logo
02/05
30/04
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
2 ...

Єпископи УГКЦ звернулися до вірних та духовенства з Посланням у час війни

16-10-2023 17:402144

Єпископи УГКЦ звернулися до вірних та духовенства з Посланням у час війни
Фото: РІСУ

Єпископи Синоду Української Греко-Католицької Церкви звернулися до духовенства, монашества та мирян УГКЦ і всіх людей доброї волі з постсинодальним Посланням «Я тебе не покину!». Отцям-душпастирям доручено зачитати його після Літургій в неділю, 22 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє РІСУ.

Послання оприлюднене 11 жовтня після Синоду, який проходив 3–13 вересня у приміщенні Папської колегії святого Йосафата в Римі.

«Ми, єпископи УГКЦ, прибули з усіх куточків світу на тлі повномасштабної війни, яка триває вже 18 місяців, — злочинної і смертоносної агресії Росії проти самостійної держави України і проти українського народу, який має власну історію, культуру, духовну ідентичність та свої природні й духовні дари. Ми назвали наше зібрання «Синодом надії», бо, попри всі випробування, терпіння і втрати, відчували і продовжуємо відчувати безнастанну Божу присутність і близькість», - такими словами розпочинається Послання.

Те, що Україна вистояла і продовжує боротися з російським агресором, єпископи УГКЦ завдяують Богові та називають це чудом:

«Справді, тільки тому, що Бог нас не покинув у час випробувань, ми вистояли і відбили атаки ворога на саме наше буття та на основи загальнолюдської цивілізації. Те, що наша держава і наш народ вистояли перед набагато більшими силами супротивника, особливо в перші тижні повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу землю, можна визначити хіба що словом «чудо»... Ми невипадково називаємо наш народ співтворцем цього чуда, бо українці стали знаком Божої сили і присутності в ці нелегкі дні й місяці випробувань».

Єпископи УГКЦ дякують тим душпастирям, які не покинули своєї пастви, а розділяли із власним народом його страждання, болі, тривоги і страхи:

«Сама присутність священика посеред власного народу була найбільш переконливою проповіддю Євангелія».

Єрархи УГКЦ висловили вдячність усім, хто простягнув руку допомоги українцям:

«У часи випробувань нашу надію скріплює також вірність і солідарність з нами мільйонів братів і сестер у вірі та людей доброї волі в усьому світі. Майже одночасно з вибухами російських бомб і снарядів у різних куточках нашої Батьківщини в усьому вільному світі піднялася нечувана і для багатьох, мабуть, несподівана хвиля співчуття і солідарності з нами. До України хлинули потоки гуманітарної допомоги, а до неба з сердець мільйонів підносилася молитва за наш народ, за його непохитний вибір добра і за його перемогу. Перебуваючи в Римі, у серці Католицької Церкви, ми мали нагоду висловити від імені народу сердечну вдячність усім, хто був і донині є з нами, починаючи від Святішого Отця Франциска, поміч якого для нашого народу годі переоцінити, і закінчуючи мільйонами небайдужих людей у всьому світі, які простягнули українцям руку допомоги та з відкритими обіймами і щирим серцем прийняли до своїх країн, а часто й до власних домівок наших краян, котрі шукали даху над головою і безпеки перед воєнною загрозою».

На особливу повагу і підтримку, йдеться у посланні, заслуговує позиція тих українців, які не покинули своїх найближчих, поранених і травмованих війною рідних, друзів і знайомих:

«Вірність дружин своїм чоловікам, вірність наречених своїм коханим, вірність родин своїм синам і донькам, братам і сестрам, які повернулися із фронту, часто несучи на своїх тілах і душах видимі й невидимі рани, неначе стигмати самого Господа, зраненого людськими гріхами і беззаконням, — ця вірність зворушує аж до сліз… Однак до цієї вірності з боку найближчих і найрідніших має долучитися вірність і вдячність від кожного з нас, щоб ми наших захисників не забули, не покинули сам-на-сам з їхніми стражданнями та проблемами. Не покиньмо їх, як вони не покинули ані нас, ані Батьківщини! Пам’ятаймо також про найбільш вразливих і незахищених жертв війни, — родини загиблих, вдів і сиріт, які потребуватимуть усе життя відчувати Божу турботливу присутність через «поворози» людської дієвої милосердної любові».

На переконання єпископів, лікування ран і зцілення травм є пріоритетним служінням Церкви рідному народові в теперішніх обставинах.

Єпископи УГКЦ акцентують на тому, що їх вірні разом з монашеством і духовенством в Україні та на поселеннях зробили надзвичайно багато для протидії і подолання наслідків російської агресії:

«Ми не стояли осторонь від горя і страждання співвітчизників. Молитвою, гуманітарною підтримкою, психологічним супроводом, а часто звичайним буттям поруч ми намагалися засвідчити материнську природу Церкви, яка прагне прийняти всіх і огорнути потребуючих опікою, турботою, любов’ю, щоб усі могли переконатися, що «Твоя Церква завжди з тобою!».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news