logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Смарагдовий популізм Володимира Зеленського

20-07-2021 16:287089

Смарагдовий популізм Володимира Зеленського
Фото: instagram@sluga95

Під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія», який впродовж 7-9 червня поточного року відбувся у Києві, президент Володимир Зеленський підписав 7 червня указ про започаткування в Україні амбітного екологічного проекту «Зелена країна». Ось так узяв і підписав із понеділка указ, який серед активної частини українців зумовив жваву дискусію.

Володимир Зеленський у своїй короткій промові гучно заявив на весь європейський континент: «Ми розпочинаємо проєкт «Зелена країна». Одразу скажу – це не політичний, а суто екологічний проект для природи й довкілля. Ми поставили перед собою амбітну, але, я впевнений, досяжну мету – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів. Задля цього у найближчі три роки ми прагнемо висадити в Україні один мільярд дерев». 

Під час ток-шоу на телеканалі «Прямий» експрезидент Петро Порошенко зазначив: «Півтора роки тому вони пообіцяли створити один мільйон робочих місць. А до цього знизити у двічі тарифи, підняти заробітну платню вчителям тощо. Час минув. Кількість робочих місць значно скоротилась. Здавалось, вийди і покайся, вибачись, що не впорався з обіцянкою. Що робить пан Зеленський? Замість створення мільйона робочих місць він пропонує висадити мільярд дерев». 

Політично активні українці взяли калькулятори і порахували, чи обіцянка Володимира Зеленського має реальне підґрунтя. З’ясувалось, що для реалізації проєкту «Зелена країна» буде необхідно висаджувати:  

● 333 333 333 дерева у рік; 

● 27 777 777 дерев у місяць; 

● 926 000 дерев у день; 

● 38 580 дерев у годину; 

● 643 дерева у хвилину; 

● майже 11 дерев у секунду 

У соціальних мережах Зеленського підняли на сміх, що він будує смарагдові прожекти. 

Натомість екзальтовані фейсбучні прихильниці президента кинулись на захист свого улюбленого слуги. Одна із таких пристрасних шанувальниць закликала не насміхатись із президента, не «бичитись», а вийти всім гуртом – 25 мільйонів – і кожному посадили за годину по 10 дерев. У результаті отримаємо аж 2,5 мільярда зелених насаджень.  

 

Щоправда громадянка Лідія Ціхоцька-Волянська не завдала собі труду пояснити, де 25 мільйонам українців взяти кожному по 10 дерев, яких поки що не існує в українській природі. Не розповіла Лідія Ціхоцька-Волянська і про те, на яких землях садити отих міфічних 2,5 мільярда зелених насаджень, адже в Україні відкрили ринок землі, а не кожний власник придбаної земельної ділянки захоче висаджувати на ній ліс. 

В Україні лісами вкрито орієнтовно 16% території, окрім самосійних лісів. Проте обліковані та необліковані ліси разом становлять показник у 2-3 менший, аніж заліснення у більшості країнах ЄС. 

Водночас відновлення згорілих лісів, протидія незаконним рубкам, облік лісових фондів, гідна оплата праці лісників та захист біорізноманіття – з жодним із цих завдань Україна досі не впоралась. Але президент Володимир Зеленський ставить ще одне химерне завдання – висадити мільярд дерев за три роки та заліснити впродовж десятиліття мільйон гектарів, – пише Жанна Безп'ятчук, BBC News Україна

Не впорався з переліченими проблемами і Всесвітній фонд природи WWF, який називає себе найвпливовішою міжнародною природоохоронною організацією і співпрацює з Україною з 1998 року (Дунайсько-Карпатська програма WWF). Лісові проєкти WWF в усьому світі передбачають скорочення темпів знеліснення, зупинку деградації лісових екосистем, покращення практики управління лісами та збереження цінних лісів. 

Національний офіс WWF-Україна заснували у Києві у рік обрання Володимира Зеленського на посаду президента. Очевидно, що українські охоронники природи під брендом WWF заохочують президента до смарагдових проєктів

Експерти, думкою яких поцікавилось ВВС, висловили занепокоєння. Наприклад, еколог Олексій Василюк із «Української природоохоронної групи» переконаний, що бездумне заліснення мільйона гектарів землі може призвести у майбутньому до екологічного колапсу. 

