logo
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
2 ...

Сьогодні віряни відзначають Воздвиження Хреста Господнього: традиції та прикмети

14-09-2023 11:211891

Сьогодні віряни відзначають Воздвиження Хреста Господнього: традиції та прикмети
Фото: pixabay.com

Сьогодні, 14 вересня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають одне з 12 головних свят  Воздвиження Хреста Господнього.

Чому цей день так шануємо, які його традиції та що заборонено робити на церковне свято розповідає УНІАН.

14 вересня 2023 яке свято сьогодні та за старим стилем

Повна назва цього свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Воздвиження означає «підняття» тобто, це свято на честь підняття Хреста, на якому був розп'ятий Ісус.

Історія свята почалася ще в IV столітті, коли правив імператор-християнин Костянтин Великий. Він вирішив знайти Хрест, на якому був розп'ятий Ісус і відправив на пошуки свою матір, царицю Олену. Вона поїхала до Єрусалима і там, 326 року, знайшла святиню, у печері неподалік від міста. За переказами, у тій печері тоді знайшли три хрести і, щоб визначити, на якому був розп'ятий Спаситель, по черзі підносили кожен до тяжкохворої жінки. Після покладання одного з хрестів жінка зцілилася так був знайдений Хрест Господній. 

До місця знахідки зібралися християни, і, щоб усі могли побачити хрест, його стали піднімати - споруджувати. Звідси походить назва свята, і стали святкувати цю подію. Хрест після цього розділили на дві частини - одна залишилася в Єрусалимі, але згодом була загублена, а друга вирушила до Константинополя. Зараз її частинки зберігаються в храмах Європи.

Воздвиження відзначають 14 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його святкують 27 вересня.

Свято 14 вересня за старим стилем - день пам'яті преподобного Симеона Стовпника.

Народні прикмети на 14 вересня

За прикметами дня дивилися, якою буде зима і весна:

  • вранці заморозки буде рання зима;
  • похолодало різко весна також буде ранньою;
  • птахи вже відлетіли в теплі краї будуть сильні морози.

У народному календарі 14 вересня свято Воздвиження, Капусниця. Вважається, що цього дня остаточно настає осінь. За старих часів вірили, що, якщо цього дня побачити птахів, що відлітають, і загадати бажання воно обов'язково збудеться.

14 вересня що сьогодні не можна робити

У цей день не слід порушувати низку суворих заборон:

  • заборонено лаятися, обговорювати, заздрити;
  • не можна прибирати, прати, рубати дрова, займатися іншою фізичною роботою;
  • не можна давати грошей у борг;
  • не можна починати і задумувати важливі справи.

Заборонено цього дня йти в ліс змії шукають місця для зимівлі, тому потрібно уникати зустрічі з ними.

Що можна робити 14 вересня

Цього дня заведено піти до храму і помолитися за здоров'я, благополуччя і щастя в родині. У свято прийнято постити не можна їсти м'ясо, рибу, молочні продукти і яйця. Вважається, що той, хто на Воздвиження поститься, тому сім гріхів пробачиться.

Найчастіше на Воздвиження готують страви з капусти тушкують, готують пироги. Дім цього дня за старих часів окропляли освяченою в церкві водою щоб захистити від нечистої сили і поганих людей.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news