logo
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
2 ...

Як «Галнафтогаз» ухилився від сплати 800 млн грн податків

14-04-2021 20:157806

Як «Галнафтогаз» ухилився від сплати 800 млн грн податків
Фото: lexfactor.com.ua

Експерт: Через фіктивних постачальників «Галнафтогаз» ухилився від сплати ПДВ на майже 800 мільйонів /СТОПКОР/

Сотні мільйонів гривень – саме таким є порядок цифр суми, яку, за оцінками експертів, недоотримав державний бюджет від Універсальної інвестиційної групи. До складу цієї групи входить відомий концерн «Галнафтогаз», в який входить і мережа «ОККО». Ідеться про так звані податкові «скрутки». Як працює ця схема? Дивіться у розслідуванні Любові Данчої.

Приміром того, як працюють податкові схеми, є компанія «Окко-Рітейл». Основна її діяльність – роздрібна торгівля пальним. Паралельно компанія займається гуртовою торгівлею зерном, молочними продуктами тощо, експортує цю продукцію за кордон. Це і є нетиповий експорт, через який компанія може ухилятися від сплати податків до бюджету.

Ще одна компанія «Окко-Бізнес контракт» – тут історія та ж, тільки основний вид діяльності – вже гуртова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом. Кінцевий бенефіціарний власник (вигодонабувач) в обох випадках – Віталій Антонов, засновник «Концерн Галнафтогаз».

За інформацією нашого джерела з ДПС, яке погодилося розповісти деталі схем на умовах анонімності, це лише дві із низки компаній, через які «Універсальна інвестиційна група» не сплачує до бюджету мільйони гривень.

Через такі постійні експортні операції за нульовою ставкою ПДВ накопичується значний обсяг податкового кредиту. Податкові зобов’язання компаній, які б мали сплачуватися до бюджету, перекриваються податковим кредитом, а частина ПДВ, яка залишилася, відшкодовується із бюджету.

Таким чином, за словами експертів, «Окко-Рітейл» та «Окко-бізнес контракт» можуть ухилятися від сплати ПДВ до бюджету.

«Сума недоотриманого до бюджету ПДВ від «Окко-Рітейл» складає 20% від суми експорту, а це у нашому випадку 329,3 млн грн. Щодо «Окко-бізнес контракт», то впродовж 2020 року компанія експортувала пшеницю в низку країн на суму майже 110 млн грн. А сума недоотриманого ПДВ у бюджет – майже 22 мільйони», – зазначає інсайдер.

Як це працює? Наприклад, «Окко-Рітейл» замовляє товари сільськогосподарського призначення в компанії «Західний аграрний холдинг». Своєю чергою, ця компанія купує товар в інших фірм, на кшталт «Торговий Альянс», «Краузе ЛТД», «Західінвестком» тощо. І таких компаній може бути десяток.

Постачальниками для них були фірми з ознаками фіктивності. Понад те, низка з цих усіх компаній взагалі перебуває у стані припинення. Наприклад, такі компанії як «Західний аграрний холдинг» тощо. Також у більшості підприємств відсутня ідентифікація купленого товару і його початковий виробник, що і є одним із принципів податкової «скрутки».

Така ж ситуація і з компанією «Окко-бізнес контракт». У цій схемі фігурують два основних постачальники — «Великоцепцевицький аграрій» та «Західний аграрний холдинг», який перебуває у стані припинення.

За оцінкою нашого співрозмовника, податкова оптимізація від цих операцій складає 792 млн грн несплати ПДВ до бюджету.