logo
06/05
2 ...

Фабриковані справи проти волонтерів: Святослав Літинський розповів про сьогоднішні обшуки у нього вдома

08-09-2022 11:531614

Фабриковані справи проти волонтерів: Святослав Літинський розповів про сьогоднішні обшуки у нього вдома
Фото: Укрінформ

Волонтер та громадський діяч Святослав Літинський розповів, як відбулися у нього обшуки, поки він поїхав за кордон по чергове авто для армії.

Про це він розповів в ефірі «24 каналу».

«Держава чомусь почала намагатись притягнути волонтерів до відповідальності і таким чином вибивши один зі стовпів самої державності… Я бачив, що то в одного обшуки, то в іншого, що він злодій... Підозрював, що і до мене справа дійде. Написав саркастичний допис, у якому радив, за що можна притягнути волонтерів. Дивіться, тут і тут є порушення. Хто рації возить, то не можна криптографічне обладнання ввозити… Хто бронежилети возить, то напевно не має сертифікату…То був такий жартівливий допис, а тепер я бачу, що це криве дзеркало починає втілюватись у життя», – зазначив Літинський.

«Кожен раз, як зачіпають когось іншого, виникає якась дрібна крапля підозри – а може справді. А коли це починається масово і коли ти знаєш цих людей особисто, і знаєш, що вони точно такого не здійснювали, то розумієш що робиться системно», – наголосив він.

Святослав Літинський розповів, що сьогодні зранку прийшли до нього додому, поки його не було (він перебуває за кордоном, де закуповує чергове авто для війська).

«Дружина питає «хто?», а вони кажуть, що повістку прийшли вручати. Таким обманним шляхом зайшли додому і врешті вручили не повістку, а ухвалу про обшук», – зазначив він.

«З ухвали про обшук я зрозумів, що фактично київська поліція звинувачує Церкву в особі військового капелана у продажу гуманітарної допомоги.  Я там взагалі ні до чого, але суд таким чином формулює: от є підозра, що цей військовий капелан продав гуманітарну допомогу – давайте в Літинського зробимо обшук», – розповів волонтер.

Літинський зазначив, що знайомий із цим капеланом, але фактично з ним не працював із ввезення автомобілів. Згаданий капелан, за його словами, співпрацював з іншими громадськими організаціями, збирав гроші, купив автомобіль і доставив його ремонтував.

Згодом з'явилась версія київської поліції.

Зазначимо, що за останні кілька тижнів у Львові провели серію обшуків і затримань волонтерів з причин нібито продажу гуманітарної допомоги. Навіть сьогодні, 8 вересня, відбулися обшуки у ще одного волонтера Назарія Островського у Бродах.

Волонтери кажуть, що спроба вдарити по усьому волонтерському рухові і розповідають, як відбувається фабрикація справ. Є підставні люди, які навіть можуть офіційно працювати у військкоматі чи бути військовими чи поліцейськими. Вони дзвонить волонтеру і кажуть, що треба автомобіль, гроші нібито уже зібрані і т.д. А коли передають гроші, то волонтеру висувають обвинувачення нібито у продажі гуманітарних авто.

Як повідомляли, нещодавно волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука також звинуватили у торгівлі автівками, призначеними для ЗСУ. У прокуратурі та СБУ заявляють про ліквідацію масштабної схеми розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині. Натомість відомі діячі та активісти заявляють про спроби дискредитації волонтерського руху.  Суд відпустив їх під особисте зобов'язання.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news