logo

У НБУ вважають, що стан фінансового сектору зараз чи не найкращий за всю історію

25-12-2019 19:4926821

У НБУ вважають, що стан фінансового сектору зараз чи не найкращий за всю історію
Фото: НБУ

У Нацбанку вважають, що стан фінансового сектору сьогодні чи не найкращий за роки незалежності України, а наявні ризики для фінансової стабільності несуттєві. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«У світі з’являється обережний оптимізм і значно кращі очікування на 2020 рік, ніж були кілька місяців тому. Українська економіка зростає швидше, ніж прогнозувалося, інфляція увійшла в цільовий діапазон. 

Водночас скорочуються обсяги промислового виробництва, що переважно пов’язано із несприятливою ціновою кон’юнктурою на окремих світових товарних ринках, зокрема динамікою цін на метали», - зазначили учасники засідання Ради з фінансової стабільності. 

За словами Ради Нацбанку з фінансової стабільності зростає обсяг депозитів у банківський системі, за останні місяці цього року швидше зростають обсяги валютних вкладів, незважаючи навіть на історично найнижчі відсоткові ставки. 

Взагалом, повідомляється, що ситуація на валютному ринку лишається сприятливою, Національний банк викуповує надлишки валюти на ринку для поповнення міжнародних резервів – з початку року чиста купівля валюти НБУ вже перевищила 6 млрд дол.

Сприятлива макроекономічна ситуація, низька інфляція та зміцнення гривні сприятимуть зниженню доларизації фінансової системи.

До РФС входять, зокрема: голова НБУ Яков Смолій, міністерка фінансів Оксана Маркарова та голова Нацкомфінпослуг  Ігор Пашко, а також їх заступники.

Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

Leopolis.news