logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

У Львівській обласній лікарні гінекологам пообіцяли «розкішний» похорон

12-07-2021 10:1713968

У Львівській обласній лікарні гінекологам пообіцяли «розкішний» похорон
Фото: inlviv.in.ua

Уже протягом 4 років акушерсько-гінекологічний корпус Львівської обласної клінічної лікарні  закритий на реконструкцію, а через кожні три місяці видаються нові накази про «продовження закриття». 

Відтак, працівники пологового відділення на тривалий час взагалі залишились без роботи, а лікарі гінекологічного відділення змушені тіснитися в чужому відділенні на (25 кв. м) разом із медсестрами, молодшим медичним персоналом та самими ж пацієнтами, адже належних приміщень на це «тимчасове» перебування не знайшлося.

Проте не тільки відсутність адекватних умов праці руйнує висококваліфіковане відділення: станціям Швидкої медичної допомоги заборонено везти гінекологічних хворих, усі райони було проінформовано про нібито «закрите» відділення. Щоб госпіталізувати тих хворих, які, незважаючи на умови, все ж захотіли отримати кваліфіковану допомогу лікарів-гінекологів Львівської обласної лікарні, доводилось долати безліч бюрократичних перешкод і заборон. 

І навіть в таких умовах лікарі виконували цілодобово свої обов’язки, адже вірили обіцяному – скоро відкриють відремонтоване відділення з прекрасними умовами праці! 

Проте йшли місяці, а щораз анонсоване відкриття акушерсько-гінекологічного корпусу все не відбувалось. А от НСЗУ прийшло вчасно і постали нові проблеми – необхідність скорочення персоналу, бо ж лікарів багато, а пацієнтів, до яких тепер прив’язали фінансування медичних закладів, достатньо немає. Але і за таких умов лікарі не втрачали ентузіазму, адже ремонт таки справді вже закінчено. І навіть відправили молодший медперсонал робити генеральне прибирання. Відкриття планувалось на 28 червня, але воно знову не відбулось…

Натомість гінекологам повідомили «радісну» новину, що вони не повернуться у свій корпус, а залишаться «в приймах» назавжди. При цьому у відремонтованому і повністю пристосованому гінекологічному відділенні розташують відділення неонатології (яке на сьогоднішні має цілий окремий корпус з прекрасним «спонсорським» ремонтом та сучасною кухнею для немовлят). 

Таке несподіване термінове «переселення» цілого корпусу неонатологів наводить на думку, що, можливо, комусь пригледівся цей ласий шматок території, що майже в центрі дорогого Львова? До того ж це ж уже не вперше у Львові продають лікарняні будівлі.

Тут годиться нагадати, що 4 роки тому (щойно стало відомо, що акушерсько-гінекологічний корпус збираються закрити на ремонт) працівники гінекологічного відділення забили на сполох. По-перше, на той час їхнє відділення було вже відремонтоване власними  силами. По-друге, інтуїція їм підказувала, що їх просто хочуть виселити. Мовляв, пологове відділення – це проста калькуляція, а гінекологія – це завжди клопоти.  Як наслідок, стався жорсткий конфлікт із головним лікарем Львівської обласної лікарні Михайлом Гичкою. Щоб зняти напругу, гінекологам твердо пообіцяли, що ні про яке виселення і мови йти не може. Більше того, – нікого і нічого скорочувати не будуть. Однак вже за рік усіх поставили перед фактом, що із 60 ліжок гінекології залишиться 35, а також забрали кілька лікарських ставок. А от тепер збувається і друге побоювання – гінекологів виселяють.

У жодному гінекологічному відділенні у Львові та області не роблять таких складних операцій, як у Львівській обласній лікарні. Тут вперше почали успішно оперувати консервативні міомектомії на вагітних матках, ускладнені кистоми при великих термінах вагітності, пластичні вагінальні операції при генітальних пролапсах тощо. Досягти такого рівня кваліфікації – це важка щоденна праця, недоспані ночі і недолюблені сім’ї…

Лікарі хочуть одного – працювати і допомагати людям, які потребують їхньої допомоги.  Для цього потрібно лиш одне – відкрити акушерсько-гінекологічний корпус, зокрема, гінекологічне відділення. Ремонт завершено, залишились дрібниці, які давно могли б бути зроблені, якби не позиція адміністрації та ці дивні рокіровки між корпусами та відділеннями, які, до слова, викликають масу нових труднощів та грошових вкладень. 

Також пасувало б дати відповідь на кілька запитань. Чому у Львові в Перинатальному центрі відкрили гінекологічне відділення на 80 ліжок, а обласній лікарні «не вигідно» мати навіть 35? Чому при чинних тепер у Львові трьох пологових будинках потрібно відкривати четвертий аж на 120 ліжок. І це при тому, що кількість пологів різко зменшується? Чому одні лікарі у Львівській обласній лікарні важливіші за інших? 

Сподіваємось, Львівській ОДА і Львівській обласній раді як засновнику обласної лікарні, і тепер генеральному директорові КНП ЛОР ЛОКЛ Михайлові Гичці є що сказати. Щоб ремонт, на який витратили понад 80 млн грн платників податків, не закінчився черговим гучним розслідуванням. 

Лікарі-гінекологи Львівської обласної лікарні

P.S. Редакція готова подати позиції всіх зацікавлених сторін