logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Зеленський зізнався, що розповів Лукашенку усе про «вагнерівців»

25-06-2021 13:373842

Зеленський зізнався, що розповів Лукашенку усе про «вагнерівців»

Президент України Володимир Зеленський відкинув причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення «вагнерівців».

 

Про це він заявив в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук.

«До пана Єрмака нуль питань у СБУ. Нуль питань в української розвідки. Я йому довіряю. Ми з вами бачили, що відбулось у Білорусі, як посадили літак, чим все це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, такі спецоперації тієї чи іншої країни, до якої ізоляції такі операції призводять. Тому це точно не була наша операція. Ідея цієї спецоперації була інших країн, точно не України. Те, що Україну максимально затягували у це питання, – це правда», – сказав він.

«І те, що цього не сталося, – ще раз проводячи паралелі з тим, що сталося в Білорусі – дякувати Богу, що ми проявили суб'єктність у цьому важливому питанні», – додав Зеленський.

За його словами, саме тоді він і спілкувався з Лукашенком останній раз: «Я був залучений у цю тему. Коли «вагнерівці» були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, я попередив, я сказав, що готовий надати усю повну інформацію щодо цих людей. Ми уже розуміли, які там прізвища. Ми розуміли, хто вони такі. Він сказав по телефону: «дарагой Владімір Алєксандровіч, ти ж знаєш, как я к тебе отношусь, ти ж знаєш, как Бєларусь любіт Україну, ти ж знаєш – я тєбя нє падвєду. Всьо будєт нармальна».

«Я був упевнений, що він передасть нам цих вбивць, цих «вагнерівців». Але потім відбулось те, що відбулось», – зазначив Зеленський   

Як відомо, 29 липня 2020 року у Білорусі були затримані 32 іноземні бойовики, яких потім ідентифікували як росіяни з ПВК Вагнера. За версією білоруської влади вони нібито прибули до Білорусі, щоб дестабілізувати обстановку напередодні президентських виборів. Частина затриманих значаться в базі «Миротворця» як ті, що воювали на Донбасі та в Сирії. Російський терорист Захар Прилєпін підтвердив, що серед пійманих у Білорусі найманців є колишні бойовики його «батальйону».

А 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації усіх затриманих бойовиків з групи Вагнера, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Тоді головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Також у серпні 2020 року журналісти Яніна Соколова та Юрій Бутусов звинуватили Єрмака у зриві затримання банди «вагнерівців» – ймовірної операції, яку охрестили «найкращою в історії українських спецслужб». Президент та керівник ОП тоді це заперечили.

Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що групу росіян, яких затримали в Білорусі як найманців приватної військової компанії, заманили в країну в межах операції американських та українських спецслужб.

Наприкінці грудня п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що наприкінці 2018 року  він санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер».

Leopolis.news