logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Кубраков обговорив з профільним польським міністром розблокування кордону

21-12-2023 15:05632

Кубраков обговорив з профільним польським міністром розблокування кордону
Фото: Facebook / Олександр Кубраков

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів першу зустріч із новопризначеним міністром інфраструктури Польщі Даріушем Клімчаком у Варшаві.

Про це Кубраков повідомив у Фейсбук.

За його словами, обговорювали кілька питань транспортної сфери, але головна тема – розблокування кордону.  

«Ми представили ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать – проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Обговорили аргументи та позицію польської сторони. Важливо прийти до єдиного розуміння цифр та даних щодо перевезень та частки ринку, що займають наші та польські перевізники», – зазначив міністр.  

«В умовах часткової блокади глибоководних портів, кількість перевезень очевидно зросла. Значну частку займає перевезення пального гуманітарних вантажів, зерна. Таким чином ми забезпечуємо критично важливий імпорт для України та підтримуємо експортну логістику.

Порушили питання створення окремої електронної черги для порожніх фур на “Ягодин – Дорогуськ”. Ми пропонували це раніше – ми зробили. З понеділка реєстрація в окрему чергу розпочалась, проте очевидно вплив цього рішення побачити неможливо, адже кордон заблоковано повністю (за добу з Ягодина виїхало 3 вантажівки!)», – зазначив Кубраков.  

Також віцепрем’єр наголосив про термін перебування для вантажівок на іноземній реєстрації, який наразі складає 60 діб замість 20.  

«Плануємо цього тижня прийти до спільної позиції вже у Києві разом з представниками уряду Польщі. Вдячний колегам з нового уряду за відкритий діалог та готовність разом вирішувати проблеми. Працююємо над тим, щоб експорт та імпорт міг вільно рухатись нашим кордоном», – додав Кубраков.

У черзі на заблокованому поляками кордоні помер уже третій водій

Як повідомляли, з 6 листопада учасники акції на території Польщі перекривають рух вантажівкам на трьох напрямках.

Одна з головних вимог організаторів протестів – повернення до практики видачі дозволів для українських вантажоперевізників і зменшення їхньої кількості від довоєнного рівня, коли видавали до 200 тис. дозволів на рік. Крім того, перевізники хочуть, щоб порожні польські вантажні автомобілі, які повертаються з України до Польщі, могли проїжджати кордон без еЧерги і не чекаючи 10-12 днів. Також, перевізники вимагають посилити правила перевезення за ЄКМТ (сертифікат Європейської конференції міністрів транспорту). 

21 листопада у відповідь на такі дії українські перевізники влаштували на кордоні попереджувальний мітинг.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news