Серед експертів більшості громадських організацій теж нема твердого переконання, що планування на перспективу є сильною стороною нинішньої президентської адміністрації. 

Інший експерт, заступник директора ГО «Карпатсько-Дунайська програма» Анатолій Павелко, так висловився про президентський прожект: «Ця ініціатива не нова, але, на жаль, на мою думку, вона нагадує популізм. Справа в тому, що на сьогоднішній день в Україні є великі площі сільськогосподарських територій, які вже заросли лісами. Ці площі, на яких зростає молодий ліс, необхідно доглядати та охороняти. Проте сьогодні великі агрохолдинги розкорчовують ці землі. Заліснені території, які є, умовно кажучи, біологічно стійкою системою, агрохолдинги перетворюють на біологічно нестійку та екологічно вразливу систему».  

Ще один експерт, директор асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк, розрахував, яку площу мають зайняти ліси президентського проєкту. На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Святослав Павлюк написав: 

– Ідея Президента про висадження мільярда дерев за 3 роки варта всякої похвали, роблю перевірку на здійсненність ідеї. Отож: 

● якщо дерева садити з щільністю 1 дерево кожні 5 метрів (десь так виглядає досить щільний ліс) то на одному гектарі поміститься 492 дерева. На квадратному кілометрі – 49200 дерев, а 330 мільйонів дерев за рік займуть 6 тисяч 775 квадратних кілометрів; 

● за три роки це буде 20,3 тисяч квадратних кілометрів, це становить понад 3,6 відсотка підконтрольної території України. Згідно офіційних даних, існуючі ліси зараз займають ~16% території; 

● дерева слід висаджувати зі швидкістю мільйон дерев у день, при восьмигодинному робочому дні це 125 тисяч дерев на годину. Це 5208 дерев у кожній із 24 областей щогодини і приблизно 350 бригад з 2-х людей кожна, які будуть садити по дереву кожні 4 хвилини безперервно три роки; 

● загалом по країні це будуть 16,800 робітників, зайнятих три роки лише цим. В реаліях, з логістикою, доставлянням, водою (саджанців і води – прим. авт.) і розумінням, що люди – не машини, ця цифра виросте у 2-3 рази. Дрібний посадковий матеріал садиться швидше, але і виростають мало які.  

Якщо відняти вихідні і свята, цифра ущільниться на третину. А де взяти 330 мільйонів саджанців залпом, я навіть не буду коментувати. Хтось, хто підсуває президенту такі ідеї, має калькулятор

Зі Святославом Павлюком можна подискутувати, позаяк життя на місці не стоїть, раціоналізатори винаходять прогресивну техніку, зі застосуванням якої двоє працівників – водій і оператор – можуть садити по деревцю кожні 10-12 секунд

А канадські раціоналісти запропонували висаджувати дерева за допомогою стартапу Flash Forest. Суть цього процесу в тому, що для висадження дерев залучають три дрона (безпілотника): 

● перший дрон вистрілює у ґрунт уже пророщене насіння дерев; 

● другий дрон слідом розпорошує добрива та поживні речовини, щоби насіння прийнялось; 

● третій дрон виконує функцію лісника: періодично пролітає над висадженим насінням і спостерігає за його ростом. 

Використання дронів здешевлює і прискорює процес посадки дерев, адже кожен дрон може замінити понад 10 працівників. Творці стартапу переконують, що в майбутньому пара дронів буде висаджувати у день до 100 тисяч дерев.  

Території для заліснення в Україні можна відшукати, кошти для придбання посадкового матеріалу можна знайти, техніку для висадки древ можна придбати. У соціальних мережах скільки б не насміхались над зеленим прожектом, однак за три роки технічно можна висадити більше одного мільярда дерев. Проблема в іншому: із усіх висаджених дерев реально приймається лише п’ята частина саджанців. І цьому не зарадять ніякі сучасні гаджети. Принаймні, поки що.  

Дендролог Національного інституту еволюційної екології Ігор Куземко зазначив, що кількість висаджених дерев ще нічого не вирішує, адже дерева важливо не тільки висадити, а й доглядати за ними. Отож є ризик, що через рік-другий від висадженого мільярда дерев мало що залишиться. 

Проте, якщо для адміністрації президента головне не результат, а участь у смарагдових проектах міжнародних корпорацій, то вони знайшли благодатну тему для довготривалого піару. 

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news