logo
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

Анджей Дуда: Ознак навмисного нападу на Польщу нема, але відповідальність рф є

16-11-2022 14:181056

Анджей Дуда: Ознак навмисного нападу на Польщу нема, але відповідальність рф є
Фото: УНІАН

Президент Республіки Польща Анджей Дуда заявив, що абсолютно нічого не вказує на те, що подія в Переводові була навмисним нападом на Польщу.

Про це він сказав на прес-конференції у Бюро нацбезпеки РП, інформує «Польське радіо».

Після вчорашнього інциденту сьогодні Анджей Дуда зустрівся з прем’єр-міністром Матеушем Моравєцьким та міністрами, які опікуються сферою безпеки в Бюро національної безпеки. Засідання призначили за годину до засідання РНБО.

Після зустрічі президент наголосив, що у вівторок, 15 листопада, відбувся «масовий, безпрецедентний за масштабами напад росії на Україну».

За його словами, російська сторона випустила по Україні близько 100 ракет різних типів, бомбардувалася вся територія України, включно з прикордонними з Польщею районами, Львівською та Волинською областями.

«Україна захищалася – це очевидно і зрозуміло – також ракетами, завданням яких було збивати російські ракети. Тому ми мали справу з дуже серйозним зіткненням, спричиненим російською стороною, як і весь конфлікт. Вчорашнє зіткнення – це безумовно, відповідальність російської сторони», – сказав Дуда.

Він зазначив, що в районі Грубешева, де стався вибух і де загинули двоє громадян Польщі, досі тривають слідчі дії.

«Нічого, абсолютно нічого не вказує на те, що це був навмисний напад на Польщу. Те, що сталося, тобто те, що ракета впала на нашу територію, не було навмисним актом. Це не була ракета, яка була спрямована на Польщу. По суті, тому, це не був напад на Польщу», – сказав президент.

Він повідомив, що це, швидше за все, ракета С-300 російського виробництва, ймовірно, 1970-х років.

«Хто запустив цю ракету? На цей момент у нас немає доказів того, що цю ракету запустила російська сторона. Але є багато ознак того, що це була ПРО, тобто вона використовувалася силами оборони України», – наголосив президент.

Нагадаємо, вдень 15 листопада ракетних ударів було завдано по Києву, Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Львівській, а також Житомирській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській і Харківській областях.

Сили ППО працювали у Києві, в Чернігівській, Полтавській, Вінницькій, Сумській та Житомирській областях.

Загалом, за даними Повітряних сил ЗСУ, російські загарбники випустили по Україні близько 100 ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня, коли окупанти спрямували на Україну 84 ракети.

Окупанти знову били по енергетичній інфраструктурі. Найскладніша ситуація на заході України

 

СБУ порушила 17 кримінальних справ.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news