logo
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
2 ...

Успішний досвід сортування сміття Золочева вивчали самбірчани

31-05-2019 17:035923

Успішний досвід сортування сміття Золочева вивчали самбірчани

Щоб якісно реалізувати можливості сміттєвої сортувальної лінії, самбірські комунальники вивчили досвід Золочева.

 

У місті Золочеві вже кілька років діє приватна сортувальна лінія сміття. Це підприємство не просто зменшило навантаження на полігон відходів, а й за нетривалий час стало прибутковим. Зацікавлення роботою колег із Золочева можна пояснити ще й тим, що в Самборі стоїть аналогічне сміттєсортувальне обладнання.

Сортувальну лінію розміщено на околиці Золочева, фактично за містом, на межі з Єлиховицькою сільрадою. Саме тут є старе сміттєзвалище та недобудований новий полігон твердих побутових відходів.

Що відразу впадає в очі – навколо доволі чисто. Вітер не розносить по полях поліетиленові пакети й інше сміття. Свого часу в Золочеві це було також проблемою, тому для лінії сортування побудували накриття. Тепер все обладнання стоїть у металевому ангарі.

«Золочівська сміттєсортувальна лінія дає змогу відсортувати близько половини відходів, що для міста надзвичайно важливо, бо сміттєзвалище вже фактично заповнено. Тому завдяки сортувальній лінії значно зменшується навантаження на полігон ТПВ (твердих побутових відходів. Так називається сміття у документах – ред.)», – розповів механік сміттєсортувальної лінії Золочева Богдан Буда.

Нині всі мешканці доходять висновку, що сортування сміття – це не примха, а потреба, адже існує тільки цей один спосіб для зменшення кількості відходів. До того ж сортування сміття дозволяє різко поліпшити екологічну ситуацію навколо полігонів, а також у самих містах і селах.

«Щодо сортувальної лінії, то вона на цей момент є універсальною та найпрактичнішою з усіх, що є в Україні і використовуються для змішаних побутових відходів. Надзвичайно проста у використанні та має високий рівень техніки безпеки. Та й навчання персоналу відбувається буквально за один день», – зазначив Михайло Куценко, директор ТОВ «Хаммель-Україна», що є представником виробника обладнання.

За 15 років виробництва цих ліній, які постачають по всій Україні, не було жодного нарікання на обладнання. Десять працівників здатні за день відсортовувати понад 100 тонн відходів. Це, на переконання Євгена Кваса, директора Самбірського комунального підприємства «Об`єднання», дає змогу не лише обслуговувати місто Самбір, а також навколишні села. У такий спосіб самбірчани отримають більше прибутків, адже в селах залишається більше сировини, яку можна переробити. Щодо запуску сортувальної лінії в Самборі, то українсько-німецьке підприємство «Хаммель-Україна» вже скерувало власних працівників, аби ті перед початком роботи ретельно продіагностували обладнання та провели інструктаж працівників.

Загалом, у Самборі ситуація трохи інша. Самбірський полігон твердих побутових відходів є доволі «молодим», бо його використовують тільки 35 років. Євген Квас зазначає: «Наш полігон є одним із найкращих, а може, і найкращим на Львівщині. На його реконструкцію виділили понад 73 мільйони гривень. Після завершення тендерних процедур фірма-переможець почне його облаштування. За умови сортування відходів сміттєзвалище можна буде використовувати ще доволі довго».

У найближчому майбутньому самбірчанам потрібно буде також, за прикладом Золочева, побудувати ангар, що поліпшить роботу сміттєсортувального комплексу.

Директора Самбірського комунального підприємства «Об`єднання» Євгена Кваса зацікавило й інше обладнання, яке випускає «Хаммель-Україна», як-от дереводробарка, що здатна переробляти відходи деревини на тирсу, яку все частіше використовують для опалення, а це додаткові кошти для комунального підприємства. На сьогодні у Львові комунальні підприємства з благоустрою вже кілька років використовують дробарки й повністю себе забезпечують паливом протягом опалювального сезону.

Сміттєву сортувальну лінію в Самборі знову запустять уже цього тижня. Основною причиною зупинки лінії була відсутність постійного надійного електропостачання, адже комплекс живився від мобільних генераторів, що підвищувало ціну переробки і збільшувало витрати на обслуговування. Комунальникам знадобився майже рік, щоб подолати всі бюрократичні перепони та під’єднати сортувальну лінію до електропостачання. Здавалося б, усі проблеми вирішено, проте перед запуском лінії самбірчани вирішили перестрахуватись і додатково вивчити досвід інших підприємств області, що сортують сміття. Тим паче, що їхній досвід перевірено успішною практикою.

Сміттєпереробний завод у Самборі дозволить сортувати всі види побутових відходів: ПЕТ, скло, папір, метал та поліетилен. На лінії працюватимуть 10 людей. У комунальному підприємстві запевняють, що заробітна плата буде навіть вищою, ніж в їхніх колег із Золочева.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news