logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Відкриваємо нові горизонти освіти: знайомство із зоофізіотерапією

19-02-2024 12:442588

Відкриваємо нові горизонти освіти: знайомство із зоофізіотерапією

Вступникам та їхнім батькам важливо знати про нові та перспективні напрямки освіти, які відкривають шлях до цікавих і перспективних професій. Один із таких напрямків, який щойно з’явився на горизонті української освіти, – це зоофізіотерапія. Така програма вперше в Україні нещодавно розпочала готувати фахівців на біолого-технологічному факультеті Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Детальніше про захопливий та перспективний напрямок освіти розпитуємо декана факультету, доцента Андрія Бойка.

 

Пане декане, сьогодні у сім’ях львів’ян живуть десятки тисяч домашніх улюбленців. Котики, песики та інші домашні тварини стали повноцінними членами сімей. Тваринки хворіють, їх треба лікувати, здійснювати терапію. Для цього потрібно немало фахових спеціалістів. Сьогодні їх підготовкою займаються у Львівському національному ветеринарному університеті. Можете докладніше розповісти про особливості такої спеціалізації, як «зоофізіотерапія». 

Нині це реально дуже затребувана спеціальність: фахівців такого напрямку зараз дуже бракує. Студенти, які обирають цю програму, отримають глибокі знання та навички у таких сферах, як реабілітація, зоопсихологія, кінологія, нутріціологія та інші.

Реабілітація – це відновлення здоров’я, фізичного функціонування та психологічного благополуччя тварин після травм, захворювань або інших негативних впливів на їхнє здоров’я та самопочуття. Цей процес охоплює низку методів і підходів, спрямованих на поліпшення стану та якості життя тварин. Основними складовими реабілітації тварин є фізіотерапія, вправи та тренування і, як би це не дивно звучало, психологічна підтримка тварин. 

Змістом фізіотерапії є різноманітні фізичні процедури, такі як масаж, фізична терапія, ультразвукова терапія та інші методи, які сприяють відновленню функцій тіла та зменшенню болю. Вправи та тренування допомагають тваринам відновити м’язову силу, гнучкість та координацію рухів.

Тварини, як і люди, можуть відчувати стрес та тривогу під час періоду відновлення. Психологічна підтримка, яка включає в себе спокійне оточення, турботливий догляд та позитивну взаємодію, допомагає зменшити стрес та покращити психологічний стан тварин.

 

Реабілітація відіграє важливу роль у підтримці здоров’я та добробуту тварин, допомагаючи їм повернутися до активного та здорового способу життя. 

Сучасна наука вже чітко довела, що тварини мають свою поведінкову психологію. І до них потрібен індивідуальний підхід, вони мають емоції та переживання.  

Так, звичайно. Під час навчання на цій спеціальності студенти також вивчатимуть кінологію, зоопсихологію, нутріціологію, основи грумінгу. Останній нині стає дуже модним трендом. 

Грумінг – це професійний догляд за тваринами з метою забезпечення їхньої чистоти, здоров’я та зовнішнього вигляду. Включає в себе різні процедури та техніки, спрямовані на догляд за шерстю, шкірою, кігтями, вухами тощо. Грумінг не лише допомагає залишатися тваринам здоровими та чистими, але і створює можливість для взаємодії та позитивного спілкування між власником та його улюбленцем.

 

Натомість, кінологія вивчає поведінку, психологію, фізіологію собак. Це інтердисциплінарна галузь, що охоплює різноманітні аспекти взаємодії між людьми та собаками, а також тренування, догляд та виховання собак. Кінологія відкриває широкі можливості для взаємодії з собаками, допомагає зрозуміти їхні потреби та привити навички, необхідні для забезпечення їхнього благополуччя та здоров’я.

Не менш цікавою є і зоопсихологія. Вона допоможе вивчити поведінку, психологію та ментальні процеси різних видів сільськогосподарських та домашніх  тварин, таких як коти, собаки, птахи, гризуни та інші. Це допомагає нам краще зрозуміти їхні потреби, емоції, інстинкти та особливості спілкування. Зоопсихологія відіграє важливу роль у нашому співжитті з тваринами, допомагає краще розуміти їхні потреби та забезпечувати їм комфортне та задовільне життя.

 

Вивчатимуть студенти і нутріціологію.  Це наука про харчування та дієту для забезпечення оптимального здоров’я тварин, їх добробуту та відповідного фізіологічного розвитку. Ця галузь науки включає в себе розробку раціонів, дієтичних рекомендацій та стратегій годівлі для різних видів тварин залежно від їхніх потреб, фізіологічного стану та специфічних вимог. Нутріціологія тварин відіграє важливу роль у забезпеченні здоров'я, добробуту та продуктивності тварин у господарствах, клініках, зоопарках та інших установах, де утримуються тварини. 

А де можуть працювати майбутні випускники зоофізіотерапії?

У них безліч можливостей для працевлаштування. Вони можуть працювати у ветеринарних клініках та центрах реабілітації (допомагати тваринам під час відновлення після травм або операцій), спеціалізованих грумінг-салонах (забезпечувати професійний догляд за тваринами), центрах та школах кінології (працювати тренерами собак), зоопарках та притулках для тварин (допомагати в утриманні та догляді за різноманітними видами тварин).

 

Зоофізіотерапія, безперечно, може вважатися професією майбутнього. Вже сьогодні вона входить у топ-10 найбільш перспективних професій. Зростаюче розуміння важливості та користі взаємодії людини з тваринами для підтримки фізичного та психічного здоров’я створює величезний попит на фахівців у цій галузі. Таким чином, обираючи зоофізіотерапію, ви обираєте не лише цікаву та відповідальну професію, але й відкриваєте двері до невичерпних можливостей для самореалізації та професійного зростання.

Та й, окрім цього зоофізіотерапія – це не лише професія, а й стиль життя. Ну і, звичайно, фахівці цієї галузі мають цілком пристойні заробітки. Тому запрошуємо на навчання на освітню програму «Зоофізіотерапія», що ось уже кілька років відкрита на біолого-технологічному факультеті Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького.

Шукайте нас у соціальних мережах або дзвоніть за телефоном 0673705190. Чотири роки цікавого студентського життя та отримання якісних знань вам гарантоване. 

Розмовляв Маркіян Войтович, Leopolis.news