logo
02/05
30/04
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
2 ...

Мінкульт перевірить на справжність мощі, які знаходять в Києво-Печерській лаврі

09-11-2023 10:51934

Мінкульт перевірить на справжність мощі, які знаходять в Києво-Печерській лаврі
Фото: detector.media

Міністерство культури та інформаційної політики планує перевірити мощі святих у Києво-Печерській лаврі на автентичність.

Про це в інтерв’ю виданню Тelegraf повідомив гендиректор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко, пише «Детектор. Медіа».

За його словами, ще кілька місяців тому спеціально створена комісія МКІП перевірила наявність переданих монастирю святинь. Водночас у суспільстві виникають сумніви щодо того, чи не підмінили якусь їх частину. Через це й було вирішено перевірити святині на достовірність.

«Щоб дати відповідь на це запитання і закрити його, Міністерство культури разом з фахівцями різних галузей проведе експертизу, перевірить ці святині на автентичність. Ми хочемо, щоб потім не було до нас жодних звинувачень, що ми зберігаємо не ті святині або що святині вкрадено», — зазначив Остапенко.

Він припускає, що за правильної організації процесу на експертизу може піти близько пів року.

«Сучасні методи це дозволяють. Звісно, це непросто. Потрібно буде долучати монахів, які зберігають і вшановують ці святині і які мають право здійснювати маніпуляції з мощами. Але без такої експертизи запит суспільства залишиться без відповіді, враховуючи недовіру людей до очільника й інших представників УПЦ МП, заарештованих за колаборантство й інші кримінальні речі. Свого часу держава передала монастирю ці реліквії, а зараз має повністю відновити над ними контроль», — підсумував гендиректор Нацзаповідника.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news