logo
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
2 ...

Гаражно-земельні схеми: Львів тримає першість

28-05-2021 11:557678

Гаражно-земельні схеми: Львів тримає першість

Про нахабне розбазарювання земель Рясне-Руської на гаражні кооперативи писали як усі видання, так і чиновники, котрі входять до керівного складу Львівської міської ради: понад 60 га земель, якими могла б розпоряджатись Львівська міська громада, минулого року було віддано сільською радою під гаражні кооперативи. Водночас гектари дорогоцінної львівської землі, виділені міською владою для будівництва гаражів, загалом нікого не цікавить. Однак, не докладаючи особливих зусиль маємо приклади кількох схем розтрати львівської міської землі шляхом безоплатної передачі для будівництва гаражів.

Схема перша: віддати багато і щоб продали швидко

Цьогоріч, неабияк пощастило обслуговуючому кооперативу Гаражно-будівельний кооператив «Приміський», який отримав від міської влади 5,7 га землі на вул. Північній у власність для будівництва та обслуговування гаражів. Головним засновником цього гаражного кооперативу є Олег Дацко – один із бенефіціарних власників юридичних фірм створених на базі колишнього Львівського склодзеркального заводу, які займаються виготовленням ялинкових іграшок, і успішно експортують їх на територію Російської федерації. Вулиця Північна, що в районі Білогорщі оточена лісами, сьогодні є промисловою територією, однак перспектива використання 5,7 га земель виключно під гаражне будівництво виглядає як розбазарювання землі, яка належить громаді м.Львова і могла б бути проданою за чималі гроші з аукціону. Кадастрова карта фіксує, що зазначена земельна ділянка є у приватній власності, однак згідно системи youcontrol, обслуговуючий кооператив гаражно-будівельний кооператив «Приміський» станом на сьогодні, тобто - через два місяці після прийняття Ухвали не має у власності ані будівель, ані жодного сотика землі. 

Тобто, гаражний кооператив, який складається з 7-ми осіб отримав безоплатно від міста 5,7 га землі, дуже швидко оформив документи і продав за великі гроші. Важливо, що у 2018-2019 роках тривали суди за адміністративним позовом керівника Львівської місцевої прокуратури №1 до Приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Попович О.С. про скасування запису про державну реєстрацію обслуговуючого гаражно-будівельного кооперативу «Приміський». Прокуратура не змогла довести у суді, що реєстрація кооперативу відбулася з метою отримання безоплатно у власність земель комунальної власності, що позбавило конкретну територіальну громаду правомочностей власника землі в тому обсязі, який дозволяє її статус, зокрема, безоплатної приватизації в порядку ст.118 Земельного кодексу України чи продажу ділянок на конкретних засадах.

Схема друга: віддати, бо так можна

У 2019 році Гаражний кооператив «Сокіл», який заснований понад 20 років тому, отримав у приватну власність земельну ділянку площею 2,1950 га на вул.Єрошенка для обслуговування гаражів. На зазначеній земельній ділянці, яка простягається вздовж вул. Єрошенка дійсно споруджені старі гаражні бокси, однак безоплатна передача такої кількості землі без жодних зобов’язань перед містом, виглядає щонайменше марнотратством. Зрозуміло, що понад тисяча власників гаражів мають право зберігати свою автівку під дахом, але при будівництві багаторівневого паркінгу на 2 га землі можна забезпечити зберігання в кілька разів більше автомобілів. Земля на вул. Єрошенка не є надто дорогоцінна, але логістично знаходиться посередині міста, що робить її привабливою для розвитку, про що свідчить передача аналогічної ділянки поруч такої ж площі на початку 2019 року ТзОВ «Автотранс-Електрон» під змішану забудову з житловими квартирами на верхніх поверхах і розміщенням в нижніх поверхах об’єктів ділового, культурного, обслуговуючого і комерційного призначення. 

Схема третя: віддати під багаторівневі гаражі, а збудувати офіси

У 2018 році міська рада затвердила обслуговуючому кооперативу «Багатоповерховий гаражно-будівельний кооператив «Автомотолюбитель» проект землеустрою щодо відведення і передачу земельної ділянки площею 0,8000 га (кадастровий номер 4610136900:09:005:0004) на вул.Трускавецькій, 48 у власність для будівництва та обслуговування багатоповерхового гаража, додаткових будівель і споруд. У 2020 році, 6 березня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови на будівництво ПП «ІД Інвест Груп» офісного центру на 8 поверхів з підземним паркінгом та трансформаторною підстанцією на вул. Трускавецькій, 48 на земельній ділянці розміром 0,34 га. Водночас, гаражний кооператив «Автолюбитель», відповідно до системи youcontrol на даний час має у власності земельну ділянку площею 0,46 га із іншим кадастровим номером, але за тією ж юридичною адресою. Отже, гаражний кооператив поділився з багатим інвестором, очевидно за символічну винагороду, земельною ділянкою отриманою від міста задурно під будівництво багаторівневого паркінгу. По закону, винагорода мала б піти до міської скарбниці, але в міській раді добре рахують розбазарювання земель новоприбулих сіл, а свої втрати завжди мають обґрунтування, без жодної участі як правоохоронних органів, так і аудиторів з числа чиновників міської ради.

Загалом, таких абсолютно законних схем про які замовчують чиновники вже Львівської міської територіальної громади налічуються десятки, і саме вони впродовж багатьох років стали прикладом для інших органів місцевого самоврядування, і особливо, для наближених до Львова сіл. 

Марічка МУХА, для Leopolis.news