logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

У Львові відбулися унікальні концерти із пісень на вірші Сергія Жадана

23-05-2023 17:01872

У Львові відбулися унікальні концерти із пісень на вірші Сергія Жадана
Фото: Руслана Литвина

Два аншлаги у Львівській національній опері зібрав Сергій Жадан - найвідоміший український поет, номінант на Нобелівську премію з літератури, також широко відомий як співак і лідер декількох музичних гуртів.

Разом із друзями-музикантами популярний автор презентував у Львові на загал нову книгу «Птах: вірші, що стали піснями». Це артбук, що вийшов у видавництві «Ковчег «Україна». Усі зібрані кошти із двох концертів будуть скеровані на підтримку ЗСУ, повідомила промоменеджер Галина Гузьо.

Як каже Сергій Жадан, ці концерти – унікальні, бо навряд чи коли-небудь повторяться у такому складі. Львівського «Птаха» на сцені творили здебільшого саме львівські музиканті – ті, що виконують пісні на вірші Жадана. Спеціально на цю подію з Німеччини приїхала Мар’яна Садовська – міжнародно визнана співачка у стилі world music, яку називають українською Бйорк. Відбулися дуетні виступи Сергія Жадана зі співачками Христиною Соловій, Соломією Чубай та Уляною Горбачевською – етноспівачкою, дослідницею української традиційної пісні. Зміг доєднатися до музично-поетичного вечора і відомий джазовий музикант Марк Токар, який зараз захищає Україну на фронті.

Справжньою сенсацією концерту «Птах: вірші, що стали піснями» стало повернення на сцену легендарного гурту «Мертвий півень» – вперше після багаторічної перерви. Нарешті, розкрито ім'я нового вокаліста «Півнів» - ним буде Юрій Рокецький. На концертах у Львівській опері разом із Юрком співала Христина Соловій.

Не обійшлося без «бойових друзів» поета – гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» із Олегом Кадановим. А спеціальним гостем концерту стали вже навіть не легендарні, а міфічні «Брати Гадюкіни». Заспівати разом із «Гадами» було давньою мрією Жадана – «Файне місто Тернопіль» і «Наркомани на городі» з музикантами співав увесь зал. Ведучим вечора був Олександр Сердюк.

 

Leopolis.news

Фото: Руслана Литвина