logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

З нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки створили інтерактивну мапу місць життя і творчості письменниці

26-02-2021 08:382133

З нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки створили інтерактивну мапу місць життя і творчості письменниці
Фото: osvitanova.com.ua

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки створили інтерактивну мапу місцями життя і творчості письменниця. У карті відображено понад 20 міст світу, де відбулися переломні події у житті Лесі Українки з описами цих подорожей.

Розробила мапу команда журналу «Локальна історія».

Допомогла створити маршрут літературознавиця Віра Агеєва, яка зібрала локації від Новоград-Волинського, Луцька, Колодяжного, де провела перші роки життя, до Відня, Берліна, Софії, Каїра, Цюриха, Генуї, Санкт-Петербурга та Кутаїсі із позначенням кордонів держав на основі мапи 1900 року.

У дописах до кожного міста є не лише біографічна довідка та світлина, а й спогади Лесі та її рідних про перебування там, уривки віршів, які вона написала у цих місцях чи про них.    

«Ми намагалися підкреслити світовий масштаб Лесиної фігури, вивести її образ з-поза традиційного сприйняття. Більшість із нас зі школи знає про те, що вона народилась на Волині, хворіла на туберкульоз і написала «Лісову пісню». Проте ми показуємо значно ширший контекст цієї особистості», - розповіла редакторка сайту «Локальна історія»  Аліна Брода.

Переглянути інтерактивну мапу місцями Лесі Українки можна ТУТ.

Leopolis.news