logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Сьогодні відзначають Тетянин день: основні заборони і традиції свята

12-01-2024 13:42793

Сьогодні відзначають Тетянин день: основні заборони і традиції свята
Фото: ілюстративне

У 2024 році віряни вшановують пам’ять священномучениці Тетяни не 25-го, а 12 січня, оскільки Православна церква України та Українська Греко-Католицька Церква перейшли на Новоюліанський церковний календар.

Про традиції та що заборонено в цей день розповідає «Апостроф».

Дата присвячена великомучениці Тетяні Римській. Відомо, що Тетяна була дочкою багатих батьків. Вони таємно від усіх сповідували християнську віру. Дівчина також стала християнкою, присвятивши життя служінню Богу.

Що заборонено робити в Тетянин день

Тетянин день має свої традиції й заборони. У цей день жінкам не рекомендують займатися рукоділлям, важкою домашньою роботою. Радять приділити час приготуванню смачної вечері та наведенню ладу. У це свято не можна залишати безлад.

Не можна застосовувати лайки, сварки та обмани. Цей день потрібно провести спокійно та мирно, варто уникати хаосу та конфліктів.

Також не можна відмовляти в допомозі тим, хто попросить. Відмова може дати негативні наслідки, нещастя.

Традиції у День Тетяни

З давніх-давен у цей день жінки старшого віку пекли великий коровай, що нагадував сонце. Цим запрошували світило швидше піднятися на небо та покликати весну. Такий хліб, як правило, їли всією родиною за святковим столом. Вважалося, що це – «шматочок сонця» для кожного.

Готували коровай теж дуже уважно. Це був цілий особливий обряд. Також дивились на те, який вдався хліб:

  • якщо на хлібі - горбочок, то це означало швидке налагодження життя;
  • у разі, якщо у святкового короваю рівна поверхня, то життя теж буде розмірене і спокійне;
  • якщо хліб трохи підгорів, то не сумували, а давали з’їсти незаміжній дівчині. Це давало гарантію, що всі труднощі в житті буде переносити з легкістю;
  • якщо коровай дав тріщину, то це, на жаль, до сварок в родині.

Окрім того, незаміжні дівчата у день Тетяни повинні були змайструвати оберіг. Матеріали - пір'я та ганчірки. Оберіг необхідно було покласти за піч у будинку хлопця, який подобався. Вважалося, що він покличе дівчину заміж.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news