logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Розбудова ринку «Привокзальний»: розвиток чи афера?

01-04-2021 09:108619

 Розбудова ринку «Привокзальний»: розвиток чи афера?
Фото: UkrMedia

АФЕ́РА, ризикована справа, здійснювана з метою наживи; шахрайство (Словник української мови). Минулого тижня у Львові оголосили про намір провести всеукраїнський конкурс на забудову території одного з найбільших ринків міста – «Привокзального». Однак замість обнадійливого настрою серед  більшості підприємців це викликало  серйозну напругу та невдоволення. 

Люди не вірять, що це масштабне рішення, яке кардинально все змінює,  Львівська міськрада ухвалила на користь усіх підприємців Привокзального ринку. Головне питання, яке багатьох турбує: що буде з їхньою власністю, робочими місцями, а відтак – з їхніми сім’ями завтра?

 І для таких настроїв є всі підстави.

 26 березня, як відомо, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про оголошення та проведення Всеукраїнського  архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію розвитку території між вул. Городоцькою, вул. Ю. Федьковича, пл. Липневою, прилеглої до Привокзального ринку у м. Львові».  Йдеться про розвиток території ареалу  ринку «Привокзальний», під яким планують збудувати підземний паркінг, а на площі Липневій – облаштувати громадський простір.

 Відповідно до цього документу замовником проєкту визначено управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міськради, співзамовниками – ТзОВ «Привокзальний ринок» та ТзОВ «Фіакр», яка є компанією-перевізником та розмішена на вул. Федьковича. Разом вони мають до 30 квітня ц.р. розробити  програму та умови архітектурного конкурсу, затвердити склад журі. Сам конкурс має відбутися до 15 липня цього року.

 Водночас серед більшості підприємців Привокзального ринку назване рішення викликало лишень серйозну напругу та невдоволення. При чому збурення це настільки сильне, що люди заявляють про готовність до протестних акцій.

 Як вдалося з’ясувати, одна з причин збурення полягає у тому, що про рішення виконкому Львівської міськради щодо архітектурного конкурсу, ініціаторами якого стали  ТзОВ «Привокзальний ринок» та ТзОВ «Фіакр», підприємці дізналися в день, коли це рішення було ухвалене – із повідомлень в Інтернеті та новин в ЗМІ.

  Що все це означає? Насамперед те, що «ініціатори» (а вірніше  ТзОВ «Привокзальний ринок») повністю проігнорували думку більшої частини  підприємців, які працюють на території цього ринку, інших власників нерухомого майна, а також власників земельних ділянок, які не мають жодного відношення до ТзОВ «Привокзальний ринок».

 Підприємці це пояснювали так. На території, яка у Львові історично називається Привокзальний ринок, станом на цей час є багато різних   власників. Тобто більшість рухомого та нерухомого майна, яке задіяне у торгівельній діяльності на ринку, є власністю фізичних осіб та інших, ніж ТзОВ «Привокзальний ринок», юридичних осіб.

 Окрім того, основна роль цього товариства – здійснення на ринку операційної (обслуговуючої) діяльності. Йдеться про надання послуги з прибирання, охорони, енерго- та водопостачання тощо. На здійснення цієї діяльності на ринку  товариство уповноважило себе  фактично самовільно, однак так і не змогло навести лад на ньому. Підприємці здебільшого незадоволені діями ТзОВ «Привокзальний ринок» як виконавця операційної діяльності. З цієї причини – через те, що товариство так і не спромоглося створити підприємцям належні умови праці, пов’язана в основному відсутність нормальних відносин з названою фірмою.

 При такій ситуації ТзОВ «Привокзальний ринок», яке жодним чином не може (не уповноважене) вирішувати питання реконструкції, перепланування Привокзального ринку, а також питання щодо майна, яке перебуває на ринку та належить іншим підприємцям, власникам, «раптово» стає одним із ініціаторів всеукраїнського конкурсу на забудову території Привокзального ринку. Разом із ТзОВ «Фіакр», яке не має до ринку жодного стосунку.

 «Замість того, щоб зібрати збори і забезпечити представництво, інтереси всіх підприємців, власників нерухомого майна, що є на території  ринку, адміністрація ТзОВ «Привокзальний ринок» почала діяти потайки», – коментує директор ТзОВ «Гал-Фіш» Володимир Романовський. «При цьому не проінформувала нас ні про заплановану реконструкцію, ні про її нюанси, наслідки. Тому отримана минулого тижня інформація про рішення міськради перебудувати ринок цілком закономірно призвела до напруги та нездорової ситуації. Люди стривожені, переживають, що завтра буде з їхньою власністю, з робочими місцями, сім’ями. Фактично «бігають» одне за одним  та запитують одне і теж: «А що вони насправді хочуть робити?», «А що нам робити?». Оскільки більш конкретної, обгрунтованої інформації людям ніхто  не доводить», – говорить В.Романовський.

