logo
27/04
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

В Україні скасували заборону на проведення позапланових перевірок шкіл

15-03-2024 09:44206

В Україні скасували заборону на проведення позапланових перевірок шкіл
Фото: ілюстративне

Державна служба якості освіти отримала дозвіл на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері освіти впродовж дії воєнного стану.

Відповідний наказ підписаний міністром освіти і науки Оксеном Лісовим, повідомляє Оsvita.ua.

Позапланові заходи державного контролю мають відбуватися у разі загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя й здоров’я вихованця, учня, студента, педагога або науково-педагогічного працівника.

Підставою для проведення позапланових перевірок може бути звернення освітнього омбудсмена або фізичної особи про порушення, що спричинило чи може спричинити шкоду її правам, законним інтересам, до якого додаються документи чи їх копії, що підтверджують такі порушення.

Також підставою для позапланової перевірки може стати необхідність перевірки виконання розпорядження, виданого за результатами проведення Службою або її територіальним органом попередньої перевірки.

Для проведення такої перевірки Держслужба чи її територіальний орган має створити комісію у складі не менше трьох осіб. За потреби фахової консультативної допомоги комісія може залучати третіх осіб (адвокатів, аудиторів тощо..

Перевірка може розпочатися без попереднього письмового повідомлення, але за присутності й з дозволу керівника закладу освіти.

Комісія може з’ясовувати лише питання, необхідність вивчення яких стала підставою для проведення позапланової перевірки.

Водночас комісія не матиме права розглядати питання, з яких здійснюється кримінальне провадження, які розглядаються в суді або щодо яких набрало законної сили рішення суду.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news