logo
05/05
04/05
2 ...

Останні 12 років присвятив служінню воїнам: новим капеланом Львівської міськради став отець Андрій Сіданич

28-09-2023 14:44253

Останні 12 років присвятив служінню воїнам: новим капеланом Львівської міськради став отець Андрій Сіданич
Фото: Роман Балук

Сьогодні, 28 вересня, розпочав служіння новий капелан Львівської міської ради – отець Андрій Сіданич, військовий капелан, священнослужитель львівського Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ.

Міський голова Львова Андрій Садовий офіційно представив його на сьогоднішній сесії міської ради, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Отець Андрій Сіданич – ревний душпастир, священнослужитель Гарнізонного храму Львова, з яким переплетені наші життєві дороги. Адже ми приходимо туди на Богослужіння, ми там прощаємося з нашими новітніми Героями. Капелан не втручається в політичні процеси, але він є душпастирем для вас», - сказав владика Володимир.

Отець Андрій Сіданич розповів, що бути капеланом – це, найперше, вміти послужити людям. Також це певний виклик, адже розуміє, що може бути корисним тут – щоби принести духовну опіку людям, які тут працюють, та поєднати виклики війни, які переживає наша країна і місто, зі служінням у Гарнізонному храмі. Адже Гарнізонний храм є поруч з міською радою, і часто отці перетинаються з її працівниками – і в молитві, і у праці.

«Перш за все, щиро дякую за такий кредит довіри, що можу продовжувати це багаторічне капеланське служіння. Для мене це, перш за все, опіка над тими людьми, яких довірила мені церква, і це проєкти, які ми можемо спільно реалізовувати як Гарнізонний храм і Львівська міська рада. Сподіваюся, що спільно зможемо робити добрі вчинки для містян, для нашого народу, для Збройних Сил України.

Я вже 12 років є військовим капеланом, і зараз буду поєднувати це служіння – як капелан Львівської міської ради, і як капелан для наших воїнів, які потребують молитви і опіки, нашої підтримки», - розповів у коментарі отець Андрій.

Зазначимо, отець Андрій Сіданич – заступник настоятеля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ у Львові. Військовому капеланському служінню він присвятив останні 12 років свого життя, і за цей час отримав багатий досвід, щодня опікуючись воїнами та їхніми родинами.

«Незабутніми є випадки, коли ми хрестили хлопців на пероні перед відправкою. Багато хлопців приступали до сповіді і Причастя вперше в житті – це тисячі людей. Можливо, якби не війна, вони би не відчули конечної необхідності в цьому. Дивлячись на цих дорослих чоловіків, які приходять до сповіді, усвідомлюєш, що вони відчувають цінність життя», - ділиться отець Андрій.

Нагадаємо, останні 11 років капеланом Львівської міської ради був отець Павло Дроздяк. За цей час спільно з громадою, депутатами і посадовцями довелось пережити різні події та складні випробування. Зараз отець змінив місце свого служіння. 

Довідка

Отець Андрій Сіданич народився 18 травня 1982 року у Львові. Навчався у ліцеї Климентія Шептицького (тепер гімназія). Опісля вступив до Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, яку закінчив у 2009 році, після чого продовжив навчання в університеті Терезіанум у Римі та отримав ліценціат за спеціальністю «Духовність». Відчував покликання до священства зі шкільних років.

Вже навчаючись у семінарії, Андрій Сіданич розпочав працювати у сфері капеланського служіння – опікувався спецшколою соціальної реабілітації в місті Городку біля Львова. Повернувшись 2011 року із навчання в Римі, отримав 25 грудня дияконське рукоположення, а з лютого 2012 року розпочав капеланське служіння в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

9 грудня 2012 року Андрій Сіданич став священником, після чого, в 2013 році, почав капеланське служіння у Львівському Ліцеї імені Героїв Крут, яке тривало до 2017 року.

Після початку російсько-української війни у 2014 році священник долучився до служіння військовим, виїжджаючи до них на фронт – в Торецьк, Авдіївку, Щастя та інші міста, а також опікуючись над мобілізованими, які проходили навчання на Яворівському полігоні.

У 2017 році в Україні офіційно запровадили військове капеланство, щоправда, лише як цивільну посаду. Відтоді отець Андрій Сіданич став офіційно капеланом однієї з військових частин 2-ої окремої Галицької бригади Національної гвардії України — до липня 2023 року. І почав проходити військові вишколи, також почались ротації на Схід. 

Священник одружений вже 12 років, з дружиною виховують трьох дітей. Отець любить робити пробіжки, займатися на перекладині, плавати, а також подорожувати велосипедом — на полігон і на прощу. Йому подобається пройтись лісом, збирати гриби.  Також отець стежить за своїм духовним розвитком — читання і молитва для нього важливі. Останнім часом особливо запам’яталась отцю книга Арчибальда Кроніна «Ключі Царства» і «Дар. 14 уроків, які врятують ваше життя» Едіт Еґер. На телебачення священник часу практично не має, але загалом надає перевагу фільмам історичного і комедійного жанру.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news