  «На ринку я перебуваю останні 25 років,  окрім того, що податки сумлінно сплачую за себе, в мене є ще наймані працівники. Як людина, яка присвятила Привокзальному ринку половину свого життя, добре знаю про очікування, настрої та сподівання людей на цій території. Підприємці розуміють, що ринку потрібна реконструкція. Останній раз такі роботи (в основному за їхні кошти) тут проводилися ще в 2001 році. Тоді ми збудували все, що змогли, обділяючи при цьому свої сім’ї. Отже, ще раз повторюю: ми не проти реконструкції. Водночас ТзОВ «Привокзальний ринок», інтереси якого ми відстояли під час конфлікту довкола ринку у 2014 році, на сьогодні нас фактично обдурило. Загалом виглядає так, що нас просто вирішили викинути з ринку, а наші павільйони захопити. Одразу ж хочу сказати, що це нікому не вдасться. Ми боролися і відстоювали свої права не один раз. Віддавати своє, зароблене важкою працею упродовж років, ми не збираємся», – розповідає підприємниця Марія Цибир.

 Обґрунтовані претензії «з приводу ухвалення рішення виконкому від 23.03.2021 року» власники майна та фізичні особи-підприємці, які проводять підприємницьку діяльність на Привокзальному ринку, виклали у відкритому зверненні на адресу міського голови Львова Андрія Садового, керуючої справами виконкому Наталії Алєксєєвої, секретаря ради Львівської міськради Маркіяна Лопачака.

 Увага в ньому акцентується на тому, що згадане рішення прийнято не обґрунтовано (такою є загальна думка), без урахування інтересів всіх осіб. До того ж рішення містить численні прогалини, які  в подальшому призведуть до порушення вимог українського законодавства та конфліктів між різними суб’єктами права власності.

 Поміж таких «прогалин» називається той факт, що Привокзальний ринок і ТзОВ «Привокзальний ринок» у даному документі фактично ототожнюються. Хоча це не відповідає дійсності. Оскільки Привокзальний ринок складається із комплексу рухомого та нерухомого майна, яке є власністю як мінімум трьох груп суб’єктів права власності: ТзОВ «Привокзальний ринок», фізичних осіб та юридичних осіб, зокрема, ТзОВ «На ринку», ТзОВ «Гал-Фіш» та інших.

 Увага в зверненні приділяється також тому факту, що в названому рішенні виконкому йдеться лише про вирішення питання комунального майна (в процесі розбудови Привокзального ринку). «Проте, що робити з нашим майном в рішенні не йдеться, хоча можлива реконструкція може значно поміняти структуру та планування нерухомості, а відповідно це вже зачіпає наші права власності. Також у рішенні жодним чином не враховано, що під час можливої реконструкції буде призупинена господарська діяльність на ринку, а відповідно у нас буде упущена вигода»,  – зазначають його автори.  

 Занепокоєння у підприємців викликало й те, що у рішенні виконкому йдеться про  питання виконання рішення Господарського суду Львівської області від 29.06.2010 р. у справі №19/84, що було ухвалено за позовом ТОВ «Привокзальний  ринок» до Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міськради.

Цим рішенням Госпсуд зобов’язав Управління  визначити вартість об’єкта приватизації – нежитлових приміщень 1-го та 2-го поверхів загальною площею 2 500,3 кв. м, які перебувають за адресою: м. Львів, вул. Горської, 2 (на виконання ухвали Львівської міської ради 14 сесії 5 скликання від 09.07.2009 р. № 2787 «Про затвердження переліку об’єктів комунальної власності м. Львова, які підлягають приватизації способом викупу»).

 Також Госпсуд зобов’язав Управління укласти договір купівлі-продажу вищеназваних нежитлових приміщень, що є на території Привокзального ринку.

 «Таким чином, у вищенаведеному рішенні йде мова про приватизацію комунального майна, яке має вирішуватися в іншому порядку, ніж погодження архітектурного конкурсу, із залученням інших органів і рішення має прийматися шляхом голосування депутатами на сесії. Фактично, така умова є прихованим розкраданням комунального майна, або відчуженням його за неринковою вартістю», – зазначено у зверненні.

 Замість епілогу

 На Привокзальному ринку на сьогодні є близько 500 павільйонів. Водночас відомо (у тому числі із публікацій в ЗМІ), що значну частину з них підприємці збудували за власні кошти, а ТзОВ «Привокзальний ринок» заволоділи ними у сумнівний спосіб, оформивши на них різними способами право власності.

 Цей факт – ще одна причина нинішньої напруги на Привокзальному ринку, що у свою чергу спричинила появу відкритого звернення. Під зверненням свої підписи поставило понад сто осіб.  

 Віктор Корнієнко, член Національної спілки журналістів України для Leopolis.news