logo
26/04
2 ...

Львівська мерія виплатила понад пів мільйона гривень мешканцям аварійного будинку на Хімічній

30-10-2020 10:262529

Львівська мерія виплатила понад пів мільйона гривень мешканцям аварійного будинку на Хімічній

Львівська міська рада відшкодувала ЛКП «Львівавтодор» витрати понесені у зв’язку з виплатою матеріальної допомоги мешканцям аварійного будинку на вул. Хімічна 2. Йдеться про сплату 655,3 тисяч гривень, що ЛКП «Львівавтодор» перерахував за оренду житла для мешканців будинку, в котрому утворились тріщини під час прокладання нового колектора на перехресті Замарстинівська-Хімічна.

Відповідна транзакція з’явилась на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.

Зазначимо, іще у жовтні 2019 року, під час ремонту вул. Замарстинівська, котрий здійснювала компанія ОНУР, мешканці будинку на вул. Хімічна 2 почали скаржитись на значні тріщини. Згодом комісія ТЕБ і НС вирішила укріпити фундаменти та фасади цих будинків.

Відтак, виконавчий комітет на засіданні 31 жовтня 2019 року прийняв рішення на час проведення аварійних робіт мешканців відселити з будинку. Згідно документу оплату за оренду житла мав здійснювати ЛКП «Львівавтодор» з подальшим відшкодуванням підприємству коштів з міського бюджету.  

При цьому, Шевченківська районна адміністрація, за результатами проведеного тендеру, уклала договір з ФОП Дем’ян Ліна Антонівна, щодо капітального ремонту будинку за 4 млн 14 тисяч гривень. Усі роботи згідно тендерної документації повинні бути завершенні 1 серпня 2020 року.

Втім, в липні 2020 року, на сесії Львівської міської ради було прийнято ухвалу «Про затвердження Програми відселення мешканців з аварійного, що загрожує обвалом, будинку № 2 на вул. Хімічній». Відповідно до прийнятої ухвали, для мешканців цього будинку буде придбане житло за кошти міського бюджету.

Таке рішення було прийнято у зв’язку з подальшим руйнуванням будинку попри проведені у 2019 році протиаварійні заходи. «Є прості люди, які благають про допомогу, бо життя у цьому будинку було нестерпним. Якщо ми маємо шанс цим людям допомогти, то це буде гідний вчинок», - зазначив під час сесії Андрій Садовий.

Зокрема, згідно з програмою відселення мешканців з аварійного, що загрожує обвалом, будинку № 2 на вул. Хімічній, планується придбати дев’ять квартир, орієнтовна вартість котрих сягатиме 11 мільйонів гривень. Відповідно до прийнятої ухвали Департамент житлового господарства та інфраструктури має подати пропозиції щодо передбачення у міському бюджеті м. Львова необхідних для цього коштів.

При цьому, після вивільнення будинку на вул. Хімічна 2,  Департамент житлового господарства та інфраструктури повинен подати пропозиції щодо подальшого його використання. Одним із варіантів подальшої долі будинку – продаж його на аукціоні.

Варто зазначити, під час обговорень у сесійній залі депутати попросили знайти відповідального за доведення цього будинку до аварійного стану та притягнути його до відповідальності. Мер Львова Андрій Садовий дав доручення з’ясувати цю інформацію.

Сергій БОБРА, для Leopolis.news