logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

На Великомостівську міськраду подали до суду через сміття

14-06-2023 13:593777

На Великомостівську міськраду подали до суду через сміття

Львівське комунальне підприємство «Транспортна фірма  «Львівспецкомунтранс» подало позовну заяву про визнання протиправним та нечинним рішення Великомостівської міської ради. Львівське ЛКП оскаржує рішення ради Великих Мостів «Про заборону приймання, розміщення та захоронення сміття на полігоні твердих побутових відходів на території  Великомостівської міської ради».

На початку минулого року у Великомостівській ОТГ оголосили конкурс на визначення виконавця вивезення твердих побутових відходів з території населених пунктів громади. Вже тоді у багатьох мешканців виникало питання: для чого оголошувати конкурс і шукати виконавця, якщо у Великих Мостах є своє КП «Житлово-комунальне господарство Великомостівської міської ради» котре справно займалося вивезенням сміття та його захороненням. Про мотиви такого рішення місцевої влади невідомо, але про її мотивацію можна здогадуватися. Ну але про це далі.  

Переможцем конкурсу стало Львівське комунальне підприємство «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс», офіс якої знаходиться у Львові на вулиці Жовківській. До Великих Мостів звідти «якихось» 50 км. Трохи далеченько, щоб ганяти сміттєвози по селах Червоноградського району і збирати сміття. Ну але 29 березня минулого року договір про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів між «Львівспецкомунтранс» та Великомостівською ОТГ було підписано (терміном на 5 років). Цікаво, що в договорі жодного слова немає про те, куди ж це сміття буде вивозитися. Хоча по великому рахунку ОТГ не повинно цікавити, що надалі фірма буде робити із сміттям, яке вона зобов’язалася зібрати і вивезти: палити, продати, сортувати тощо.  

Львівське ЛКП зобов’язалося вивозити сміття власним транспортом відповідно до заздалегідь узгодженого графіка і тарифів. Усього було укладено  близько 2 тис. угод на вивіз сміття з території Великомостівської ОТГ (17 населених пунктів).  

Однак, 24 травня 2022 року – за неповних два місяці з часу укладання договору з «Львівспецкомунтранс», міська рада Великих Мостів приймає рішення № 702 «Про заборону приймання, розміщення та захоронення сміття на полігоні твердих побутових відходів на території  Великомостівської міської ради». Відповідно до п. 1 цього рішення місцевому комунальному підприємству ЖКГ, яке  опікується Великомостівським полігоном твердих побутових відходів, було заборонено укладати будь-які договори на приймання, розміщення та захоронення сміття без попереднього погодження сесією Великомостівської міської ради. А як з’ясувалось львівське ЛКП «Львівспецкомунтранс» було впевнене, що зібране на території населених пунктів Великомостівської ОТГ сміття воно буде вивозити на місцевий полігон. Ну але не так сталося, як гадалося. 

Взагалі питання із захороненням сміття на території Великомостівської ОТГ вже не раз ставало предметом різноманітних скандалів. Роками не може вирішитися питання нелегального скотомогильника у с. Боянець

Не забули місцеві мешканці і про скандал з  реконструкцією сміттєзвалища у Великих Мостах, коли було вкрадено понад 500 тис. грн бюджетних коштів. Підрядник вносив в акти приймання виконаних робіт завідомо неправдиву інформацію, зокрема, щодо обсягу проведених робіт. Але цікаво, хто зі сторони Великомостівської міської ради підписував ці акти? І чи не були посадові особи міста у змові з недоброчесним підрядником? 

Зараз у Великих Мостах з’явилася нова фішка – побудова сміттєспалювального заводу у с. Боянець. Ніби усі необхідні дозвільні документи фірма «Екоіндастріс» (власник Михайло Блонський), яка будуватиме завод, отримала. Єдине незрозуміло, чи були зауваження до цього проекту, оскільки на час війни доступ до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля закритий. За попередньою інформацією потужність заводу становитиме до 220 тис. тонн переробки сміття на рік. Фірма «Екоіндастріс» має кілька земельних ділянок у згаданому селі. Але чи існує у неї заборгованість по сплаті земельного податку у Великомостівській міській раді нам не відповіли, зіславшись на захист персональних даних.  

Окрім всього виникає також логічне запитання – звідки ж візьметься стільки сировини для переробки на новому заводі? Ну бо одна Великомостівська ОТГ ніколи такої кількості сміття не надасть і за кілька років.

Ще на початку березня ц.р. я звернувся з офіційним запитом до ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» з проханням надати таку інформацію: кількість угод  з мешканцями Великомостівської ОТГ на вивіз сміття; обсяг вивезеного сміття від споживачів послуг у Великомостівській ОТГ у 2022 році та упродовж січня-лютого 2023 року; найменування полігону твердих побутових відходів на який  вивозиться сміття з  Великомостівської ОТГ та копію відповідної угоди з полігоном. Відповіді на ці питання допомогли б прояснити реальну картину із станом вивезення сміття. Однак жодної інформації мені так і не надали. 

Натомість у квітні ц.р. «Львівспецкомунтранс» подає до Львівського окружного адміністративного суду позовну заяву про визнання протиправним та нечинним рішення  Великомостівської міської ради. Львівське комунальне підприємство вважає, що рішення сесії заблокувало вивезення твердих побутових відходів з населених пунктів ОТГ, оскільки немає доступу до полігону ТПВ.  

Депутати Великомостівської міської ради на умовах анонімності розповідають, що вся ця ситуація виникала через потенційну загрозу вивезення сміття зі Львова на місцеве сміттєзвалище. Роками сміття з містечка вивозилося на свій полігон. І це були невеликі обсяги. Який фінансовий інтерес львівській фірмі їздити за 60 км по селах і збирати по кілька тонн відходів? Хіба одночасно вивозити сміття зі Львова на полігон у Великомостівській ОТГ? Але після рішення сесії Великомостівської міської ради такий варіант став неможливим. Тому й «Львівспецкомунтранс» подав позовну заяву. Суть питання зводиться до одного – дозволити возити сміття на полігон ТПВ у Великомостівській ОТГ.

Андрій Болкун, Leopolis.news