logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Скандал на всі Карпати: на Львівщині відмовились від будівництва центру регіонального розвитку в с. Волосянка

11-02-2022 11:4115409

Скандал на всі Карпати: на Львівщині відмовились від будівництва центру регіонального розвитку в с. Волосянка
Фото: УНІАН

Як з’ясували журналісти Leopolis.news «Єврорегіон Карпати – Україна» розірвав угоду на будівництво Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка колишнього Сколівського району. Більше того, керівництво Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» звернулося до Міністерства розвитку громад та територій України з запитом про внесення змін до проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку» в частині вилучення цього будівництва з державної програми. Таким чином Львівщина практично втрачає можливість отримати за державні та грантівські кошти сучасний центр, який мав би стати точкою притягання та розвитку туризму, екопросвітництва та відновлення народних ремесел у бойківських Бескидах.

У рамках бюджетної програми «Підтримка регіональної політики України» передбачена реалізація проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку» загальною вартістю 48,8 млн грн. Одним із заходів за вказаним проектом було будівництво Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка колишнього Сколівського району Львівської області.

Замовником цього будівництва виступала Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» (далі – Замовник). Під час реалізації проекту Замовником проведено виготовлення проектно-кошторисної (виконавець ТОВ «Діяграм Студіо») документації (вартість понад 1 млн грн) та підписано угоду на виконання будівельних робіт з ПП «Комфорт-Сколе». Кошти на виконання робіт із державного бюджету надійшли на рахунки Замовника у серпні 2021 року.    

Розвиток Карпатської мережі регіонального розвитку став пріоритетним для галузі туризму та стимулювання громад чотирьох областей Українських Карпат. На цьому піарились усіх хто міг, сотні публікацій та сюжетів, бравурні спічі чиновників: від міністрів до голів сільрад.

«Робочий тиждень завершується надзвичайно приємно. Цьогоріч, не в листопаді чи в грудні, а вже в липні до Асоціації ЄВРОРЕГІОН «КАРПАТИ – УКРАЇНА», а також до Львівська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна державна адміністрація, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Чернівецька обласна державна адміністрація з Мінрегіон надійшли кошти на реалізацію проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку» у рамках програми секторальної підтримки регіонального розвитку. Наш спільний проєкт – найбільший за бюджетом в регіоні, і не побоюся сказати, будує передумови посилення міжрегіональної співпраці в Карпатах! Тепер справа за «малим» –  збудувати Карпатський центр регіонального розвитку у Волосянці на Сколівщині та реалізувати щонайменше 40 проєктів у рамках програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях!», – писав у липні 2020 року на своїй сторінці у Фейсбуці голова Славської ОТГ Володимир Бега. 

На офіційному сайті Львівської облдержадміністрації регулярно з’являються новини про реалізацію цього проекту.

«В області триває реалізація Регіональної програми з міжнародного і транскордонного співробітництва, європейської інтеграції на 2021-2025 роки. Одним із завдань Програми є залучення іноземних коштів на територію області за допомогою реалізації міжнародних програм, проєктів і забезпечення співфінансування цих проєктів за рахунок коштів обласного бюджету. У поточному році на співфінансування проєктів міжнародної технічної допомоги планується виділити 21,5 млн гривень. Цього тижня 249 тис грн спрямовані на проведення технічного нагляду за будівництвом Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка Сколівського району Львівської області (в межах проєкту „Карпатська мережа регіонального розвитку”)», – повідомляє ЛОДА у травні минулого року.

Тому дивує, чому Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» подала запит до Міністерства розвитку громад та територій України на внесення змін до проекту регіонального розвитку «Карпатська мережа регіонального розвитку» в частині вилучення заходу «Будівництво Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка Сколівського району Львівської області». Як написала виконавчий директор Асоціації Наталя Савка, у відповідь на лист директорові Департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА, роботи по договорах не виконувались і тому їх розірвано. У коментарі журналісту Leopolis.news вона розповіла, що кошти на реалізацію проекту прийшли пізно.

«Не можливо було вкластися в строки. Міністерство не продовжує проект. Гроші повернулися назад у бюджет», – зазначила пані Наталя.

 

 

Але чи були докладені усі зусилля для пришвидшення надходження коштів з Києва (хоча вони надійшли у серпні 2021 року і цілком достатньо було часу для їх освоєння)? Чи можна було їх «перенести» на 2022 рік? Чому будівельники так повільно працювали? На що ж тоді витрачені кошти, які виділила облдержадміністрація на проведення технічного нагляду, якщо будівництва не було? Що буде на ділянці, яку виділили під будівництво Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка? Можна задати десятки інших запитань до людей, які опікувались цим безсумнівно важливим для Львівщини проектом. І хотілось би почути на них відповіді від відповідальних осіб Львівської обласної ради та ЛОДА. До речі, редакція Leopolis.news звернулась із проханням щодо роз’яснення ситуації навколо припинення будівництва Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка до Міністерства розвитку громад та територій України.

Разом з тим, посвячені у тонкощі боротьби за землі у горах люди розповідають нам, що відмова від будівництва Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка має іншу причину. Як відомо, у Славській ОТГ активно просувається ідея будівництва нового гірсько-лижного курорту. Тому потенційні інвестори різними способами скуповують у місцевих мешканців землю на гірських схилах. Та й не тільки у мешканців, а й пробують інші способи збільшення своїх володінь.

Сьогодні правоохоронні органи досліджують законність отримання десятків га карпатських земель. 

Так, детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52020000000000387 від 22.06.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами і депутатами Славської селищної ради Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області (далі - Славська селищна рада), які за попередньою змовою із фізичними і юридичними особами, у 2019?2020 роках вчинили дії щодо безкоштовного відведення і надання у власність 30 земельних ділянок загальною площею 44,5 га за межами села Волосянка Сколівського (на даний час Стрийського) району Львівської області на території Славської об’єднаної територіальної громади (далі - Славська ОТГ) для ведення особистого селянського господарства фізичним особам, які, у свою чергу, у січні-липні 2020 року відчужили (продали) ці земельні ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю «СЛАВСКІ» (далі - ТОВ «СЛАВСКІ») (код ЄДРПОУ 43438129) на загальну суму 21 087 001 грн, тобто у результаті розтрачено комунальну власність (вищевказані земельні ділянки) в особливо великих розмірах на вказану суму. 

Першим слідчим відділом слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 62021140010000509 від 07.10.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

07.10.2021 в перший слідчий відділ Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові надійшли матеріали першого оперативного відділу ТУ ДБР у м. Львові, щодо неправомірних дій службових осіб Державного підприємства «Славське лісове господарство», які вступивши у злочинну змову з службовими особами Славської об’єднаної територіальної громади та посадовими особами ТзОВ «ГЕОАРХ ПРОЕКТ», зловживаючи службовим становищем вчинили дії пов’язані із незаконним відчуженням земель лісового фонду.

І таких фактів незаконного захоплення земель є немало. Так, у провадженні відділення поліції № 3 Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області перебувало кримінальне провадження № 12020140300000428 від 25.11.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України, за фактом невиконання ТзОВ «Захар Беркут» рішення Господарського суду Львівської області від 11.01.2016 №914/3109/2013. За результатами проведеного досудового розслідування відділення поліції № 3 Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області 09.07.2021 прийнято рішення про закриття кримінального провадження, на підставі п. 2 ч. 1 ст.284 КПК України.

Водночас, на виконання доручення обласної прокуратури Стрийською окружною прокуратурою перевірено законність прийнятого слідчим рішення про закриття кримінального провадження, за результатами якої 26.01.2022 скасовано постанову про закриття кримінального провадження. Стан досудового розслідування у кримінальному провадженні заслухано на оперативній нараді у Стрийській окружній прокуратурі, за результатами якої процесуальним прокурором з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, в порядку ст. 36 КПК України, слідчому надано письмові вказівки. На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, його хід перебуває на контролі.   

Тому дивна відмова від будівництва Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка має всі ознаки «договорняка». Його єдиною метою може бути недопущення на облюбовану олігархами землю інших, у т.ч. муніципальних та державних структур, які б могли створити новому курорту конкуренцію і порушити їх мрію про монопольне становище на цій території. Іншої логічної причини тут просто немає.

Редакція Leopolis.news готова оприлюднити пояснення відповідальних осіб щодо причин, які призвели до скандального припинення будівництва Карпатського центру регіонального розвитку в с. Волосянка. А тим часом наші журналісти готують наступну публікацію про те, як через «сліпоту» чиновників обласної влади у користуванні т.зв. підриємців на Сколівщині без відповідних угод роками перебувають державні землі. Бюджет не отримує кошти за їх оренду. Гарне буде чтиво і для наших читачів, і для детективів антикорупційних органів.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news