logo
01/05
30/04
2 ...

Львів’яни просять оприлюднити план реконструкції магазину «Океан»

23-07-2019 16:585107

Львів’яни просять оприлюднити план реконструкції магазину «Океан»
Фото: budport

На сайті Львівської міської ради з’явилась електронна петиція «Оприлюднити план реконструкції магазину «Океан» у Львові затверджений компетентними органами містобудування».

 

Авторкою звернення є Олеся Домарадзька, до кінця збору підписів залишилось 59 днів.

У петиції написано, що 18 липня 2019 року забудовник повністю знищив мозаїчну композицію «Море і риби», роботу Володимира Патика, видатного художника зі званням Народного.

За словами Олесі Домарадзької, знищена композиція становила пам'ятку монументального мистецтва України (публікація в книзі Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics, автор Євген Нікіфоров, видавництво «Основи»).

«Ми, громадськість міста Львова вимагаємо оприлюднити робочу документацію з планом реконструкції і затвердженням цього плану відповідальними посадовими особами.

Ми вимагаємо оприлюднити ім'я посадовця, що підписав дозвіл на знищення будівлі. Ця людина не має права займати свою посаду. Ми, як громадський контроль, хочемо знати, чи було вжито достатньо превентивних методів для уникнення ситуації, що склалася. Чи була офіційна задокументована домовленість з забудовником про умови збереження пам'ятки культури і мистецтва, а чи тільки усні домовленості. І якщо в плані реконструкції не було зазначено умови про збереження мозаїки, то хто його склав і затвердив? Ми хочемо знати з чиєї вини так склалося і які необхідно провести дії, щоб це не повторилося в майбутньому», – написано у зверненні.

Нагадаємо, 18 липня з’явилося повідомлення про те, що забудовник знищив мозаїку магазину «Океан», яку обіцяв зберегти.  Водночас забудовник обіцяє, що мозаїку, яка була на стіні колишнього магазину «Океан», буде відновлено в тому ж орнаменті.

Зокрема, на це звернув увагу львів’янин Віктор Гальчинський.  

«Проблема полягає в іншому. Коли питання реконструкції «Океану» розглядалося на Львівському міськвиконкомі, лунали публічні обіцянки забудовника про те, що автентичну мозаїку буде збережено, а головний архітектор міста Юліан Чаплінський публічно запевнив, що збереження мозаїки є обов'язковою умовою погодження реконструкції. Натомість у тексті рішення міськвиконкому номер 138 від 15 лютого та у затверджених ним містобудівних умовах та обмеженнях на реконструкцію «Океану» жодної згадки про збереження мозаїки немає! Деталі тут», – зазначив він.

19 липня виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення про скасування містобудівних умов та обмежень на реконструкцію торгового центру «Океан».

Leopolis.news