logo
20/04
19/04
16/04
12/04
10/04
09/04
26/03
19/03
11/03
05/03
28/01
20/01
19/01
17/01
2 ...

Cудову систему потрібно вдосконалювати, але перше правило – не нашкодити | Блог Володимира Гірняка

20-09-2023 15:171435

Cудову систему потрібно вдосконалювати, але перше правило – не нашкодити | Блог Володимира Гірняка
Проблема забезпечення ефективності та об'єктивності роботи суддівської системи не нова. Ніхто не заперечує потребу оновлення сфери правосуддя, однак часом добрі наміри можуть привести до пекла.
Групою народних депутатів внесено законопроєкт № 9343 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та інших законодавчих актів України щодо уточнення порядку звільнення суддів у відставку та забезпечення їх утримання".

У документі достатньо нелогічних пропозицій, які суперечать Конституції України. Але хочу звернути увагу на основних пропозиціях, котрі, в разі прийняття, можуть призвести до негативних наслідків в системі судочинства.

Так, пропонується, щоб Вища рада правосуддя не розглядала заяви про відставку судді, якщо проти нього порушено дисциплінарне провадження.

На перший погляд, такі формулювання цілком можуть задовольнити громадян, які наслухані про недоброчесність деяких суддів і через відсутність юридичної освіти, не зразу розгледять у таких пропозиціях елементи популізму. Тому спробую пояснити "на пальцях".

По-перше, запропоновані проєктом норми нехтують принцип презумпції невинуватості, адже жодне дисциплінарне провадження не є автоматично доведеним звинуваченням. По-друге, право на відставку, як і на подальше забезпечення, гарантовано суддям Конституцією.

А законодавче закріплення згаданих норм не так дисциплінуватиме самих суддів, як відкриватиме недобросовісним особам шлях до їхнього шантажу. Не ухвалює суддя потрібне комусь рішення, то "хтось" починає скаржитися, проти судді відкривають дисциплінарне провадження і він уже не може ані скористатися правом на відставку, ані отримати передбачене законом забезпечення. А скарг на суддю можна організувати необмежену кількість.

За такої ситуації годі говорити про незалежність суддів, які ризикують стати заручниками в лапах маніпуляторів і шантажистів.

Отож, сподіваюся, що народні депутати зважать на підводні камені та ризики запропонованих популістичних змін до законодавства. Безперечно, судову систему потрібно вдосконалювати, однак тут, як у медицині: найперше правило - не нашкодити ще більше.