logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Кінець епохи популізму. Грядуть часи соціального терору і зеленого голодомору

23-07-2021 14:466104

Кінець епохи популізму. Грядуть часи соціального терору і зеленого голодомору

На сайті Міністерства соціальної політики опубліковано для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів, в якому прописано порядок перевірок тих громадян, які подали документи для отримання соціальної допомоги. Із  проєктом, який має назву «Деякі питання здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки», можна ознайомитись за цим посиланням.

 

«Креативна» команда Володимира Зеленського взялась за підготовку масштабних перевірок тих громадян, що подали клопотання для отримання  соціальної  допомоги. В уряді заповзялись створити службу контролерів, які будуть ходити по домівках і вивчати, як живуть ті, хто вже отримує або претендує отримувати субсидії. На підставі суб’єктивного сприйняття умов проживання, інспектори  або продовжать для сімей можливість отримання субсидій, або їх скасують.

Це буде не бачений раніше клондайк «зеленої» корупції. Інспектори здебільшого будуть вбачати, що соціальний рівень життя того або іншого господарства належний, а тому соціальна допомога не потрібна. У разі уклінного бажання, щоби контролер змінив ракурс свого чиновницького погляду, необхідно буде позеленити інспекторську руку вічнозеленою американською банкнотою.  А якщо громадяни, посилаючись на конституційні права, без рішення суду не пустять перевіряючих до приватної оселі, інспектори автоматично скасують їм соціальні виплати.

Ідея тотального контролю над громадянами України не нова, з нею команда Володимира Зеленського носилась від самого початку входження у владні  структури.

Їхні попередники теж намагались створити інституцію соціальних інспекторів у рамках верифікації для одержувачів субсидій обґрунтувати підстави їх отримання. Однак Конституційний Суд постановив, що законодавча норма призупинення соціальних виплат є не законною, тож служба соціальних інспекторів так і залишилась  у зародковому стані.

Набувши дворічний бюрократичний досвід, «зелена» команда зважилась піти у новий наступ на соціальні права громадян. Цього разу уряд Дениса Шмигаля вирішив розширити масштаби перевірок, тобто перевіряти не тільки одержувачів комунальних субсидій, а й усіх, хто отримує будь-яку соціальну допомогу, як приватних осіб, так і юридичних, наприклад, дитячих будинків.

Якщо парламент підтримає побажання Кабінету Міністрів і прийме такий антигуманний закон, тотальні перевірки чиновники вже можуть розпочати із 1 січня 2022 року.

Ростислав Кравець, очільник адвокатського об'єднання «Кравець і партнери», вважає незаконною  ініціативу уряду Дениса Шмигаля. У коментарі для видання Finance.ua  він розповів,  що проєкт Кабінету Міністрів «Деякі питання здійснення державного контролю...» є унікальним, тому що урядовці зібрали в ньому цілу колекцію норм, які прямо порушують законодавство і Конституцію.

Адвокат зазначив: «Почнемо з того, що житло людини є недоторканим, і проникнути в нього без дозволу власника можна лише за рішенням суду. Широкі повноваження контролерів, які їм хочуть надати, відкривають можливості для масштабної корупції на місцях – люди будуть змушені «домовлятись» із інспекторами, аби за їхньою наводкою (складеним актом – прим. авт.) у сім'ї не забрали субсидію або допомогу».

Михайло Цимбалюк, народний депутат України від ВО «Батьківщина», в ефірі «Громадського радіо» нагадав, що Конституційний Суд свого часу вже вказав на неприпустимість припинення соціальних виплат, якщо немає вагомих доказів, що людина отримує їх незаконно. Народний депутат переконаний, що в парламенті блокуватимуть таку законодавчу ініціативу уряду Дениса Шмигаля, тому що в країні уже суттєво зменшили виплати субсидій, а платоспроможність українців перебуває на низькому рівні.

Країна у злиднях і в смутку

Від 1 січня до 30 червня 2021 року загальний показник прожиткового мінімуму становив 2189 гривень, а від 1 липня – 2294 гривні. Благополуччя українців зросло аж на 105 гривень.

Водночас при президентстві Володимира Зеленського швидкими темпами зростає інфляція, яка поглинає мізерне зростання прожиткового мінімуму. В порівнянні з травнем 2020 року,  за аналогічний період 2021 року ціни виробників споживчої продукції зросли на 25,4%, а з 1 липня продукти продовжили дорожчати. Причина – збільшення прожиткового мінімуму.

Станом на 20 липня за 105 гривень можна було придбати:  багет гречаний – 5 шт., молоко – 3,9 літра, масло вершкове  – 460 грам, філе куряче – 1 кг, ковбасу варену – 950 грн, рис – 3,8 кг, макарони – 3,2 кг, буряк – 5,9 кг, моркву – 6,98 кг,  картоплю – 7,89 кг.

Міжнародний проєкт Numbeo щорічно складає рейтинг якості життя серед країн світу. Рівень якості оцінюють за різними критеріями, зокрема за такими: клімат, забруднення довкілля, купівельна спроможність населення, співвідношення цін на житло і дохід, вартість життя, рівень безпеки, якість охорони здоров'я, час у дорозі на роботу тощо.

За підсумками 2020 року в рейтингу якості життя Україна опинилася на 65 позиції з 80. У «помаранчеву» зону разом із Україною потрапили Індія, Панама, Ліван, Колумбія, Таїланд, Гонконг. Укладачі рейтингу оцінили індекс купівельної спроможності українців як дуже низький.

Фонд «Демократичні ініціативи» та Київський міжнародний інститут соціології провели дослідження стосовно «індексу щастя» і з’ясували, що за період правління «зеленої» команди українці стали у двічі нещасливішими.

Про це свідчать результати міжнародного опитування Gallup International, яке в Україні провели місцеві соціологи. За даними їх телефонного опитування українці отримали своє «зелене щастя», яке значно нижче за середній світовий індекс. До приходу «Слуг народу» український індекс щастя становив на початку 2019 року 33%, а в 2020 році – 14%. А це означає, що Україна увійшла до п’ятірки найбільш нещасних країн.

 

Тепер більшість прихильників «Слуг народу» переконались на власному гаманці, що керувати країною – це не на піаніно грати причинним місцем. Тим паче, що навіть таку інтелектуально необтяжливу композицію студія «Квартал 95» вигадала не сама, а поцупила в американського комічного дуету  «Пришелепкуваті брати» (The Freaking Brothers). Судячи з  коментарів під відеороликом, аматорське  відео виступу The Freaking Brothers було відзняте у 1999 – 2000 роках, коли «Кварталу 95» ще не було.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news