logo
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
2 ...

Сталий правовий рецидив Андрія Садового

23-04-2021 13:408793

Сталий правовий рецидив Андрія Садового
Фото: zaxid.net

Сьогодні в юриспруденції поняття терміну «рецидив» (від лат. recidivus – повернення, повторення якого-небудь явища після його зникнення) стосується кримінального законодавства. Однак із огляду на фривольне трактування норм законодавства у виконанні чиновника Андрія Садового, якого територіальна громада Львова найняла і доручила тимчасово виконувати обов’язки міського голови, правникам доцільно обґрунтувати поширення поняття «рецидив» і на адміністративне законодавство.

Олег Кревсун, ад’юнкт Харківського національного університету внутрішніх справ, у своєму науковому дослідженні ментальності осіб, схильних до рецидивізму, визначив, що «стійка система антисуспільних поглядів формується у рецидивістів під впливом суб’єктивних і об’єктивних умов. Суб’єктивні умови відносяться до характеристики особистості правопорушника». Науковець також класифікував, що «спеціальним є рецидив, який містить тотожні або однорідні проступки, які мають подібні безпосередні об’єкти, а також здійснені при одній і тій самій формі вини». Наприклад, особа, вчинивши протиправну дію проти частини територіальної громади, через певний час повторює те саме правопорушення.

Пресслужба міського голови повідомила 30 березня 2021 року, що Андрій Садовий ініціював засідання міської комісії з питань ТЕБ (техногенно-екологічної безпеки) і НС (надзвичайних ситуацій) із метою запровадити соціальні обмеження для окремих груп територіальної громади Львова. Зокрема, обмеження позначились на праві львів’ян стосовно перевезень у комунальному транспорті, скасуванні пільг для соціально захищених категорій громадян, обмеженні функціонування шкіл і дошкільних закладів тощо.

Системність порушень прав громадян

Після недолугої постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року №255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України» від 11 березня 2020 року №211, львівська комісія ТЕБ і НС вирішила й собі прийняти аналогічне рішення. Громадський транспорт Львова 6 квітня 2020 року вперше перевели у режим спеціальних перевезень. Це означало, що право на проїзд у громадському транспорті отримали лише працівники окремих категорій, а соціально захищені категорії громадян були позбавлені своїх конституційних прав. При цьому позбавити соціально захищені категорії громадян конституційних прав можна лише за обставин:

  • оголошення надзвичайного стану;
  • оголошення військового стану.

Від 25 березня 2021 року на території Львівської області встановили «червону» зону епідемічної безпеки. Відтак обласна влада запровадила додаткові 13 карантинних обмежень. Таке рішення рекомендувала обласна комісія ТЕБ і НС.

Політолог Євген Магда вважає, що поділ України на різні епідеміологічні зони, а також конфлікти навколо класифікації таких зон та наслідки обмежень зумовлені низкою політичних причин, зокрема й зацікавленість РФ у провокації та посиленні хаосу в Україні.

Із такою думкою погодився і політолог Володимир Цибулько, який зазначив, що оголошення «червоних зон» із посиленням карантину не відповідає епідеміологічній статистиці в українських регіонах. Водночас такі заходи мають ознаки політтехнології, яку застосовує чинна влада.

Політичний експерт Віталій Кулик наголосив, що різні рівні карантину в регіонах запроваджують у ручному режимі, залежно від можливостей місцевої влади домовлятися із центральною владою, особливо у переддень проведення місцевих виборів. Від антиепідеміологічних рішень центральної влади найбільше потерпають регіони, які не мають достатньо ресурсів і політичної ваги для лобізму місцевих інтересів.

Для розширення кругозору очільника МОЗ Максима Степанова, штатного погрожувача МВС Антона Геращенка, влади обласних і нижчих рівнів найближчим часом розкажемо про шкідливість носіння захисної маски (на підставі міжнародного досвіду) як для здорових громадян, так і для хворих на COVID-19. А поки що нагадаємо, що 27 січня 2021 року Королівський районний суд міста Житомира визнав антиконституційною частину постанови №641 Кабінету Міністрів стосовно дотримання маскового режиму. Суд постановив, що носити маску для особистого захисту чи не носити її кожен вирішує самостійно, однак примусове нав’язування масового носіння масок є недопустимим. Кабмін не оскаржив рішення суду, отож постанова судді Ніни Янчук вступила в дію на всій території України.

Судова справа: Віктор Гаврилів проти Андрія Садового

Львівський окружний адміністративний суд 20 жовтня 2020 року розглянув провадження за позовом Віктора Гавриліва до Андрія Садового про визнання протиправними дії міського голови та вимогу скасувати розпорядження мера на підставі рішень міської комісії ТЕБ і НС. Позивач клопотав:

  • визнати протиправним та скасувати пункт 3.2 рішення міської комісії ТЕБ і НС, що оформлене протоколом №10 від 19 березня 2020 року;
  • визнати протиправними дії міської комісії ТЕБ і НС стосовно призупинення пільг із 23 березня 2020 року для всіх категорій населення, що стосуються перевезення пасажирів міським громадським транспортом (авто та електротранспортом).

Суддя Ірена Гулкевич постановила: Визнати протиправним та скасувати пункт 3.2. рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради, оформлене протоколом №10 від 19 березня 2020 року в частині призупинення з 23.03.2020 для всіх категорій населення пільги, що стосуються перевезення міським громадським транспортом (авто та електротранспортом).

Здавалося, що після такого рішення суду міський голова і його підлеглі виконавці більше не будуть зухвало посягати на конституційні права громадян, які платять подати на їхнє утримання. Але ж ні. Як з’ясувалось, не в усіх чиновників є моральні запобіжники.

Людмила Денісова стала на захист львів’ян

Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова 22 квітня 2021 року повторно звернулась до міського голови Львова стосовно поновлення прав громадян на пільговий проїзд у громадському транспорті. Про це вона повідомила у соціальній мережі Facebook на своїй сторінці.

Уповноважена зазначила, що у минулому році вже вносила аналогічне подання стосовно неправомірного рішення міської комісії ТЕБ і НС у частині пункту 3.2 протоколу №10 від 19 березня 2020 року. Та оскільки міський голова чи то не втямив суть цього подання із першого разу, чи проігнорував його, виникла необхідність повторно нагадати Андрієві Садовому про конституційні права громадян.

Уповноважена Верховної Ради України наголосила: органи місцевого самоврядування, утворені ними комісії чи уповноважені особи на виконання певних робіт не мають жодних повноважень скасовувати (обмежувати) право пільгових категорій громадян на безплатний проїзд, гарантоване на законодавчому рівні. Тож пункт 1.13 протоколу №13 міської комісії від 30 березня 2021 року є протиправним.

Людмила Денісова також попередила Андрія Садового, що його протиправна діяльність і виконавчої структури Львівської міської ради перебуває на її особистому контролі.

Самим же львів’янам не потрібно покладатись лише на захист із Києва, необхідно самим у суді вирішити, чи особі зі сталою схильністю до правопорушень доцільно обіймати виборну посаду міського голови. У Кодексі України про адміністративні порушення у статті 35 чітко прописані обставини, що обтяжують відповідальність за повторне адміністративне правопорушення, вчинене групою осіб. А в статті 30 КУпАП сказано, що позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю призначається судом на строк від шести місяців до одного року, незалежно від того, чи передбачене воно (право) у санкції статті «Особливої частини» цього Кодексу.

Ярослав Левків,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news