logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Байден не телефонує Зеленському. У чому причина?

22-03-2021 14:138594

Байден не телефонує Зеленському. У чому причина?

У Конгресі США в середовищі українського лобі зріє занепокоєння, що президент Джо Байден ще й досі не зателефонував президентові України Володимирові Зеленському. Аби пояснити незрозумілу поведінку Джо Байдена, політично заангажоване видання The Washington Post опублікувало 13 березня 2021 року редакційну статтю «Ukraine’s president again comes under U.S. pressure – this time, for good reason».

 

Редакційна стаття видання The Washington Post, яке симпатизує Демократичній партії США і перебуває в опозиції до Республіканської партії США, зумовила жвавий інтерес. Публікацію почали активно коментували міжнародні експерти і політологи в Україні, а також смакувати пропагандисти Кремля. Московські пустослови переконують: Байден не телефонує Зеленському, тому що українське питання викреслене зі списку пріоритетів Білого Дому. 

А серед доморощених політологічних мудрагелів особливо відзначився Вадим Карасьов, який невідомо що робить в Україні. Або відомо. Із промосковським провокативним агентством News Front, яке розташоване в Криму, Карасьов поділився своїми пропагандистськими фантазіями, що Байден хоче змінити Зеленського на Порошенка, захисників України Карасьов назвав карателями, промосковські канали Медведчука – альтернативою, а українців – непотрібним біоматеріалом

Так ось, видання The Washington Post спочатку традиційно вихлюпнуло свій хронічний негатив на Дональда Трампа, а тоді дорікнуло Зеленському, що він клятвовідступник. Мовляв, у 2019 році обіцяв «боротись із олігархами, брудними суддями і мафіозними структурами, які паразитують в Україні з моменту здобуття нею незалежності від Радянського Союзу». Проте Зеленський «відступив, звільнивши реформаторів зі свого кабінету і президента центрального банку, загальмував судові реформи і заходи проти олігархів. Зокрема, Зеленський говорив про те, щоби взяти до себе Ігоря Коломойського, магната, телеканал якого привів його до президентства». 

Ці українські обставини призвели до того, що Міжнародний валютний фонд припинив виплати по кредитній угоді на 5 мільярдів доларів, без якої Україна, можливо, не зможе виплатити борг у кінці поточного року. Це також стурбувало прихильників Києва у Сполучених Штатах, які залишаються найважливішим союзником України, незважаючи на хаос, «внесений у відносини паном Трампом», – ніяк не спроможне обійти боком експрезидента США пробайденівське видання. І повчає президента України, що саме «військова допомога США допомогла стримати подальшу агресію проти України з боку Росії, яка напала і анексувала Крим і досі контролює частину Східної України». При цьому автори американського видання забули, що саме при Байдені, коли він був віцепрезидентом при Бараці Обамі, на догоду Кремлю США присилали в Україну військову допомогу – палатки, ковдри і консерви. Мабуть, Обама і Байден вважали, що ковдрами можна захиститись від ворожих куль, а консервами кидати у відповідь.  

Автори американської статті бачать Джо Байдена «рішучим прихильником незалежності України, який в якості віцепрезидента відвідав Київ і вимагав звільнення корумпованого державного прокурора». 

При цьому короткозорі американські журналісти впритул не помітили, що «корумпований» державний прокурор розслідував кримінальну справу про корупцію в Україні Хантера Байдена, сина теперішнього президента США. А вся «рішучість» Джо Байдена звелась до шантажу Петра Порошенка, тобто погрози позбавити Україну міжнародної фінансової допомоги, якщо не буде зупинене розслідування участі Хантера Байдена в корупційних схемах холдингу Burisma Group. 

На завершення редакційної статті видання The Washington Post таки дало президентові України примарну надію: «Переживши президента США, який намагався його корумпувати (мова про Дональда Трама – прим. ред.), Зеленський тепер має можливість налагодити партнерські відносини з Байденом, які можуть рішуче просунути спробу України вирватися зі складу Росії і приєднатися до демократичного Заходу». 

Проблемою відносин між Байденом і Зеленським перейнявся і Фонд Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва. Фонд поширив програму «Радіо Свобода – Донбас Реалії», під час якої Андерс Ослунд, експерт американського неурядового аналітичного центру «Атлантична рада» та Дмитро Бабачанах, асоційований аналітик фонду «Демократичні ініціативи», солідарно й узгоджено пропонували свої пояснення.  

Андерс Ослунд зазначив, що Байден взагалі мало кому телефонував зі світових лідерів, а з Путіним контактував, щоби продовжили дію договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3 або New Start). Ця угода дуже потрібна Кремлеві, тому що РФ не має коштів для розгортання гонки озброєнь, якби документ не був підписаний. 

Андерс Ослунд також повідомив, що найближчим часом Байден у першу чергу буде зосереджений на вирішенні найголовніших внутрішніх питань США: 

  • боротьбі з коронавірусом; 
  • отриманні схвалення у Конгресі витрат 1,9 трильйона доларів для пакету економічних заходів під час пандемії; 
  • розставленні кандидатур від Демократичної партії на потрібних державних посадах. 

Проте насправді Байдену не дозволяють телефонувати широкому колові міжнародних лідерів, бо у нього прогресує деменція, він забуває імені своїх ближчих працівників та іноді втрачає. орієнтацію, де знаходиться.  

Нещодавно у короткій промові, присвяченій жінкам, які служать в американській армії, Байден забув ім’я міністра оборони, хоча Ллойд Остін стояв поруч. Глава Білого Дому також не пригадав, як називається Пентагон, штаб-квартиру якого Байден назвав «ці мої хлопці». 

Головна ж причина, чому Байден не телефонує Зеленському, бо у Білому Домі остерігаються, що ворожі спецслужби можуть зафіксувати розмову президентів України і США, а тоді весь світ буде насміхатись із байденівських імовірно сказаних нісенітниць, як потішається трикратним падінням американського президента на трапі літака. 

Байден став першим президентом США, який за два місяці після інавгурації не провів пресконференцію з журналістами, а пресслужба Білого Дому вимагала, щоби журналісти завчано присилали свої питання для ознайомлення, – повідомило видання Daily Beast

Ба більше, співробітники адміністрації Джо Байдена також запитували інформацію, про що представники ЗМІ будуть питати навіть під час пресконференцій Джен Псакі, прессекретарки Білого Дому. 

Сьогодні Демократична партія США, яку правильніше називати комуно-реваншистською партією міжнародних глобалістів, почала посилено будувати іншу країну – Соціалістичні Штати Америки. А забудькуватого Джо Байдена найближчим часом хочуть замінити на глобалістку і антагоністку білої раси Камалу Харріс, яка серед однопартійців має лише 1,8% підтримки. Отож у Білому Домі сьогодні трішки не до України, тим паче у ситуації з американською характеристикою на адресу Путіна, ким він є. 

Проте напередодні публікації редакційної статті у The Washington Post, Ентоні Блінкен, Державний секретар США, запевнив під час слухань в американському Конгресі, що Білий Дім налаштований посилити підтримку України, як теж, що адміністрація Джо Байдена ніколи не визнає анексії Криму. 

Ігор Пріцак,

політичний оглядач, спеціально для Leopolis.news 

Ярослав Левків,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news