logo
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
2 ...

Польська євродепутатка шукає міжнародної підтримки для звільнення в’язнів, які утримуються на окупованому Донбасі

27-05-2021 10:196417

Польська євродепутатка шукає міжнародної підтримки для звільнення в’язнів, які утримуються на окупованому Донбасі

Анна Фотига, депутатка Європейського парламенту, колишня очільниця польської дипломатії (2005-2007), організувала міжнародну конференцію в Брюсселі, де представила шокуючу доповідь про тортури на окупованому Донбасі. Звіт, який називався «Ізоляція. Голоси з підвалу», містить свідчення кільканадцяти українських військовополонених, які утримувалися у колишньому заводі ізоляційних матеріалів у Донецьку.

Документ підготували польська журналістка Моніка Андрушевська та український правник Віталій Хекало.

«Я вже надіслала текст цієї доповіді усім євродепутатам. Її також отримають брюссельські дипломати та чиновники. Інформація про те, що відбувається на окупованому Донбасі, має важливе значення для правильного формування відносин з Росією. Сьогодні Рада Європи та Європейський парламент переглядають свою політику щодо Російської Федерації. Ситуація на Донбасі має бути важливим фактором цього процесу», – заявила Анна Фотига.

У презентації доповіді «Ізоляція. Голоси з підвалу» взяла участь заступник голови Сейму Респібліки Польща Малгожата Ґосієвська, за ініціативою якої наприкінці квітня 2021 року представники польського, литовського та українського парламентів разом поїхали на Донбас. Метою цього візиту було висловлення солідарності з Україною та протидія російській агресії. Візит відбувався в рамках Люблінського трикутника. У ньому, окрім віце-спікера пані Ґосієвської, взяли також участь заступник голови литовського Сейму Пауліус Саударгас та заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Сподіваюся, що завдяки оприлюдненню цієї доповіді світ усвідомить масштаби жорстокості, що здійснюється проти громадян України в районах, окупованих Російською Федерацією, і вживе відповідних заходів проти агресора», –  заявила Малгожата Ґосієвська на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Масштаби злочинів проти громадян України справді жахливі. За словами авторів доповіді, з 2014 року майже 4000 людей потрапили в полон до сепаратистів, яких підтримує Росія. У звіті представлені випадки шістнадцяти українських військовополонених, які у 2016-2019 роках утримувалися на заводі ізоляційних матеріалів у Донецьку, що використовувався під т.зв. слідчий ізолятор. Усі описані випадки показують, як жорстоко поводяться з ув'язненими. Один із колишніх військовополонених розповідав: «Вони доводили мене до клінічної смерті, а потім реанімовували. Вони не давали мені померти, але довели до того, що я просив мене розстріляти, бо більше не міг терпіти катувань».

Звіт включає ще більше шокуючих свідень, наприклад: «Тоді вони посадили мене на т. зв. «розтяжку». Це форма катувань та «вибиття» показів, що добре відома в органах дізнання. «Розтягування» ще називають «ластівкою». Мої руки були підняті і прикріплені до труби, що висіла на стіні вище людського зросту, ноги розведені в різні боки ліворуч і праворуч. Я простояв у такому положенні три дні. Мені не дозволяли їсти, пити і сходити в туалет. До камери заходили охоронці та бойовики «Комітету державної безпеки ДНР» і били мене руками та ногами. Коли я втрачав свідомість, мене знову підтягували на трубі. Іншим затриманим не дозволяли допомагати мені та спілкуватися зі мною».

Окрім свідчень колишніх ув'язнених до звіту включені малюнки Сергія Захарова, колишнього цивільного в'язня, який на власні очі бачив, як кати знущалися над в'язнями. Він, серед іншого, намалювава карцер, який інший в'язень описав такими словами: «В «Ізоляції» всі проходили через т. зв. «склянку» – приміщення у підвалі розміром 1 на 1,5 метра, з мінімальними зручностями, в якій ви могли стояти або сидіти навприсядки, коли коліна впираються в стіну. Новоприбулого могли тримати в «склянці» до місяця.

Автор графіки: Сергій Захаров, колишній цивільний військовополонений

Під час конференції був представлений запис із свідченнями Валерія Анатолійовича Соколова, ув’язненого в «Ізолації» на два роки. Також у конференції в режимі он-лайн взяла участь Тетяна Матюшенко, чоловік якої Валерій Матюшенко, музикант та бізнесмен із Донецька, був ув'язнений сепаратистами з липня 2017 року.

Конференція була організована 17 травня, за кілька днів до сьомої річниці першого бою за аеропорт Донецька (26 травня). «Це війна і треба називати речі своїми іменами. Ми повинні передати світові масштаби військових злочинів, скоєних Російською Федерацією на Донбасі та в Криму. Ми повинні боротися за те, щоб люди на Донбасі та в Криму повернулися до нормального життя», – сказала Анна Фотига.

Звіт можна безкоштовно завантажити з офіційного веб-сайту євродепутатки. Він доступний трьома мовами: українською, польською та англійською.

Stop Fake PL