logo
02/05
30/04
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
2 ...

Сьогодні – Дмитрів день: головні традиції свята та молитва до святого

26-10-2023 10:091685

Сьогодні – Дмитрів день: головні традиції свята та молитва до святого
Фото: колаж УНІАН

26 жовтня за новим церковним календарем згадують священномученика Дмитра Солунського.

Про те, кого шанують цього дня за старим стилем, про що просять моляться святому, народні прикмети і заборони дня, пише УНІАН.

26 жовтня 2023 – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

26 жовтня (8 листопада за юліанським календарем) – день пам'яті священномученика Дмитра Солунського, послідовника апостола Павла, і його слуги Луппа. Також в історію Дмитро увійшов як чудотворець, здатний зцілювати від важких недуг.

Дмитро Солунський жив у III-IV століттях і був сином римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були християнами, але сповідували віру таємно, у християнських традиціях вони виховали і сина. Також батько готував Дмитра для римської служби – він мав навички в адміністративних справах, хоробрість воїна і досвід воєначальника. 

Після смерті батька Дмитро зайняв його місце. У його завдання входили оборона міста Фессалоніки від варварів і винищення християнства. Але, отримавши посаду, Димитрій став відкрито сповідувати віру в Христа, а також проповідувати серед городян. Про це дізнався імператор Максиміан і, повертаючись із війни, зупинився у Фессалоніках. Дмитро відчував недобре і напередодні роздав усе своє майно бідним, а сам став молитися. Чоловіка повели на суд до імператора, коли Дмитро відкрито заявив про свою віру, то його кинули в темницю. Через кілька днів імператор влаштував у місті криваві бої: виставив свого улюбленого бійця Лія проти Нестора, якого благословив Дмитро. Нестор переміг – цього імператор не зміг пробачити і велів стратити спочатку Нестора, а потім Дмитра.

Християни поховали святого. Його слуга Лупп забрав собі закривавлену ризу святого і перстень - за їхньою допомогою і молитвою Лупп почав зцілювати хворих, хоча сам не був охрещений. Пізніше він також був страчений.

Над могилою святого Дмитра звели церкву, його мощі наприкінці XII століття вивезли з міста, але у XX столітті повернули. Мощі святого Дмитра шанують як мироточиві, що зцілюють від хвороб. 

Церковне свято 26 жовтня за старим стилем – день Іверської ікони Божої Матері.

Прикмети на 26 жовтня – про що говорить погода

  • Цього дня прикмети говорять про те, як зміниться погода, у ролі синоптиків також виступали півні:
  • хмари швидко біжать по небу – до негоди;
  • гриби ще є в лісі – зима прийде нескоро;
  • небо червоного кольору – піде дощ;
  • півень зранку співає раніше, ніж зазвичай – до тепла, а якщо ввечері кукурікає – погода зміниться.

У народному календарі 26 жовтня – свято Дмитрів день, День Дмитра, Великі Осеніни. З цього дня закінчувався сезон весіль і вже не чекали потепління.

Що не можна робити 26 жовтня

Цього дня, як і в інше церковне свято, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • пліткувати, злословити;
  • лаятися, ображати інших;
  • відмовляти в допомозі, милостині;
  • веселитися, шуміти, танцювати - у цей день заведено поминати покійних;
  • займатися важкою фізичною працею.

Також за народними прикметами, цього дня не слід брати в руки гострі предмети - великий ризик поранитися. Починаючи з Дмитра вже не можна укладати шлюби - вважається, що такі союзи довго не протримаються. Так і говорили: «До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра ще хитріша» (після того, як вийшла заміж).

Що можна робити 26 жовтня

Святий Дмитро Солунський вважається покровителем військових. Йому моляться про здоров'я військових і про допомогу для них на полі брані, про мужність і терпіння, а також про зцілення хвороб, особливо хвороб очей.

За старих часів цього дня йшли до храму, щоб пом'янути покійних родичів, поставити свічку і помолитися, подавали милостиню, відвідували могилки і приводили їх до ладу. За давньою традицією також заведено проводити поминальні обіди.  

26 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Дмитро, Антон, Марк, Василь, Афанасій.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news