logo
05/05
04/05
03/05
2 ...

У Самборі Апостольський нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас привітав захисників та захисниць

02-10-2023 13:05763

У Самборі Апостольський нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас привітав захисників та захисниць
Фото: Миколи Сенейка

Важливу духовну місію виконував Апостольський нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Представник Святійшого отця єднав українців із світовою спільнотою. Зокрема, 30 вересня 2023 року він у Трускавці взяв участь у відкритті та посвяченні пам'ятника митрополиту Володимиру Стернюку - монаху-редемптористу, місіонеру, в’язню сталінських концтаборів, який з 1972 р.  очолив УГКЦ в Україні як місцеблюститель митрополичого престолу. Помер 29 вересня 1997 р., похований у крипті собору святого Юра.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

А вже 1 жовтня високого релігійного гостя велично зустрічали молільники Самбірського прокатедрального собору Покрова Пресвятої Богородиці. Апостольський нунцій прибув разом з архієпископом і митрополитом Івано-Франківським Володи́миром Війтишиним,  єпископом Самбірсько-Дрогобицької єпархії Ярославом Прирізом, його помічником владикою Григорієм Комаром. 

Поважних гостей перед святинею урочисто зустрічали віряни, декани та священники Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Адже уперше в прокатедральному соборі 1 жовтня парафіяни за новим церковним календарем відзначали храмове свято – Покров Пресвятої Богородиці, а водночас і День захисників та захисниць. Цим подіям була приурочена Архієрейська Свята Літургія, яку очолив архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володи́мир Війтишин. Йому співслужили Апостольськеий нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас, єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії Ярослав Приріз, його помічник владика Григорій Комар та гроно єпархіальних священників.

Святкове Богослужіння велично супроводжував співом хор «Літанія». Проповідь про історію свята Покрова Пресвятої Богородиці, мистецтво молитви виголосив владика Григорій Комар. У рамках Літургії у соборі був освячений встановлений бічний іконостас.

Наприкінці, представляючи посланця Святійшого престолу, єпископ Ярослав Приріз сказав, що Архієпископ Вісвальдас приїхав з Києва. Хоч недавно живе в столиці, але зумів добре вивчити українську мову, історію держави, з якою його пов’язала доля. А відтак надав слово високому гостеві. 

Чисельно зібраних учасників Архієрейської Святої Літургії Архієпископ Вісвальдас Кульбокас приємно здивував напрочуд чистою українською мовою, без найменшого відтінку зазвичай характерного прибалтійцям акценту. Він подякував владиці Ярославу за запрошення і можливість побувати у Самборі. Щиро привітав усіх із храмовим святом, побажав віри у тому, що Пресвята Богородиця тримає свій Покров над миролюбним українським народом, над усіма захисниками і захисницями, котрі зараз на фронті героїчно захищають незалежність держави та побажав міцної віри – перемога над ворогом не за горами.

Правлячий єпископ Ярослав Приріз подякував гостю з Києва, владиці Вісвальдасу за візит до Самбора, підтримку України у цей нелегкий час російської агресії, спільну молитву. На знак щирої поваги подарував йому ікону Матері Божої Неустанної Помочі. 

Водночас владика Ярослав склав велику вдячність митрополиту Володимиру Війтишину, який очолив чисельну групу греко-католиків і вони з ним пройшлися у москві червоною площею, демонструючи ще на той час комуністичній владі, що УГКЦ не знищена, що вона повертається до служіння Богові та українському народові. Відтак подарував йому копію ікони Самбірської Богородиці.

Духовенство і вірні з’єдналися у спільному виконанні пісні-молитві «Боже великий єдиний». 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news