська в Іраку під час двох кампаній, отож ЗСУ обрали єдино вірний шлях на виснаження і розтягування оборони кремлівських рашистів («Ukraine’s counteroffensive might yet surprise critics»).

У статті «Україні не потрібні диванні генерали. Адміністрація Байдена грає на руку росії» генерал Ерік Едельман (колишній заступник міністра оборони США, та Франклін Міллер (фахівець із питань ядерної політики у Пентагоні) гостро розкритикували антиукраїнські публікації у провідних американських виданнях. Зокрема, вони розкритикували посадовців Білого Дому, які дозволяють собі сіяти зневіру серед американців напередодні важливого затвердження нового бюджету для підтримки України у 2024 році («Ukraine Doesn’t Need Armchair Generals»).

А генерал Джек Кін, колишній заступник начальника штабу ЗС США, коротко і по-армійські доступно порадив представникам Пентагону та американським офіцерам, які критикують проведення українського контрнаступу, «засунути свої язики в...» Генерал Кін наголосив, що сьогодні жоден військовий США не має відповідного досвіду, як зламати оборону рашистів. Останній раз подібну військову операцію, яку сьогодні проводить генерал Залужний, здійснив американський генерал Джордж Паттон у Франції, в Арденнах («Let Ukraine Direct Its Own Counteroffensive»).

Проте навіть і в такого військового генія як Паттон не завжди все гладко стелилось. Поряд із перемогами він зазнавав і невдач, тому що під час війни неможливо передбачити всі нюанси (Трагічний наступ в Арденнах, 1944). 

Ярослав ЛЕВКІВ, для Leopolis.news