logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
2 ...

Подвійний заступник?

04-12-2020 08:574346

Подвійний заступник?

Leopolis.news розпитав, яку посаду і чому обере Юрій Холод. Першого грудня двадцятидев’ятирічного заступника голови Львівської обласної державної адміністрації  Юрія Холода обрали заступником голови Львівської обласної ради. До цього посаду заступника голови ОДА та статус депутата Львівської обласної ради суміщав Іван Собко. Чи планує так само суміщати Холод, який наразі курує в області напрями спорту, туризму, капітального будівництва та службу у справах дітей? Для чого «колекціонує» владні крісла? Що вважає своїми найважливішими завданнями на новій посаді? Про це та інше - наша нинішня розмова з Юрієм Холодом.

Юрію, у вівторок, 1 грудня, Ви стали заступником голови Львівської обласної ради. І понад рік Ви є заступником голови ЛОДА. В умовах децентралізації, мабуть, це кар’єрний ріст?

Так, для мене це перемога. Я до цього йшов, це була моя мета. Люблю і вмію ставити собі чіткі цілі. Знаєте, одне відчуття, коли на посаду заступника голови ОДА тебе призначають, а зовсім інше, коли ти проходиш сам спочатку виборчу кампанію, гідно і чесно здобуваєш довіру людей і потім в обласній раді за тебе голосує 51 твій колега. Це перемога, і це велика відповідальність. І до неї я готувався. Ви, певно, знаєте, я з середовища підприємців, я - людина, про яких кажуть: «зробив себе сам».

Стати заступником голови Львівської обласної адміністрації у 28 років - це також була моя особиста перемога. Тільки я всі перемоги сприймаю як початок нового етапу в житті, як добру нагоду вчитися, розвиватися, робити більше, ніж вчора. На посаді заступника голови ЛОДА я відповідав за різні департаменти - архітектури, екології, ЖКГ, за спорт, туризм, службу у справах дітей, капітальне будівництво. Для мене важливо діяти. Може, тому, що я молодий, але я мушу цю дію відчувати.

Вдячний і попередньому голові облдержадміністрації Маркіяну Мальському, і нинішньому - Максиму Козицькому за те, що я маю у цій структурі простір і можливість діяти. Не буду, мабуть, перераховувати, що нам вдалося, бо щойно були вибори, то про це говорилося багато. Скажу лише, що знаю, що таке виконавча влада, що таке обласна рада, розумію всі механізми, як вони працюють. І саме з таким великим багажем досвіду та знань приходжу в депутатський корпус. 

Надалі плануєте перейти в обласну раду чи будете суміщати посади?

Суміщати, напевно, не буду. В країні триває децентралізація і роботи в цьому напрямі дуже багато. Думаю, що буду більш корисний громадам Львівщини на посаді заступника голови Львівської обласної ради. Поки що мої повноваження ще не визначені, тому повною мірою говорити про те, чим буду займатися, не маю права і можливості. Точно скажу, що серед моїх намірів є постійна якісна комунікація між ЛОР та ЛОДА.

Бо зараз дуже важливо працювати злагоджено, не займатися популізмом. Ми знаємо, що весь світ перебуває в кризі, яка виникла через пандемію коронавірусу. Ми бачимо, як ламається наш звичний триб життя, змінюються економічні орієнтири, якісь галузі переживають спад, а деякі - таки зростання. Тому зараз потрібно діяти, швидко реагувати, стратегічно думати й планувати на кілька років вперед, не зраджуючи своїх переконань та не підводячи своїх виборців. Це важко, але, я думаю, можливо.

Саме тому одним із моїх важливих завдань буде донести це розуміння колегам, які вперше в обласній раді, комунікувати та пояснювати. Бо головне для мене - результат. Люди мають відчувати зміни, а не нервуватися через політику.

А те, що колишній голова Львівської обласної ради різко виступив проти вашої кандидатури на сесії - не ображає і не дивує?

Тримати образи я не люблю. Але точно дивує. З Олександром Ганущиним ми нормально співпрацювали цілий рік. Представники департаментів і заступники завжди є присутні на профільних комісіях, у нас перед сесіями відбуваються погоджувальні ради. Постійно потрібно коригувати програми, звідкись кудись перекидати кошти, де вони більш потрібні. Між обласною радою та її виконавчим органом - обласною адміністрацією постійно має бути здоровий діалог. І він у нас завжди був. Мені здається, тут у п. Ганущина з’явилися якісь дивні політичні моменти, можливо, якісь непорозуміння всередині фракції Європейської Солідарності, а може, просто це такий піар.

Я відкритий до критики, але вона має стосуватися моїх дій, якщо ми є в місцевій раді. Ми маємо думати про Львівщину і говорити про неї. Інакше це маніпуляції й політиканство. Наші виборці точно чекають від нас іншого.

Як відбуватиметься співпраця з фракціями інших партій?

Це питання до голови нашої фракції «Слуга народу» Максима Козицького. Я можу сказати, що ми не є членами жодної коаліції в обласній раді, але ми є конструктивною україноцентричною силою, частина котрої також представляє виконавчу владу та президентську вертикаль. Ми точно будемо співпрацювати й в межах депутатських профільних комісій, і через департаменти. За півтора року ми довели, що працюємо на результат і жителі Львівщини оцінили це на виборах. Так буде й надалі. І голосування відбуватимуться не тільки в межах коаліційних угод. Бо уявіть собі: приймаємо обласну програму з розвитку туризму, наприклад. Все обговоримо на профільних комісіях, все погодимо в залі. А потім що? Одні голосують, а інші ні, бо політика? Чи так само, якщо йдеться про фінансування будівництва якоїсь конкретної школи або ремонту лікарні. Ну, це смішно. Місцева рада, навіть рада області, - це про область і громади, а не партійні кольори.

