logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Кредобанк отримає ще €10 млн гарантій Єврокомісії для кредитування українського бізнесу в умовах війни

28-03-2024 13:44150

Кредобанк отримає ще €10 млн гарантій Єврокомісії для кредитування українського бізнесу в умовах війни

Представники польського банку розвитку Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) i Кредобанку підписали додаток до договору, котрий забезпечує подальшу підтримку для охопленої війною України.

Згідно з ним Кредобанк отримає додаткові  10 млн євро гарантій Європейської комісії для кредитування українських підприємців – передусім тих, котрі ведуть свою діяльність поблизу територій активних бойових дій, інформує пресслужба банку.

Призначення додаткових 10 млн євро збільшить удвічі – до 20 мільйонів євро можливостей надання Кредобанком кредитів для фірм, що працюють в Україні та дозволить продовжити фінансування мікро-, малих і середніх підприємств – насамперед тих, які працюють на територіях підвищеного ризику, тобто на звільнених від окупації територіях та в районах поблизу зони активних бойових дій. Завдяки цій підтримці українські компанії можуть не лише продовжувати свою господарську діяльність, незважаючи на війну, а й розвивати її.

«Відбудова та економічне зростання потребують сильного приватного сектора. ЄС зміцнює своє партнерство з BGK та Кредобанком, аби надати підтримку українським підприємствам у найбільш вразливих регіонах країни. Ми продовжимо допомагати українським підприємцям і сприяти мобілізації приватного капіталу для підтримки української економіки», – заявила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

BGK та Кредобанк розпочали співпрацю у рамках гарантій Європейського Союзу у січні 2023 року. Завдяки ній протягом року Кредобанк виділив понад 12 мільйонів євро додаткового фінансування, яке надійшло до майже 100 підприємств, завдяки чому вдалося зберегти майже 4 тис. робочих місць. Переважна більшість коштів – 83% фінансування надійшла до підприємств з «жовтої» та «червоної» зон, тобто територій підвищеного ризику. Кредитну підтримку отримали головним чином підприємства, що працюють у сільськогосподарському, промисловому та агропродовольчому секторах.

«Війна за нашим східним кордоном не може стати для нас чимось буденним, і важлива кожна дія, яка сприяє покращенню ситуації в Україні. Тому, як банк, який дбає про стабільний суспільно-економічний розвиток Польщі, ми повинні дивитися на свою діяльність горизонтально. У наших європейських інтересах від самого початку була підтримка України у її боротьбі. Діяльність, яка дозволяє продовжити кредитування підприємств у зоні бойових дій, є вираженням віри в те, що Україна переможе у цій війні.», – говорить Томаш Робачинський, член Правління Banku Gospodarstwa Krajowego.

Механізм підтримки українського бізнесу в рамках угоди залишається незмінним – за її умовами, сума гарантії Європейської комісії буде депонована на спеціальному рахунку в Banku Gospodarstwa Krajowego Польщі та використовуватиметься для відшкодування втрат за проблемними кредитами. Гарантія покриватиме 90% від суми кредиту.

«Кредобанк був одним з перших банків, котрий після початку повномасштабної війни в Україні отримав гарантійну підтримку від міжнародних фінансових установ. Завдяки цій допомозі ми відновили нашу кредитну діяльність та розпочали фінансування українського бізнесу. У 2023 році  у рамах програми від Європейської комісії  при участі BGK нам вдалося надати кредитування для клієнтів МСП, які ведуть свою діяльність поблизу зони активних бойових дій, що склало понад 80% від загальної суми кредитної гарантії на 10 млн євро та дозволило забезпечити у цих регіонах понад 3,5 тисячі робочих місць, більш ніж 60% з яких у сільському господарстві, лісництві, рибальстві та будівництві. Така форма допомоги особливо цінна для наших клієнтів, які продовжують свою діяльність під час війни»,  – говорить Єжи Яцек Шугаєв, голова Правління АТ «Кредобанк».

Угоду між Європейською Комісією, Кредобанком та державним банком розвитку Польщі Bank Gospodarstwa Krajowego було підписано 26 січня 2023 року у Варшаві. Згідно з нею, Кредобанку було надано гарантію в сумі 10 мільйонів євро для забезпечення кредитування українського бізнесу під час дії воєнного стану в Україні. Кредитна гарантія на суму 10 мільйонів євро була надана з коштів Європейської Комісії у рамках «блендінгу» – механізму поєднання інструментів зворотного фінансування з дотаційними інструментами. Тоді Кредобанк став першим українським комерційним банком, що залучив прямі кредитні гарантії Європейської комісії та завдяки ній зміг кредитувати підприємства із зон активних бойових дій.