logo
03/05
02/05
30/04
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
2 ...

Сьогодні Церкви східної традиції вшановують великомученика Юрія

23-04-2024 10:49404

Сьогодні Церкви східної традиції вшановують великомученика Юрія

23 квітня Церкви візантійської традиції вшановують святого великомученика Георгія Переможця (Юрія Змієборця).

Церкви, які дотримуються Юліанського календаря, святкують із запізненням на 13 днів — 6 травня, пише РІСУ.

Як відомо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква (УГКЦ) та Православна церква України (ПЦУ) перейшли на новий календар свят – новоюліанський календар. Тепер більшість церковних дат відзначатимуться на 13 днів раніше.

Юліанським календарем, який відстає від світського календаря на 13 днів, продовжують користуватися російська, грузинська, сербська та македонська православні церкви, а також Єрусалимський патріархат.

Великомученик Георгій (Юрій) Переможець походить з Каппадокії, як і святий Василій Великий, і святий Григорій Богослов. Він виріс у християнській родині - його батько прийняв мученицьку смерть за Христа, а мати, переселившись до Палестини, виховала сина у благочесті та християнському смиренні.

Молодий Юрій вступив на службу до римського війська і за свою хоробрість та відвагу у битвах був відзначений імператором Діоклетіаном (284 - 305) і прийнятий до його охорони як один із старших воєначальників. Доблесть Юрія стала підставою величати його у піснеспівах воїном Христового воїнства.

Імператор Діоклетіан, який багато зробив для відродження римської могутності, добре розумів, яку небезпеку несе для язичницької цивілізації віра у Спасителя, тож в останні роки правління особливо посилив гоніння на християн і заохочував до цього всіх правителів. Святий Юрій, довідавшись про це рішення імператора, роздав бідним все своє майно і відпустив на волю рабів та проповідував Христа.

Імператор, здивований пристрасною промовою відважного воїна, вмовляв не нищити свого життя і принести жертву язичницьким богам за римським звичаєм. Проте Юрій відмовився відректися Христа і за це був ув‘язнений. З цього моменту розпочався період великих випробувань і страждань відважного християнина, який вирішив не зраджувати своїх ідеалів навіть перед лицем смерті.

Також від цього моменту почали творитися чудеса, що свідчили про обраність Юрія – смертоносна сталь списів ставала м‘якою і гнулася від доторку з тілом святого, а після жорстоких знущань, коли імператор вважав святого мертвим – довкола потемніло, вдарив грім і пролунав голос з неба «Не бійся, Георгій, Я з тобою».

Після цих слів святий мученик став зціленим, всі довколишні переконалися у чуді і багато повірило у Животворящого Бога християн.

Leopolis.news