logo
26/04
2 ...

Торік на Сихові провели пониження 202 пішохідних переходів

27-03-2024 15:05147

Торік на Сихові провели пониження 202 пішохідних переходів
Фото: пресслужба Львівської міської ради

У Львові тривають роботи з облаштування доступності та безбар’єрного середовища. Зокрема, минулого року на замовлення Сихівської районної адміністрації встановили елементи доступності в адміністративному приміщенні ЛКП «Житловик-С» та Сихівської районної адміністрації, а також провели реконструкцію 202 пішохідних переходів, зробивши пониження.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Робимо наш район більш доступним та безбар’єрним. Минулого року ми облаштували пандуси до житлових будинків на суму 325 тисяч гривень. Зробили доступним адмінприміщення ЛКП «Житловик-С»: понизили бортовий камінь, встановили тактильну плитку, облаштували санвузол, замінили двері і влаштували місце прийому для громадян у кріслах колісних.

У приміщенні нашої Сихівської районної адміністрації створили доступне середовище: ознакували сходи, замінили двері, облаштували тактильну навігацію, встановили підйомник для осіб з інвалідністю. Дуже важливо, щоби мешканці могли безперешкодно звернутися за інформацією, отримати консультацію і вирішити свої питання.

Цього року також плануємо понизити переходи на 120 локаціях. Проте передбачаємо, що у підсумку їх може бути більше», - розповідають у Сихівській районній адміністрації.

Нагадаємо, станом на сьогодні в місті вже облаштовано 1700 локацій з пониженими бордюрами, а в планах ще зробити 811 локацій.

Загалом у Львові впроваджують комплекс заходів для створення безбар’єрного середовища. Йдеться про забезпечення інклюзивності різних закладів: комерційних, міських комунальних і державних. Важливо, що інклюзивність має бути не лише ззовні, а й всередині закладів, в тому числі, щоби люди на кріслах колісних могли скористатися, наприклад, доступним санвузлом у ресторані.

Відповідно у Львові проводять навчання для освітян, закладів гостинності та комунальних служб щодо безбар’єрності. А спеціальні моніторингові групи з експертами обстежують комунальні установи. 

Як наголосила Ірина Маруняк, радниця міського голови Львова з питань доступності, місто активно працює над створенням умов для маломобільних груп населення, серед яких, зокрема, чимало ветеранів. Зокрема, з вересня 2023 року у Львові щоденно працюють моніторингові групи, які обстежують комунальні установи міста. Вони обстежили на доступність всі 628 комунальних установ, а в актах зазначали, що необхідно виправити.

Кожен керівник комунальних закладів Львова має спеціальний довідник «Як перевірити доступність у громаді», де зазначено усі правила, витяги з державних будівельних норм, якими треба керуватися у питаннях інклюзії.

За словами Ірини Маруняк, цього року у міському бюджеті передбачено близько 16 млн грн на облаштування пандусів і підйомників. Закладені кошти і на пониження бордюрів.

Також управління туризму Львова створили онлайн-карту «Доступне місто», де можна побачити безбар’єрні заклади та локації. Тут вже є більше сотні об’єктів: музеї, театри, ресторани, комунальні установи, заклади охорони здоров’я, парки та торгово-розважальні центри, які відповідають нормам доступності. 

А ще у місті працює інклюзивне таксі, яким можуть скористатися люди на кріслах колісних.

Тривають роботи з облаштування «доріжок доступності» на пл. Ринок.

Нагадаємо, за даними управління соцзахисту Львівської міської ради, 5,6% жителів Львівської громади, тобто 47 500, офіційно є особами з інвалідністю. Окрім цього, у місті лікується  багато військових, які потребують безбар’єрного середовища і які не входять в цю офіційну статистику. Через війну, розпочату росією, кількість людей, для яких важливо мати доступне середовище,  щодня збільшується.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news