logo
05/05
04/05
03/05
2 ...

У Монастирку відкрили відремонтований корпус психоневрологічного інтернату, який не використовували 20 років

28-09-2023 18:44343

У Монастирку відкрили відремонтований корпус психоневрологічного інтернату, який не використовували 20 років
Фото: ЛОВА

Сьогодні, 28 вересня, на Львівщині після завершення реконструкції відкрили житловий корпус Монастироцького психоневрологічного інтернату.  

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Заклад соцзахисту розрахований на 165 ліжкомісць, однак станом на сьогодні в установі проживають 188 осіб з інвалідністю. З них 28 – це вимушені переселенці. Саме тому облаштування додаткових місць для проживання людей було необхідністю.

Реконструкцію розпочали у 2022 році в межах Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області. За цей час на ремонтні роботи з обласного бюджету скерували 13,6 млн гривень. Новий корпус забезпечить ліжкомісцями 35 внутрішньо переміщених людей, які потребують спеціального догляду.

«Дякую персоналу і директорці за ці любов і турботу, які вони дарують  мешканцям інтернату. Ми маємо вчитися ще більше любити і допомагати одне одному – тоді перемога настане швидше.

Дякую нашим захисникам і захисницям за можливість створювати кращі умови для життя і праці. Мені б хотілося, щоб підопічні закладу мали більше умов для дозвілля, роботи, спілкування і щоб завжди відчували, що вони не самі», – зазначив під час відкриття відреконструйованого корпусу начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

У новому корпусі демонтували старі конструкції, добудували другу сходову клітку, встановили вікна та двері, провели внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, підсилили фундамент, здійснили монтаж модульної котельні та встановили твердопаливні котли, влаштували пожежну сигналізацію і блискавковідвід, пандус та підйомники із дотриманням норм з безбар'єрного простору.

Монастироцький психоневрологічний інтернат є стаціонарним закладом соціального захисту для тимчасового або постійного проживання людей зі стійкими інтелектуальними та/або психічними порушеннями. За станом здоров’я люди потребують стороннього догляду, соціально- побутового обслуговування, надання медичної допомоги, соціальних послуг та комплексу реабілітаційних заходів в інтернаті.

«Майже двадцять років будинок не використовувався після пожежі. Але це один з найкращих будинків на території інтернату через те, що тут є фундамент. 

Минулого року комісія департаменту соціального захисту ЛОВА підтримала наше бажання облаштувати у цьому будинку житловий корпус. Тепер тут є комфорні кімнати, безбар’єрний доступ, окрема автономна котельня, де є два твердопаливних котли.

Дякую начальнику Львівської ОВА та команді ЛОВА за те, що підтримали цей проєкт», – розповіла директорка інтернату Ганна Надяк.

Монастироцький психоневрологічний інтернат створили у 1961 році на базі колишнього шахтарського містечка. Основні завдання закладу спрямовані на якісне надання соціальних послуг, в тому числі вдосконалення та покращення умов проживання підопічних, серед яких і внутрішньо переміщені особи. У час повномасштабної війни сюди евакуювали людей із психоневрологічних інтернатів Бахмута, Лисичанська, Таврійського.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news