logo
25/04
24/04
2 ...

Керівник проєкту «Крим. Реалії»: рф рухається шляхом блокування всього інтернету на півострові

28-11-2022 15:01355

Керівник проєкту «Крим. Реалії»: рф рухається шляхом блокування всього інтернету на півострові
Фото: з фейсбуку Володимира Притули


Від самого початку тимчасової окупації російським агресором Кримського півострова в 2014 році ситуація зі свободою слова, з можливістю журналістам працювати і отримувати інформацію залишається складною. На цьому наголосив керівник проєкту «Крим.Реалії» «Радіо Свобода» Володимир Притула під час чергової онлайн-зустрічі в НСЖУ «У фокусі – Крим».

Про це повідомляє Інформаційна служба НСЖУ.

«Крим.Реалії» працює в екстремальних ситуаціях уже більше восьми років. За словами Володимира Притули, особливо важко стало отримувати інформацію з Криму з початком широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Якщо раніше йшлося про тиск, жорстоке, але все ж таки вибіркове переслідування професійних та громадянських журналістів, то тепер переслідування набувають масового характеру.

– Репресії поширюються тепер і на пересічних кримчан. Отже, якщо в перші дні широкомасштабної російської агресії люди викладали відео, повідомляли одне одного про події,  то з кожним днем такий обмін правдивою інформацією скорочується. І це –  жахливо! – сказав Володимир Притула.

Він зазначив, що, якщо раніше у «Крим. Реалії» вдавалося зберігати свою кореспондентську мережу, то тепер, з початком великої війни і російської мобілізації, спецслужби країни-окупанта почали арештовувати всіх, хто поширює невигідну російському режиму інформацію.

– Ми зяткнулися з тим, що багато  журналістів змушені були виїхати з Криму на підконтрольні Україні території або за кордон, – сказав Володимир Притула. – Громадянські журналісти, які залишаються в Криму, буквально ходять по лезу ножа: у будь-який момент їх можуть затримати, під приводом абсурдних звинувачень відправити під арешт.

Ситуація погіршується ще й тим, що  з перших днів широкомасштабної агресії російська влада блокує в Криму всі більш-менш незалежні засоби масової інформації. Під блокування поряд з іншими сайтами та інтернет виданнями потрапили і «Крим. Реалії», і міжнародні соціальні мережі. Тому донести правдиву, об’єктивну інформацію до кримчан, як і отримати її з Криму, стало складніше, ніж це було ще навіть кілька місяців тому.

Втім, залишаються механізми і технології, що дають можливість обійти російські блокування і заборони, і редакція «Крим.Реалії» старається такі технології використовувати в своїй роботі.

– Це великі виклики, оскільки Росія за китайським зразком рухається по шляху блокування всього інтернету. На щастя, поки що технологічно та економічно їм важко це зробити, але свій стратегічний напрямок вони визначили як блокування будь-якої інформації, – наголошує Володимир Притула.

Наразі «Крим.Реалії» використовує інформацію від своїх користувачів та водночас при цьому постійно нагадує їм про небезпеку, про необхідність бути дуже обережними. Підтримує цих патріотів їхнє стремління до правди, щоб про події на півострові знали якомога більше людей. І їхнє прагнення передати інформацію переважає страх за свою безпеку.

Один із прикладів такої роботи – журналіст Владислав Єсипенко, якого затримали в Криму за надуманими звинуваченнями, жорстоко катували, піддали фіктивному судовому процесу, утримують в керченській колонії. Але навіть у неволі журналіст не змирився і продовжив свою роботу, пише статті для проєкту «Крим.Реалії».

Володимир Єсипенко

– Присудження Владиславу Єсипенку цьогорічної Національної премії за захист свободи слова імені багаторічного голови НСЖУ Ігоря Лубченка – це визнання його внеску в боротьбу за демократію, – наголосив Володимир Притула. – І дуже важливо, що Владислав Єсипенко став також лауреатом кількох міжнародних журналістських відзнак. Це означає, що його кейс заґратованого журналіста залишається в полі уваги України і міжнародної спільноти, ми не втрачаємо надії визволити його з російських тюрм.

Нагадаємо, питання несвободи слова і порушення прав журналістів у Криму обговорили 3 листопада в рамках чергової освітньої онлайн-зустрічі «У фокусі – Крим», яку НСЖУ організувала для журналістів, студентів журналістських спеціальностей, правозахисників. Серед спікерів заходу – досвідчений кримський журналіст, секретар НСЖУ Микола Семена, журналістка-правозахисниця, керівниця служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марія Томак, керівник проєкту «Крим.Реалії» «Радіо Свобода» Володимир Притула, досвідчена правозахисниця, очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, відома кримська журналістка і правозахисниця, представниця ГО «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва.