logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

Німецький експерт запропонував залучити Україну до вирішення міграційної кризи на кордоні з Білоруссю

10-11-2021 13:576491

Німецький експерт запропонував залучити Україну до вирішення міграційної кризи на кордоні з Білоруссю
Фото: Автор фото, Polish Defence Ministry

Експерт із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Нільc Шмід запропонував відкрити контрольований шлях для мігрантів до Польщі і залучити Україну до вирішення проблеми біженців на кордоні з Білоруссю.

 

Про це він сказав в інтерв'ю Deutschlandfunk, повідомляє «Європейська правда».

Зокрема, Шмід запропонував, щоб тисячі мігрантів на кордоні між Білоруссю та Польщею отримали контрольований шлях до країни, а потім їх необхідно доставити в третю країну за межами ЄС, де вони мають пройти через процедури отримання притулку.

«Є міркування поговорити про це з сусідніми країнами, такими як Україна. Тоді ми можемо дати зрозуміти, що не кожен біженець автоматично потрапляє в ЄС», сказав Шмід.

Політик також розкритикував дії польських прикордонників щодо видворення мігрантів, які силою прориваються до Польщі.

«Ідея про те, що для захисту ЄС використовуються незаконні заходи, підриває те, за що виступають ЄС і Польща», додав він.

Шмід додав, що ЄС має вживати рішучі кроки для запобігання потоку біженців до Білорусі.

«Необхідно подумати про відкликання прав на зліт і посадку у авіакомпаній, які прибувають із країн, що не перешкоджають цим рейсам. ЄС має посилати дуже сильні сигнали, що ми не залишимо Польщу наодинці», – сказав він.

Як відомо, соціал-демократи в німецькому Бундестазі є найбільшою фракцією, а їхній лідер Олаф Шольц має очолити новий уряд замість Ангели Меркель.

Як відомо, ЄС планує ввести нові санкції проти Білорусі, спрямовані проти 30 фізичних та юридичних осіб, включаючи міністра закордонних справ та авіакомпанію «Белавіа».

Як повідомляли, у понеділок, 8 листопада, білоруські силовики привезли до литовського кордону на військових машинах близько 500 нелегалів та провели їхній інструктаж. За даними ЗМІ, серед прибулих – чоловіки та жінки різного віку, діти (молодшому лише 5 місяців) та люди похилого віку. Нелегальні мігранти вночі розбили табір на білоруській стороні біля литовського кордону.

Напередодні міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс через погіршення ситуації на кордоні Європейського Союзу (ЄС) та Білорусі закликав посилити санкції щодо мінського режиму, зокрема включити до списку санкційних об'єктів аеропорти Білорусі.

Загалом міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею, Латвією триває із серпня. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

8 листопада біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів із півдня, які хочуть нелегально потрапити до країни з території Білорусі.

Натомість Лукашенко, який і спричинив міграційну кризу, поскаржився Путіну на «жорсткі дії Польщі».

Литва ввела надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю. 

Leopolis.news