logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

У суботу у Львові відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького

28-08-2020 21:271774

 У суботу у Львові відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького
Фото: ЛМР

Цієї суботи, 29 серпня, о 12.00 год у Львові відбудеться відкриття Музею Митрополита Андрея. 

Музей облаштували в колишніх келіях костелу св. Казимира (вул. Кривоноса, 1). 

Розпочнеться захід зі вступних слів подяки Митрополита Ігора, представників влади, директора Львівського музею історії релігії Ореста Малиця, а також директора нововідкритого Музею о. Севастіяна (Дмитруха). Опісля присутні перейдуть у каплицю Митрополита Андрея (на території Музею), де Владика Ігор звершить чин освячення каплиці.

Надалі гості події зможуть оглянути унікальну експозицію, зібрану отцем Севастьяном упродовж 30-ти років.

Зокрема, до огляду буде представлено:

  • Понад 100 речей Андрея Шептицького, серед яких особисте Євангеліє Митрополита, Єпископська Митра і Жезл, печатка, палиця, одяг, предмети релігійного вжитку.
  • Сотні фотографій, документів та послань.
  • Численні твори сакрального мистецтва, живопису і декоративно-ужиткового мистецтва, які раніше ніде не експонувались.

Музей Митрополита Андрея Шептицького заснували 20 серпня 2018 року Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ в особі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігора (Возьняка) та отець Севастьян (Дмитрух). У Грамоті про заснування сказано: «Продовжуючи велику справу нашого попередника Праведного Митрополита Андрея (Шептицького), задля збереження національних скарбів українського народу. Хай цей музей стане місцем, в якому український народ виховуватиметься у християнському та національному дусі».

Відтоді у Музеї тривали ремонтно-реставраційні роботи, а також велася підготовка до відкриття першої постійної експозиції, присвяченої життю, служінню та магістральним ідеям Митрополита Андрея Шептицького.

Автори експозиції та ініціатори створення Музею переконані, що у неосяжному спадку Митрополита Андрея Шептицького криється щось більше, ніж історія і мудрість, у ньому закодовано найбільший ідеал єдиної, сильної, ні від кого незалежної Української Держави!

На переконання отця Севастьяна, сьогодні в Україні, в час російської агресії, зневіри та десакралізації ціннісних орієнтирів суспільства, є особливо актуальним опрацювання, дослідження, оприлюднення та донесення до суспільства послань, які для нас залишив Митрополит Андрей у своїх повчаннях, проповідях, наукових працях, речах особистого вжитку та діяннях.

Тому основною метою роботи цього Музею отець Севастьян, як його директор, вважає збереження і популяризацію творів українського сакрального мистецтва та вивчення широким колом громадськості, а передовсім молоддю, невідомих чи малознаних фактів історії Української Греко-Католицької Церкви та їхнє розкриття через призму життя і діяльності Митрополита Андрея і його послідовників.

Зважаючи на карантинні обмеження, участь у відкритті Музею зможуть взяти тільки запрошені гості та представники засобів масової інформації. Втім, уже в неділю, 30 серпня, оглянути унікальні експонати матимуть змогу усі охочі, адже Музей працюватиме весь день. Про подальший графік роботи адміністрація музею повідомлятиме на своїй ФБ-сторінці 

Leopolis.news