logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Україна поки що нічого не отримала за програмою ленд-лізу – відставний офіцер США

20-07-2022 12:311133

Україна поки що нічого не отримала за  програмою ленд-лізу – відставний офіцер США
Фото: Гаррі Табах

Іноземні партнери дають Україні сильну зброю, проте надто мало, буквально «по чайній ложці», по програмі лендлізу Україна не отримала поки нічого.

Про це в ефірі спільного телемарафону заявив капітан першого рангу у відставці військово-морських сил США Гаррі Табах, пише «Суспільне».

«США зняли з озброєння «Хамери», тисячі їх стоять у Європі. Хоча б тисячу таких авто ми б могли перевести в Україні — це ж не летальна зброя. Потрібно, щоб ракетна артилерія, HIMARS стояли по всьому фронту, і були такі, що стріляють на 300 км. Але Україні все одно буде дуже важко, якщо не буде ППО, і ви не зможете захистити свої населені пункти, важкої наступальної зброї та поки не буде переваги в небі, тобто авіації. Ми з нетерпінням чекаємо, коли ж включиться лендліз. Поки що по лендлізу Україна отримала «нуль», жодної речі, жодного авто, жодної шкарпетки, ковдри, банки тушкованки», – зазначив Табах.

Коли запрацює ленд-ліз для України: Данілов озвучив приблизні терміни

За його словами, причини, через які можуть гальмуватися поставки: заяви окремих політиків про те, що в Україні величезна корупція, і зброю продають.

«Зброю, яку США передають іншій країні, вкрасти, продати або «загубити» десь — неможливо. У нас цілі величезні системи, багато людей працюють на те, щоб відстежувати керувати цим. Я можу сказати впевнено, що це неможливо зробити. Заяви різних відомих людей, конгресменів про те, що може розкрадатися зброя, що треба контролювати, тільки шкодять», – запевнив Табах.

Він додав, що демократичне суспільство у США вимагатиме від політиків, щоб ленд-ліз запрацював якомога швидше.

«Зараз говорять про те, що ленд-ліз почнеться у жовтні 2022 року, коли почнеться фіскальний рік. Але це неправда, тому що фіскальний рік почався в жовтня 2021 року. Або говорять, що спочатку витратять 40 млрд дол. виділених Україні, щоб Україна не заборгувала, а вже потім почнеться ленд-ліз, це також неправда, тому що одне до одного немає жодного стосунку. Цілком два різні закони та бюджети. Але в Україні величезна нестача машин, різної зброї. Тому потрібно, щоб на Рамштайні-4 вони вже це ухвалили. Бо скажуть те, що ми хочемо почути, але хотілося б ще побачити», – додав Табах.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news