logo
26/04
2 ...

СБУ відкрила провадження щодо Фаріон за чотирма статтями

15-11-2023 16:101358

СБУ відкрила провадження щодо Фаріон за чотирма статтями
Фото: Ірина Фаріон

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Як інформує СБУ, в одному зі своїх інтерв'ю (йдеться про інтерв’ю Яніні Соколовійред.) народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Крім того, як зазначає СБУ, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, у якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника.

Це стало підставою його переслідування з боку російських спецслужб.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • т. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя). 

СБУ також ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон. 

Нагадаємо, 5 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування «Азов»). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Студенти «Львівської політехніки» звернулися до поліції через висловлювання Фаріон щодо військових.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Адміністрація «Львівської політехніки» зустрілася зі студентами, які прийшли з вимогою звільнення Фаріон

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news