logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Ексглава НБУ назвав політичним переслідуванням заведену проти нього справу

07-10-2022 10:401252

Ексглава НБУ назвав політичним переслідуванням заведену проти нього справу
Фото: facebook.com/KyryloShevchenkoCEO

Ексголова Нацбанку Кирило Шевченко, якого вчора ВРУ відправила у відставку, прокоментував відкриття кримінального провадження проти нього.

 

Про це він написав у Фейсбук.

 За словами Кирила Шевченка, коли писав заяву про відставку,то вказав лише одну з причин – погіршення стану здоров’я.

«Я не став говорити про майже дворічний політичний тиск, який посилився напередодні мого рішення і, власне, зумовив серйозне погіршення проблем зі здоров’ям.

Я не був зручним Головою Національного банку.

Інформація про оголошення підозри стала неочікуваною — я дізнався про неї зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні», – зазначив він.

Натомість Шевченко заявив, що озвучені правоохоронцями «виявлені факти» є результатом передчасних висновків, зроблених на основі поспішних та недоведених суджень.

«Я готовий відповідати за кожен свій підпис! Оскільки кожна угода, укладена Укргазбанком за мого керівництва, була на 100% ринковою», – наголосив він.

«За понад 28 років своєї професійної діяльності, я жодного разу не зрадив своїй совісті та гідності. За час, коли я очолював “Укргазбанк”, нам з командою вдалося вивести цей банк на якісно новий рівень. Ми змогли перетворити “зелений” напрямок на успішну фінансову модель, і стали одними із лідерів у сегменті екобанкінгу», – додав ексголова НБУ.

За його словами, за той період, коли він був керівником «Укргазбанку», банк успішно проходив стрес-тестування НБУ і досяг зростання чистих активів на 98 млрд грн (майже в 6 разів), збільшення на 53 млрд грн (в 4 рази) кредитно-інвестиційного портфелю, на 91 млрд грн — портфелю коштів  клієнтів, щороку демонстрував позитивний фінансовий результат (за 2019 рік прибуток банку склав 1,3 млрд. грн.).

«Я вважаю проявом політичного переслідування та зведення рахунків реанімацію саме зараз кримінальної справи, якій уже 3,5 роки і весь цей час вона так і не розслідувалась. Проте сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на мене. У такий спосіб мене намагалися — але безрезультативно, — схилити до рішень, які я вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ.

Існують інші фактори, що прямо свідчать про позапроцесуальну природу такого переслідування, але сьогодні я про них говорити не буду. Займаюсь формуванням своєї правової позиції з цього питання», – розповів Кирило Шевченко.

Як повідомляли, 6 жовтня Верховна Рада України звільнила Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України.

Перед голосування сьогодні Кирилу Шевченку повідомили про підозру.

Нагадаємо, 4 жовтня голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Згодом профільний парламентський комітет схвалив його звільнення.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news