logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Справа Гримчака: ВАКС викликав на засідання покійника

18-06-2021 10:456965

Справа Гримчака: ВАКС викликав на засідання покійника

Спекотного серпневого дня 2019 року СБУ, ГПУ і НАБУ солідарно затримали Юрія Гримчака, заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, а також його родича Ігоря Овдієнка. Затримані вимагали у представника юридичної особи $1,1 мільйона неправомірної вигоди для корупційного впливу на ряд державних органів.

Сенсаційність цієї історії полягає у тому, що до затримання соціаліст Юрій Гримчак був помічником тогочасного Генерального прокурора Юрія Луценка, а також очолював підкомітет із питань депутатської етики, пікантність – що підлеглі Генерального прокурора Юрія Луценка не доповіли йому про операцію затримання посадовця і його родича, а неймовірність – що судді Вищого антикорупційного суду задля встановлення істини вирішили поспілкуватись із паралельним неземним світом.

Отже, за версією слідства, як повідомило видання «Лівий берег», Юрій Гримчак і його спільник вимагали понад мільйон доларів США за надання неправомірних послуг. Представник однієї з приватних компаній розповів Гримчаку про проблему з отриманням дозвільних документів для будівництва у межах охоронної території Києва. Юрій Гримчак запевнив, що може вирішити це питання, але потрібні чималі кошти, щоби заохотити чиновників у Мінкультури, Мін'юсті, КМДА та Українському державному інституті культурної спадщини.

Ця ж фірма також потребувала допомоги у цивільній справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. За версією слідства, Юрій Гримчак за $100 тисяч узявся вирішити і це питання. Він нібито запевнив, що звернеться  до тогочасної заступниці Генерального прокурора Анжели Стрижевської, щоби вона вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду), який начебто повинен був мотивувати суддів прийняти необхідне судове рішення.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 22 травня 2020 року передала у Вищий антикорупційний  суд обвинувальний акт стосовно Юрія Гримчака та його родича-помічника  Ігоря Овдієнка, яким пред’явили підозру в шахрайстві та підбурюванні до закінченого замаху на дачу хабаря.

У Вищому антикорупційному суді прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосив 1 червня 2020 року обвинувальний акт стосовно підозрюваних.

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду постановила 30 березня 2021 року закрити кримінальне провадження стосовно обвинувачення подільника у кримінальному провадженні стосовно Юрія Гримчака. Провадження закрили на підставі пункту 5 частини 1 статті 284 КПК України у зв’язку зі смертю Ігоря Овдієнка. Водночас зазначена колегія відмовила родині Ігоря Овдієнка повернути його арештоване майно.

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Валерія Чорна, перевіривши матеріали апеляційної скарги Ольги Каміної, дочки покійного Ігоря Овдієнка, на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 30 березня 2021 року, дійшла такого висновку:

● положеннями КПК України не передбачено можливості витребування матеріалів кримінального провадження із суду, який його розглядає, до закінчення судового розгляду;

● здійснення апеляційного розгляду кримінального провадження без його матеріалів у апеляційному суді суперечить вимогам кримінального процесуального закону;

● аналіз змісту вищенаведених норм у їх сукупності дає підстави для висновку, що питання про скасування арешту майна та долю речових доказів суд вирішує одночасно з ухваленням рішення про закриття кримінального провадження в цілому;

● в апеляційному порядку може бути оскаржена ухвала суду про закриття кримінального провадження. Ухвала, прийнята під час провадження у суді першої інстанції, зокрема за клопотанням про скасування арешту майна, окремому оскарженню не підлягає.

Отже, розгляд апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції про відмову у задоволенні клопотання про скасування арешту та повернення майна, при одночасному судовому розгляді іншої частини цього ж кримінального провадження у суді першої інстанції, є неможливим згідно з кримінально-процесуальним законодавством України.

У Вищому антикорупційному суді 11 червня 2021 року завершили дослідження доказів сторони обвинувачення у справі про підозру в шахрайстві та підбурюванні до закінченого замаху на дачу хабаря. А далі колегія Вищого антикорупційного суду у складі суддів Віктора Маслова, Ігоря Строгого і Лесі Федорак викликала у судове засідання на 16 червня 2021 року покійного Ігоря Овдієнка.

 

Можна припустити, що суддівській трійці, яка 30 березня закрила судове провадження стосовно Ігоря Овдієнка, не все зрозуміло у доказах Спеціалізованої антикорупційної прокуратури стосовно походження вилучених коштів покійного, про повернення яких клопотала дочка. Отож судді вирішили у містичний спосіб допитати ексфігуранта судової справи, який так невчасно переселився у потойбічний світ.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news