logo
05/03
30/11
07/02
27/01
10/01
29/12
22/12
21/12
09/12
01/11
07/10
15/09
10/09
2 ...

Політсили Верховної Ради уклали угоду, що вибори відбудуться після війни

30-11-2023 20:202843

Політсили Верховної Ради уклали угоду, що вибори відбудуться після війни
Фото: ілюстративне

Голови та делеговані представники депутатських фракцій і груп Верховної Ради України дев’ятого скликання провели зустріч у форматі «Діалогів Жана Моне» задля миру та демократії.

Це була друга особиста зустріч після початку неспровокованої повномасштабної військової агресії з боку російської федерації, яка відбулася проти України. Зустріч відбулась  10-12 листопада, інформує пресслужба ВРУ.

«Це важливий формат. Те, за яких надзвичайних умов він відбувся, демонструє нашу стійку та рішучу позицію працювати разом, шукати консенсуси та зміцнювати єдність демократичних сил в Україні», – заявив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час зустрічі.

Як зазначив колишній Президент Європейського парламенту (1989-2004 рр.) Пет Кокс, дуже надихаюче було спостерігати досягнення широкого спектра консенсусу під час Дев’ятого Діалогу Жана Моне, що відбувся в Україні цими вихідними.

«Це особливо актуально у контексті ряду стратегічних консенсусних рішень, узгоджених кожною фракцією (групою) та присутніми народними депутатами України щодо рішучості якнайбільше об’єднаніше працювати над реалізацією цілей євроатлантичної політики України. Я також дуже задоволений, що фракції домовилися про принципи проведення майбутніх вільних та чесних національних парламентських і президентських виборів після закінчення війни та воєнного стану», – додав він.

У коментарі «Українській правді» Олександр Корнієнко підтвердив, що всі зобов’язання, які взяли на себе політсили, є у меморандумі.

«Ми також дійшли згоди, що майбутні вільні та чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводять після завершення воєнного стану із часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану) на основі діючого Виборчого кодексу, із збереженням за основу виборчих систем національних та місцевих виборів, повернувши норми, які забезпечують змагальність кандидатів у межах одного партійного списку (як приклад - скасування обмеження у 25% виборчої квоти, необхідних для просування кандидата у виборчому списку)», – сказано у підписаному документі.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news