logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

«Батьківщина» підштовхнула Садового до агломерації

10-02-2020 12:332599

«Батьківщина» підштовхнула Садового до агломерації

У грудні партійна організація «ВО «Батьківщина» Львова почала активну просвітницьку кампанію щодо перспектив львівської агломерації із залученням експертів та широкого кола громадськості.

 

Зокрема, відбувся круглий стіл на тему: «Львівська агломерація: перспективи, загрози, виклики», який став першим етапом широкого обговорення цієї проблеми. Учасники круглого столу, а це науковці, громадські експерти, мешканці прилеглих до Львова громад, говорили про те, як далі розширюватися місту, яке вже звідусіль оточили новостворені ОТГ, про плюси та мінуси для громад, що у перспективі планують приєднатися до Львова.

Учасники також обговорили перспективи будівництва транспортних розв’язок, об’їзних доріг, «червоні лінії» та концептуальні проблеми Львова та прилеглих територій на найближчих 5 років.

«Ми також уклали угоду про взаємодію та партнерство з Громадською організацію «Український центр стратегій та розвитку» і разом напрацьовуємо спільне бачення для вирішення конкретних соціальних, екологічних, економічних питань міста. Ми хочемо знати думку громади тому зараз відбувається соціологічне дослідження», – розповіла голова Львівської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Наталія Тимчій.  

А 25 лютого відбудеться другий етап обговорення, коли за круглим столом зберуться політики та представники громадськості.  

«Очевидно, все це змусило і міську владу перейти до активних дій. Після 5 років бездіяльності керівництво Львова вирішило, що зараз є хороша нагода створити агломерацію «зверху» і примусово приєднати до Львова села, які наразі не висловили такого бажання, вписавши це у новий закон про адміністративно-територіальний устрій. Так, Львівська міська рада звернулася з пропозицією до Верховної Ради, Кабінету міністрів та голови Львівської ОДА щодо об’єднання Львова з 20 сусідніми населеними пунктами. При цьому, частина із цих сіл вже пройшли процес добровільного створення ОТГ, які успішно працюють. А тепер у Львівській мерії хочуть створити департамент міської агломерації. У його складі будуть управління міжмуніципального співробітництва та адміністрування приміської зони», – зазначила Наталія Тимчій.  

Відповідний проект ухвали планується винести на сесію Львівської міської ради, яка відбудеться 13 лютого. Мерія також запустила відеоролик, який показує переваги для приміських територій від майбутньої агломерації.  

«Все це звичайно добре, але хотілося б запитати, де усі ці 5 років був міський голова та його підлеглі? «Батьківщина» Львова вважає, що агломерація може бути створена лише на принципах добровільності та взаємовигідної співпраці між містом та навколишніми населеними пунктами. А проблема міської влади полягає у тому, що вона за всі ці роки не навіть не намагалася пояснити людям, що ж таке агломерація і які вигоди вона може принести громадам. Сьогодні ми пожинаємо плоди такої політики. У Винниках та Брюховичах, які не хочуть бути просто поглинутими Львовом а зберегти свою самоврядність, вже точаться дискусії щодо створення власних ОТГ. А Рудному нещодавно пригрозили припиненням фінансування з бюджету Львова. Такі відцентрові тенденції є зрозумілими, адже законознавство не передбачає існування так званих «матрьошок», - коли один орган місцевого самоврядування має у своїх межах інший. Це означає, що влившись до Львова ці населені пункти залишаться без своїх оголів та місцевих рад. Незрозумілим є те - чому це питання не було вирішене на законодавчому рівні, коли у «Самопомочі» була фракція у Верховній Раді?»,– наголосила Наталія Тимчій. 

Leopolis.news