Як заступник голови обласної державної адміністрації, Ви, напевно, брали участь у формуванні нових обласних програм. Зараз їх буде затверджувати обласна рада. Можете привідкрити завісу? Щось зміниться?

Дещо зміниться. Що таке обласні програми? Ми чомусь звикли всі, що це є ділення грошей. Але звідки ці гроші взялися? Спочатку громади їх заробляють і передають в бюджет, а потім в ОДА та обласній раді їх спрямовують на програми. І останні 5 років то було не завжди ефективно та справедливо. Ну, бо, скажімо, Львів приносив до бюджету багато коштів, але отримував звідси мало. І проблема не лише в цьому. Тому що обласна влада має виконувати повноваження регіонального рівня - так записано в законі про місцеве самоврядування.

Натомість замість представлення спільних інтересів територіальних громад, депутати облради часто займалися лобіюванням інтересів свого виборчого округу, допомагали «затягнути» кошти обласних програм на території.  Навіть ті ж самі мікропроєкти громада вигравала часто, завдяки депутатам. І депутат піарився, що затягнув на округ якихось 70-100 тисяч гривень. Натомість громади сплачують набагато більше до обласного бюджету, тому мають право розраховувати на комплексну підтримку територій і справедливий прозорий розподіл коштів. Якщо ділити, то справедливо, якщо витрачати, то ефективно! Це перше.

Друге: маємо розуміти, що бюджет - це не тільки про розподіл коштів. Це насамперед про те, як заробити гроші. Тобто про розвиток. Я - людина з бізнесу. В нашій країні це недобре читається, але то помилково. Підприємці, як ніхто, розуміють, що без прибутку не буде чого ділити. Ми завжди орієнтовані на дохід. Ми це розуміємо без слів. Тобто нам не треба пояснювати довго, що таке стратегія і як формується бюджет. Бо, друзі, він справді спочатку формується, щоб було що ділити. Якщо гроші лише витрачати, якщо нічого не змінювати у плануванні, ми, в кращому разі, залишимося там, де ми є. Але й це в нинішньому світі означає залишатися позаду.

Нова стратегія Львівщини на 2021-2027 роки, яку прийняла вже минула облрада, - це про розвиток. У ній виписані найголовніші стратегічні цілі. Відповідно до них, будуть сформовані програми.

Наприклад, є ціль «Туристична привабливість», тому комплексна програма має об’єднати культуру, туризм, збереження культурної спадщини й промоцію туристичної Львівщини. І депутати обласної ради мають скеровувати кошти обласних програм не на підвищення іміджу керівників департаментів ЛОДА, а на промоцію Львівщини. Різницю відчуваєте? Треба думати про додану вартість та дохід. Україна, як і цілий світ, переходить на довгострокове планування та програмно-цільовий метод.

Тому ті програми, які наші департаменти та експерти-економісти розробляють, і які будуть презентовані обласній раді, трирічні та спрямовані на досягнення конкретних цілей. Я вже, певно, досить привідкрив. Решту розкаже голова Львівської ОДА Максим Козицький, коли презентуватиме загальну концепцію.

Я лиш додам, що наша роль в ОДА також є в тому, щоб виключити дублювання статей видатків в межах різних програм. Наприклад, в конкурсі мікропроєктів трапляються проєкти, що спрямовані на ті самі видатки, що вже закладені в інших програмах. Зокрема, Конкурсна рада програми мікропроєктів щорічно передбачає пріоритет «інші проєкти», куди можуть увійти і заходи програми з електрифікації житлових кварталів, освітлення населених пунктів тощо. Навіщо дублювати? 

І загалом, вкручування ламп для освітлення вулиць - це, певно, не те, що мав би робити департамент ЖКГ. Хіба зі сміттям у нас в області вже проблем нема? І підведенням газопроводів, на мою думку, мають займатися газові компанії, які на цьому заробляють гроші, а не обласний бюджет, який формується за рахунок наших з вами податків. Ми не повинні платити двічі за послугу, навіть, якщо ця послуга дуже необхідна. 

Отож, вибори позаду. Посаду заступника голови обласної ради Ви отримали? Яка наступна ціль? Чи Ви просто колекціонуєте владні крісла?

Ні, все не просто так. Я не кар’єрист. Сама посада не є цінністю. Вагу мають інструменти, які вона дає тобі для здійснення того, що ти прагнеш робити. Ти відповідаєш за мале, але згодом, все одно, настає час, коли вже готовий нести відповідальність за велике. І тоді ти прагнеш змін.

Наша країна має пройти столітню історію європейських демократій за кілька років. Новітні технології нам сприяють у цьому. Але до змін здатні більше молоді люди, це доведено. Саме тому моє покоління, яке не пам’ятає тоталітарного режиму, не має боятися, не має стояти осторонь, а мусить брати на себе відповідальність і швидко рухатися вперед. Це ж Іван Павло II казав нам у Львові колись: «Не бійтеся!».

Андрій Филик для Leopolis.news